Světlo ženy

• Francie

Clair de femme

Francie / Itálie / Západní Německo, 1979, 105 min

Costa-Gavras

Dva osamělí lidé se srazí na jedné křižovatce, on přišel právě o vztah se svou jedinou láskou, ona před nedávnem o dva nemilovanější lidi najednou a tragicky... Skvělý "duel" silných osobností, které potřebují, zoufale potřebují druhého člověka, který by jim pomohl zapomenout a překlenout hrůzu samoty na konci středního věku... Silný příběh.(22.1.2012)

Děj se pomalu vleče a jen zvolna se rozkrývá, o co v příběhu vlastně jde. Kdyby nebylo skvělých hereckých výkonů dvou hlavních protagonistů, skoro by se přes první polovinu nedalo dostat. S přibývajícími minutami však film získává na přitažlivosti, až je člověku nakonec líto když se objeví závěrečné titulky. Tak vkusně drsně podávané utrpení se jen tak nevidí.(15.1.2012)

Dva lidé zlomení tragickými událostmi, plni bolesti, smutku, zoufalství a beznaděje, kteří se náhodně setkávají a přožívají spolu den a noc. Naleznou pochopení a snad i trochu útěchy a opory v bolesti toho druhého. A to něco malé v dálce, to je světlo naděje, že snad někdy je možné tento kus života překlenout a zkusit zase dál žít. Upřímě jsem byl místy dojat, snad proto, že jsem excelujícím Yvesu Montandovi a Romy Schneider věřil každé slovo a každý výraz a nic z toho nebylo prázdné ani falešně patetické.(15.8.2010)

Každý prežíva občas utpenie. Väčšie, menšie....Toto prežívanie je mi cudzie. Je totiž depresívne a bez nádeje.(23.1.2012)

Tak tohle byl naprosto bravurní film. Brilatní ztvárnění dvou rozbolavělých duší brilantně ztvárněných paní Schneider a monsieurem Montandem. Jak jsem neposeda, tak na toto jsem koukala od třetí minuty do poslední vteřiny včetně titulků jako přibitá. I slzu jsem uronila. Celé to bylo kompaktně dokonalé, včetně vedlejších postav. Tancující opičák Jackson s růžovým pudlíkem na konci v hotelovém pokoji to dokonal. Zkrátka vynikající výchozí bod v románu Romaina Garyho, k tomu perfektní scénář, režie a neoddiskutovatelně i již zmínění herci. Tak tohle menu bych si dávala každý den.(23.7.2011)

Zatím na vše, co natočil, jsou docela dobré odezvy. Costa - Gavras, tento temperamentní Řek určitě neřekl vše, co chtěl. Zde hledá smysl života a Ruská herečka Lila Kedrova mu hodně pomůže. Je v tomto snímku naprosto nádherná.(12.2.2009)

Velice vyspělé a poctivě propracované psychologické drama mezi Yvesem Montandem a Romy Schneider. Za prvé musím vyzdvihnout výborně napsaný scénář. Oba hlavní herci hrají úchvatně. V žádném okamžiku na jejich hraní není partná sebemenší známka jakéhokoliv patosu nebo afektovaného přehrávání. Ve svém životě jsem viděl mnoho psychologických dramat právě na podobné téma a žádné z nich nedosahuje kvalit tohoto filmu. Zdejší vykreslení a vůbec psychologizace postav je provedena s velkou precizností a samotné vypointování celého vztahu mezi hlavními protagonisty je mistrné. Následná věrohodnost, uvěřitelnost celého příběhu je přímo uhrančivá. Já si myslím, že z těchto starších klenotů evropské kinematografie je zkrátka cítit kopa talentu, který je bohužel dnes už nahrazován, řekl bych v uvozovkách umělými dochucovadly. Tedy závěrem podotýkám, že toto je přímo učebnicový příklad hlubokého dramatu.(20.11.2011)

Světlo ženy je přirozeně plynoucí film o životě dvou lidí, kteří se náhodně potkali v okamžiku, kdy ani jeden z nich není schopný nalézt cestu a sílu jít dál ... přestože oba jsou zlomení, jeden druhému se stane postupně oporou. Je zřejmé, že role Lydie Romy Schneider sedla a v Yves Montandovi našla plnohodnotný protějšek. Krásný film k zamyšlení... škoda, že se takových už točí málo...(5.2.2010)