foto

Jacques Dynam

  • nar. 30.12.1923
    Montrouge, Francie
  • zem. 12.11.2004 (80 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Jacques Dynam hrál ve 120 filmech, v širším povědomí zůstává především jako komisař Bertrand ve třech slavných filmech o Fantomasovi ze 60. let. Narodil se jako Jacques Barbé v Montrouge, což je severní předměstí Paříže. Po studiích na střední škole začal hrát divadlo v souboru Jeana Dasté, kde působil tři sezóny. Dynamova spolupráce s filmem se datuje od roku 1942, poprvé se mihnul ve filmu FANTASTICKÁ SYMFONIE (La symphonie fantastique, 1942), brzy začal dostávat i větší příležitosti a jako nápadník Paolo se objevil v melodramatu HOLČIČKY Z KVĚTINOVÉHO NÁBŘEŽÍ (Les petites du quai aux fleurs, 1944).

Po třech letech působení v souboru Jeana Dasté tuto společnost opustil a od roku 1943 vystřídal několik dalších uskupení, vystupoval například v Théâtre des Célestins a hrál v moderním francouzském repertoáru. Ve filmu se širší veřejnosti zviditelnil po boku Simone Signoret ve válečném snímku DÉMONI ÚSVITU (Les démons de l'aube, 1945). Ve vedlejších až středně velkých rolích se pak začal objevovat i v řadě dalších filmů různých režisérů, připomeňme ale hlavně prvopočátek spolupráce s André Hunebellem. Poprvé hrál v jeho filmu JEDEN DEN MILIONÁŘEM (Millionaires d'un jour, 1949), později spolu točili ještě dvanáctkrát a tady je na místě zdůraznit postavu komisaře Bertranda, která jej přivedla na přední místa na filmových plakátech a v níž sekundoval Louisu de Funèsovi ve filmu FANTOMAS (Fantômas, 1964) i ve dvou následujících pokračováních (FANTOMAS SE ZLOBÍ - Fantômas se dechaine, 1965; FANTOMAS KONTRA SCOTLAND YARD - Fantômas contre Scotland Yard, 1966).

Po boku Louise de Funèse se objevil i v dalších filmech, kromě toho se začal hojně uplatňovat v televizi a značnou část jeho aktivit tvořil i dabing. Kromě namlouvání slavných amerických herců pro francouzskou distribuci zazníval jeho hlas také z animovaných filmů. Jestliže v 60. letech točil Dynam několik filmů ročně, v následující dekádě jeho aktivity před kamerou polevily, nadále jsme jej nicméně i u nás mohli vidět v některých zajímavých filmech včetně zahraničních koprodukcí (FRANCOUZSKÁ SPOJKA 2: DOPADENÍ - French Connection II, 1975). V menší, ale zajímavé postavě vesničana Farralda se objevil ve filmu VRAŽEDNÉ LÉTO (L'été meurtrier, 1982), z jeho další filmografie můžeme připomenout snímky jako PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1991) nebo novější verzi slavného FANFÁNA TULIPÁNA (Fanfan la tulipe, 2003).

Jacques Dynam zemřel na zápal plic 12. listopadu 2004 ve věku 81 let. Ve své poslední v pořadí 120. roli se představil až v následujícím roce ve filmu NEPOSTRADATELNÝ POMOCNÍK (L'antidote, 2005), v němž ztvárnil menší postavu majitele továrny na hračky. Jacques Dynam byl ženatý a s manželkou Florence Gruss měl dvě dcery.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2005 Nepostradatelný pomocník
2003 Fanfán Tulipán
2002 Jean Moulin (TV film)
2000 Monde de Marty, Le
1999 Děti z mokřin
1997 Louis Page (TV seriál)
1991 Paní Bovaryová
1988 Bonjour l'angoisse
1986 Petit docteur, Le (TV seriál)
1985 Tranches de vie
1983 Braconnier de Dieu, Le
Vražedné léto
1980 Au théâtre ce soir: Miss Mabel (TV film)
1979 Světlo ženy
Úspěšný společník
1978 Amours sous la révolution: Les amants de Thermidor, Les (TV film)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Vie parisienne, La
1975 Amigo (TV film)
Francouzská spojka 2
1974 Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
Grande Nouba, La
Gueule de l'emploi, La
Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Velké city dělají dobrou chuť
1969 Faites donc plaisir aux amis
1968 La grammaire (TV film)
Un drôle de colonel
1967 Homme qui valait des milliards, L'
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Risques du métier, Les
Senzační prázdniny
Têtes brûlées, Les
1966 Fantomas kontra Scotland Yard
Grand restaurant pana Septima
1965 Belphégor (TV seriál)
Diamantový biliár
Fantomas se zlobí
Quand passent les faisans
Zločin v expresu
1964 Comment trouvez-vous ma soeur?
Fantomas
Honba na muže
Les aventures de Robinson Crusoë (TV seriál)
Pán ze společnosti
Une ravissante idiote
1963 Coup de bambou, Le
Honba za kytarami
Karamboly
Komisař Maigret zuří
Seul... à corps perdu
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
Quatre-vingt-treize (TV film)
1961 Hrabě Monte Christo
1959 Četník z Champignolu
1958 Femmes sont marrantes..., Les
Jeux dangereux, Les
Posledních pět minut (TV seriál)
Prisons de femmes
Souffle du désir, Le
Taxi, maringotka a korida
1957 Auberge en folie, L'
C'est une fille de Paname
Marchands de filles
Polka des menottes, La
Que les hommes sont bêtes
Vacances explosives!
1956 À la manière de Sherlock Holmes
Zločin a trest
1955 Impossible Monsieur Pipelet, L'
Madelon, La
Pas de pitié pour les caves
Pas de souris dans le business
Port du désir, Le
1954 Cadet Rousselle
Collège en folie, Le
Mam´zelle Nitouche
Quai des blondes
Secret d'Hélène Marimon, Le
Votre dévoué Blake
1953 Amours finissent à l'aube, Les
1952 Boží soud
Jeune folle, La
Massacre en dentelles
Mon mari est merveilleux
1951 Adresát neznámý
Descendez, on vous demande
Duel à Dakar
Ma femme est formidable
Mon phoque et elles
Noc je mým královstvím
Passante, La
1950 Femmes sont folles, Les
Invité du mardi, L'
Ma pomme
Valse de Paris, La
1949 Barry
Docteur Laennec
Manon
Millionnaires d'un jour
Vient de paraître
1948 Diamant de cent sous, Le
Figure de proue, La
Scandale
Toute la famille était la
1947 Fantômas
1946 Couple idéal, Le
Démons de l'aube, Les
Lunegarde
1945 Sám v noci
Skříňka snů
1944 Anděl noci
Petites du quai aux fleurs, Les
1942 La symphonie fantastique

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace