Reklama

Reklama

Klan létajících dýk

  • Čína Shi mian mai fu (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Režisér Zhang Yimou proslul svými nádhernými citlivými portréty Číny. Spíš než za odborníka na akční film se pokládá za nadšeného studenta tohoto žánru. Už po prvním výpadu do filmů o Wuxia (filmy o bojových uměních), kde byl Hrdina nominován na cenu Akademie, Zhang zcela propadl akčním filmům. Tentokrát už jsem odvážnější a na žánr jsem si zvykl, říká nejvíce opěvovaný čínský režisér, Dá se říct, že tenhle film je pocta filmům o kung fu.

Klan létajících dýk je sice napínavý akční snímek, zároveň ale nese i Zhang Yimouovu známku výjimečné vizuální krásy a strhujícího příběhu. Nechci natáčet obyčejný bojový film, vysvětluje Zhang, Chci vyprávět o vášni a zajímavých postavách to je můj styl Wuxia filmů. Je to příběh o vášni a lásce. Může to být Wuxia film, ale zároveň i silné a romantické vyprávění o lásce.

Nacházíme se v roce 859 našeho letopočtu, v době vlády dynastie Tang*. Ta byla v době svého rozkvětu jednou z nejosvícenějších říší čínské historie, nyní se však nachází v úpadku. Císař není schopen vládnout a vláda je zkorumpovaná. Po zemi se šíří nepokoje a četné povstalecké armády se začínají bouřit. Ta největší a nejprestižnější si říká Klan létajících dýk.

Klan létajících dýk má tajemné praktiky, bere bohatým a dává chudým. Z toho důvodu si získal podporu veřejnosti a rychle vzkvétal. Klan sídlí v oblasti Fengtian, v blízkosti hlavního města říše, a už dlouho je trnem v oku místním úřadům, které jsou i jeho největšími rivaly.

Zástupci úřadů jsou rozhořčeni, protože Klan vzkvétá, i když se jim podařilo zabít jeho vůdce. Co víc, pod vedením nového tajemného vůdce se Klan ještě posiluje. Hlavní zástupci oblasti Fengtian Leo a Jin dostanou rozkaz polapit vůdce klanu během deseti dní.

Kapitán Leo podezírá krásnou novou tanečnici v místním Pivoňkovém pavilonu, Mei, že je dcerou starého vůdce. Leo zosnuje plán a chce Mei zatknout a vyslýchat. Když Mei odmítne prozradit cokoli o Klanu létajících dýk, dva kapitáni vymyslí jiný plán. Kapitán Jin předstírá, že je bojovník Vítr a osvobodí Mei z vězení. Tím si získá její důvěru a odveze ji na skrytou základnu Klanu létajících dýk.

Plán je tedy úspěšný, ale při putování do sídla Klanu se Jin a Mei sblíží. Mei si svého tajemného ochránce brzy zamiluje a Jin zjistí, že propadl svéhlavému šarmu Mei. Oba dva se snaží nedávat své city najevo, ale pod noční oblohou plnou hvězd je téměř nemožné odolat té nezadržitelné vášni. V pralese, který je obklopuje, číhá nebezpečí, vítr jen tiše vane, jakoby cítil napětí toho okamžiku

Co čeká ty dva nešťastníky osudu, Jina a Mei? Pokud to je opravdová láska, proč tedy stále tajně spřádají plány a v srdcích nosí tajemství? (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

SjamK

SjamK (hodnocení, recenze)

Všimli jste si, že když Leo trefí Mej dýkou poté, co chtěla utéct za Jinem, teče jí z pusy pramínek krve, ale v jak se střídají záběry, tak je vidět, že pokaždé teče malinko jinak? Jednou víc, pak zas míň...

dominus

dominus (hodnocení, recenze)

Ziyi Zhang - nejlépe zahraný slepec co jsem kdy viděl. Jen ten výraz by na oskara stačil.

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

Tygr a drak nepostrádá jisté zajímavé přesahy (byť výhrady k němu mám taky) a tak nějak má co říct. Tohle není z hlediska příběhu ani tak střídmé jako spíš dost banální - a závěr, který tomu mohl dát koule, je tak neukočírovaný, že nakonec vyznívá spíš křečovitě, než nářezově. Možná je to tím, že na příliš koncentrovanou milostnou romantiku mě fakt neužije - ale nejsilnější dojem, který jsem si z tohohle filmu odnesla, bylo zjištění, že Kaneshirovi ohromně sekne fialová. Jak už napsali jiní - krásné, ale prázdné. Tak prázdné, že i ten silný dojem z úžasného vizuálu nakonec vyvanul. Tygr a drak mi ze srovnání s Klanem vychází o dost líp - právě proto, že je nejen o té pitomé "romantice".

