Reklama

Reklama

Zahraj to znovu, Same

  • USA Play It Again, Sam (více)
Trailer 1

Allan Felix (Woody Allen) je filmový kritik, který miluje filmy, zvláště pak svou nejoblíbenější Casablancu. Právě ho opustila jeho žena Nancy (Susan Anspach) a požádala o rozvod. Allan, který se s tímhle emocionálním zmatkem nedokáže vyrovnat, hledá útěchu v milovaných filmech a představuje si, že se u něj doma zastavil Humphrey Bogart, aby mu poradil, jak jednat se ženami. Nejlepší přítel Dick (Tony Roberts) a jeho žena Linda (Diane Keatonová) se snaží sklíčeného kamaráda povzbudit a domluví mu několik schůzek, které však pro nervózního a nejistého Allana dopadnou katastrofálně. Allan si nakonec uvědomí, že tráví s Lindou více času než kdokoli jiný, a že ho začíná přitahovat... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Woody Allen hrající Woodyho Allena se scénářem Woodyho Allena ve filmu, který nerežíroval Woody Allen, ale jako kdyby jo, a mně se to jako obvykle nelíbilo. Věci, co se řeší v takovýchto filmech, jdou totiž totálně mimo mě = nezajímají mě. Naštěstí to bylo hodně krátké, jinak bych dal ještě o hvězdičku méně. 30% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kdyby neměl Woody Allen jako autor a herec v jedné osobě zapotřebí předvádět ty své ujeté exhibiční gagy (jako třeba u pití, sušení vlasů či pojídání), nebo kdyby Herbert Ross projevil citlivější dramaturgii, možná bych tenhle film měl ještě radši, než Annie Hallovou se stejnou trojící Allen – Keaton – Roberts... a to jsem si po pár minutách říkal, že už jsem si na Allena jako herce zvykl, že mě svým odvázaným projevem i celkem dovede bavit a že s ním začínám souznit. Jenže jak přirozeně na mě působí během konverzačního humoru, tak na mě v některých gazích plných roztržitosti působí naopak strojeně a trapně, až jsem se za něj párkrát mírně zastyděl. Nicméně na oplátku mě jindy svým filmem zase dostal do transu, pobavil, silně zapůsobil či mírně okouzlil svými nápady a pozitivní dojmy u mě rozhodně převládly... až jsem se ke konci cítil málem jako Woody na Casablance (taky jsem jí nedávno viděl v kině!). Fantaskní vstupy oživlého Bogarta vážně stály za to a dodaly filmu hravé kouzlo a vtip, Diane Keatonová hýří velice pozitivní a přirozenou energií, Tony Roberts je sympatický pohoďák do vedlejší role, ústřední vztahový příběh dokáže být zábavný, rozehrávat příhody „jako ze života“ s nadhledem a odkazováním na filmové klasiky, ke konci i stále více napíná a finále se po všech stránkách náramně povedlo. Opravdu stylové, i s krásnou atmosférou na závěr, evokující starou dobrou klasiku ve svěžím a originálním zpracování. [80%] ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Woody tentokrát nestál za kamerou, ale snímek se dá z fleku zařadit mezi Allenovu ranou produkci, kdy navazoval na svoje herecké kreace ve stand-upech. Je to rozjuchané, expresivní herectví, které ještě ani v nejmenším nepřipomíná jeho proslulé intelektuální konverzačky. Na druhou stranu, jeho Allen už má charakteristiku bolestínského, nejistého neurotika, kterého si později Woody vybrousil do dokonalosti. Dá se říct, že si tady Woody vyzkoušel pozici, kterou ve světě proslul Pierre Richard, tedy sympatického nešiky, který bojuje o přízeň druhého pohlaví. Jenže zatímco Richardovi pasovaly obě polohy, tedy komediální i romantická, u Woody Allena funguje pouze ta komická. Zkrátka a dobře, polohu svůdce, který dostane do postele Diane Keaton, mu věřit při nejlepší vůli nemůžete. Leda by do ní napřed nalil láhev alkoholu nebo účinnou drogu. Nemůžu říct, že bych se nebavil, ale nemůžu ani tvrdit, že bych se odvázal nějak moc. Stačí to právě tak na 3 hvězdičky. Stejný nápad nepoměrně úspěšněji rozvinul Woody v Purpurové růži z Káhiry, kterou jsem taky ohodnotil výš. Celkový dojem: 60 %. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc nechapu, proc Woody prenechal rezii nejakymu Rossovi, ale ono to je ve vysledku prakticky jedno. Film sice neni tak svizne podanej, jak by asi ve Woodyho rezii byl, ale aspon se moh Woody zamerit na hereckej vykon a hraje fakt paradne. Navic si i film sam napsal a jeho partnerka je osvedcena Diane Keaton, takze je nakonec vse v poradku. Prvnich asi dvacet minut me to sice kdovijak nebralo, ale jakmile zacne Woody hledat vhodnou partnerku, tak zacne paradni komedie. Woodyho triky na baleni zenskejch jsou totiz fakt ultimatni a samozrejme nikdy nevyjdou, do toho ma jako radce imaginarniho Humphreyho Bogarta a nektery sceny jsou variaci na Casablancu. Takze i pres vlaznejsi zacatek z toho nakonec byla paradni komedie s perfektnima hlaskama. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď budem so svojim názorom ojedinelý, filmy Woodyho Allena ma oslovujú iba vo výnimočných prípadoch. Zahraj to znova, Sam tou výnimkou nie je. Za komédiu ho nemôžem považovať, pretože na trápnostiach sa nesmejem a považovať film za romantický môže podľa mňa iba divák, ktorý dlhodobo zanedbáva preventívne prehliadky u očného lekára. Ešte by som to mohol považovať za paródiu samého seba Sama, ale ... No nič, nebudem pokračovať, aby som neznechutil skalných obdivovateľov. Jednu hviezdičku si beriem späť, čo v mojej hviezdičkovej reči znamená, že bez tohto filmu by som sa pokojne obišiel, uznávajúc, že niekto ho naozaj môže považovať za romantickú komédiu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Na začátku filmu, kdy postava Allana Felixe (Woody Allen) leží ve své posteli a kolem něj je několik knih, můžeme vidět i jednu s názvem „Without Feathers“. Jedná se o knihu, kterou napsal samotný Woody Allen. (jezurka42)
  • Původně šlo o divadelní hru, která se hrála na Broadwayi. Od jejího uvedení v roce 1969 se hra dočkala 453 repríz a poté byla zfilmována se stejným hereckým obsazením. (washek)

Reklama

Reklama