Protoplazma

Protoplazma (hodnocení, recenze)

Jsou filmy, kterých si cením, ale přesto už je nechci vidět. Ale u tohoto filmu nemůžu nikdy odolat. Genální básnické obrazy podtrhuje celková střídmost děje, který se drží pouze toho, co je podstatné. Proti tomu je Tygr a dark romantická slátanina.

miklaras

miklaras (hodnocení, recenze)

Například Bastard Swordsman dokáže i jiné pěkné věci a jeho Spider Skill je opravdová lahůdka pro silné povahy. Jeho čilí protivníci umí v člověku myšlenkou nechat vybuchnout srdce a ostatně, kdo umí létat líp, než Sun Wu Kung, tedy Opičí král?....poetika wuxia se dlouho a těžce vstřebává, jeho zákonitosti normálního člověka dost vytáčí a vím o čem mluvím, protože než jsem přišla na chuť a začala vyzobávat lahůdky, bledla jsem hrůzou. Po Evil Cult jsem například dlouho zírala do zdi, leč, ono bez toho létání by to už tak docela wuxia nebylo. A čínská kinmatografie by přišla o parádní specifikum. To by byla zatraceně velká škoda. ....ovšem Klan vážně není kdovíjaká parádní wuxia pecka. Na to měl moc ambicí

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

LastWalk: Říká se tomu (tomu lítání) qing gong...:-] Standardní angl. překlad je light body skill nebo lightness kung-fu. A hrdinové ve wuxia tyhle věci prostě dovedou...:-] Takový pan Yu Er ze Sentimental Swordsmana, ač od narození na jednu nohu chromý, měl tak vymakaný qing gong, že ve sněhu nenechával stopy, když nechtěl...
Hranice lidských možností posunuté až někam na superhrdinský level, to je jeden ze základních atributů žánru. Samozřejmě, pokud chce někdo poletovat vzduchem nebo pěstí skály lámat, musí se dost dlouho, dost pilně a dost důsledně věnovat kultivaci vlastních schopností - fyzických i duševních. ...a musí být přirozený talent, jak jinak... Nicméně talentovaní lidé, pracují-li na sobě, holt ve wuxia můžou vzduchem lítat, skály lámat a když na to přijde, vějířem vyrobit vítr, který porazí vola.
...přistupovat k wuxia jako ke standardní akci je hovadina...:-]

Čímž nikomu nevnucuju, že Klan je super film. IMHO není...:-)

LastWalk

LastWalk (hodnocení, recenze)

Spíš mi to připomíná komedii než akční film :) Jak tam všichni létají vzduchem :DD

Susinnon

Susinnon (hodnocení, recenze)

práve to pozerám v TV, niektoré scény mi vyrážajú dych, najmä úvodná... hm... a všetky tie dýkové sú dychvyrážajúce

miklaras

miklaras (hodnocení, recenze)

no, pokud jde o srdceryvný a nevyhnutelný konec mladých milenců, doporučuji Soul of the Sword. Oni to čínští tvůrci v dobrých wuxia umí i mnohem výmluvněji, než Yimou. Ten se občas zahlcuje sám sebou (i když záběr mrtvé Sněhové vločky a Zlomeného meče z Hrdiny dlouho dobu zdobil plochu mého compu). A ještě udělám malou reklamu zdejší HK skupince. Jestli tě, Pakobylko dostal Yimou, jsi na dobré cestě objevit obrovskou zemi wuxia příběhů staršího data. Věř, že když kápneš na ty pravé filmy, budeš z toho paf :-)

pakobylka

pakobylka (hodnocení, recenze)

Nad tímhle typem filmů jsem bývala docela v rozpacích, ale naštěstí jsem se nenechala odradit a teď bych řekla, že jsou mi čím dál bližší. A co se týká závěru - souhlasím se Zaillory, taky bych řekla, že byl svým způsobem nevyhnutelný.

Zaillory

Zaillory (hodnocení, recenze)

Viděla jsem Tygr a drak i Hrdinu, ale kupodivu musím přiznat, že Klan mě zaujal mnohem víc. Nemyslím si, že by závěr filmu byl pitomý/nepovedený/jak jste to napsali? , mě se to líbilo a myslím, že to ani jinak skončit nemohlo. Na některé scény ještě dlouho nezapomenu (úžasná hra na ozvěnu a jin trhající polní květiny na koni). Aspoň doufám, protože by to byla škoda.

miklaras

miklaras (hodnocení, recenze)

Vizuálně je to zase dokonalé, jako vždy, ve filmu hraje Andy Lau, takže jsem váhala s hodnocením, protože láska je láska, ale Hrdina byl mnohem dokonalejší po všech stránkách a znám i jiné krásnější filmy od Yimou Zhanga.

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

Hrdinu mám taky hodně ráda - ale Tygra a draka považuju za výrazně zdařilejší film, než Klan létajících dýk, ten se Zhangovi IMHO zas tak moc nevyved. Bezprostředně po zhlédnutí Klanu jsem sice byla okouzlena, ale to kouzlo hodně rychle vyprchalo... Klan létajících dýk je příjemné pokoukání a ucházející love story - ale není to úplně ono. S Tygrem a drakem Klan srovnání nesnese - a s Hrdinou už vůbec ne.

Nuala

Nuala (hodnocení, recenze)

Hrdina je nejdokonalejsi film Yimou Zhanga a Klan letajicich dyk je hned na druhem miste... kam se na ne muze hrabat Tygr a drak. Predchozi dva zminovane maji totiz dokonalou vizualni stranku, jsou nadherne emotivni a poeticke a maji citlivy pribeh.

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

Protože se ve všech normálních zemích na světě (kam se ČR snad dá zařadit) používá pinyin, čili oficiální čínská transkripce...

mispule

mispule (hodnocení, recenze)

Když jsem viděla film Tygr a drak, byla jsem okouzlená, protože to bylo něco úplně jiného. Ovšem film Klan létajících dýk hodnotím 3* jenom díky vizuální stránce, jinak to byla opravdu nuda a závěr filmu je velice nepovedený.

 (hodnocení, recenze)

taka čínska blbost podla toho hodnotenia som čakal dačo lepšie ale opak je pravdou.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama