Had a duha

Horor

USA, 1988, 98 min

Wes Craven

Brad Fiedel

Rozpočet $7miliónovTržby USA $19,595,031Tržby Celosvetovo $-(5.3.2010)

Dobré. Slušná atmosféra, vynikající Bill Pullman a docela inovativní příběh vynesli tento film do mírného nadprůměru. Jediný problém, který s Hadem a duhou mám, je veskrze osobní - téma voodoo mi absolutně nic neříká a kdykoli se v nějakém filmu objeví, přestane mě onen snímek bavit. U tohoto jsem se sice nenudil, na to je to pořád dostatečně béčkově zábavné, ale znovu jej vidět rozhodně nemusím.(5.8.2008)

„Opatrne, biely. Nie je druhá šanca.“ Už keď som to videl prvýkrát (mohol som chodiť do školy), zarazilo ma, že je niekto schopný TAKÚTO FANTASY KONINU drzo v úvode vyhlásiť za „inšpirované skutočnými udalosťami“. Mám Wesa Cravena rád (HORY MAJÚ OČI, NOČNÁ MORA V ELM STREET), ale toto je naozaj troška tuhá káva, Wes. Vyhlásiť za „skutočné udalosti“ film, v ktorom vstávajú mŕtvi zo živých? Pritom príbeh sa ZA URČITÝCH OKOLNOSTÍ MOHOL STAŤ: prvopočiatok legiend o „živých mŕtvych“ siaha hlboko do minulosti, krvavo sa rodili na Haiti a v Afrike, kde šamani (tzv. bocorovia) dokázali človeku tajomne namiešaným práškom „učarovať“ tak, že ho ním (ak ho vdýchol) uviedli do stavu tak podobného kóme až smrti, že nebolo možné zistiť, že je v skutočnosti živý (rýchlosť srdca sa obmedzila dajme tomu na jediný úder za minútu, takže v lekársky necivilizovaných podmienkach nebolo problém dotyčného vyhlásiť za mŕtveho). Len čo nešťastníka pochovali, ešte v tú noc ho bocor vykopal a odvtedy mu zombík slúžil: bol síce živý, ale drogami neustále držaný v „zaspatom móde“. Obete boli spravidla zneužívané na prácu, keď na plantážach dreli dňom nocou za kus surového mäsa. TAKTO legendy začali – že z nich hollywoodsky či talianski režiséri a scenáristi urobili to, čo urobili, je vedľajšie. V SMRTIACOM WOODOO sa talentovaný Craven vracia k týmto „koreňom“ – vysielajúc sympatického amerického antropológa (Bill Pullman) na Haiti. Pôsobivá atmosféra z prvej polovice, sa bohužiaľ v zbytočne akčnej druhej preklopí v „tradičného Cravena“ (zbytočná krv, halucinácie, sny v snoch, vízie, nočné mory, proste bordel, chaos a zmätok).(15.12.2004)

Již jen exotika Haiti je zaručeným tahákem pro neukojitelné hltače, této tématiky(vždy natolik přitažlivé).. Proto Wes Craven nedokázal odolat nabízené výzvě a se zanícenosti sobě vlastní se vypravil do niterné hloubky "zombiismu" a mistrnou formou vyprávění, nastolil nový rozměr fenoménu zvaného voodoo. Kde lze pokaždé najít tolik neprobádaného.. :-)(13.11.2009)

Cravenovi sa poradilo pretaviť skvelú knižnú predlohu do slušného filmu. Film je v duchu temnej atmosféry a to 3/4 filmu je to seriozny triler. Ku konce Craven trochu pritlačil na pílu a odvážne tvrdenie "inšpirované skutočnými udalostamií" bolo ešte viacej nepriatelné. Musím pochváliť skvelý výkon Billa Pulmana. Nie je to zlý film, ale určite to nepatrí k tým najlepším čo maestro natočil. Síce je atmosféra skvelá a serioznosť filmu je zvládnutá dobre niečo tomu chýbalo. 65%(12.4.2008)

Wes mi ponúkol asi najlepších zombíkov, akých som doteraz videl vo filme - psycho pacientov s nepríčetným výrazom, ktorým niekto pomocou prášku ukradol dušu a oni sú teraz jeho majetkom. Super. Haiti a voodoo patria k sebe ako riť na šerbeľ a keď sa tam mladý antropológ vydá hľadať prášok (pre koho iného ako nejaký farmaceutický gigant), veci sa dajú do pohybu, miestni ho zrovna s otvorenou náručou nevítajú a hroby sa otvárajú častejšie ako u nás v bare šampanské. Vynikájúca atmosféra filmu je podporená exteriérmi na Haiti, kde žije 85% kresťanov a 110% voodoo. Klinec cez semenník na výstrahu bol silná káva :((((9.9.2009)

Dovolím si tvrdit, že Had a duha (v televizi bylo také uvedeno jako Smrtící woodoo), je zdaleka nejpovedenějším a zcela neprávem opomíjeným hororem Wese Cravena, byť je závěrečný souboj dobra se zlem poněkud zmršen nepovedenými efekty. Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy, která je prezentována nikoliv jako román, nýbrž literatura faktu. Její autor, antropolog Wade Davis, na Haiti skutečně pobýval a studoval tamější proces "zombifikace", který je pochopitelně i hlavním tématem filmu.(29.9.2006)

Stále nedoceněný horor, který se řadí mezi to nejlepší, co Craven v osmdesátých letech natočil. Wes se tu inspiroval knihou Wadea Davise, vědce z botanického muzea harvardské univerzity, který prý podniknul několik výprav mezi haitské voo-doo šamany, aby odhalil tajemství receptů na výrobu zombifikačních jedů. Ty totiž způsobují abnormální zpomalení metabolismu, takže člověk pak vypadá jako mrtvola. Námět tedy poměrně zajímavý, zvlášť když Craven, narozdíl od jiných tvůrců, se snaží vyvarovat zbytečného gore a místo něj usiluje o navození napětí a maximální věrohodnost. Každému to očividně není po chuti, ale ta působivá vizuální stránka se mu upřít nedá.(13.11.2011)

• iamek

Píšu komentář po asi měsíci co jsem film viděl takže asi nebude moc dobrý když si téměř nic nepamatuju. Wes Craven umí určitě lépe a hlavně jeho začátky jsou dobré než produkce v posledních letech. Had a Duha se mi zdá trošku úlet a překvapuje mě vysoké hodnocení.(21.7.2010)

Zaujímavý film...atmosféra neznáma, realistické a hlavne veľmi zaujímavé zobrazenie voodoo...skvelý Bill Pullman...celkovo dobrý horor od majstra hororu Wesa....(24.12.2009)

Malo sa to skončiť zle alebo aspoň horšie, vtedy by to bolo voodoo... až dovtedy prekvapujúco kvalitná jazda haitskými mrazivými mystériami.(27.7.2009)

Jeden z najlepších filmov Wesa Cravena. Aj keď sa jedná o béčko, je to natočené zručne so slušnou atmosférou a dobrými hercami. Realistický zombie thriller, ku koncu namočený do klišoidného hororového žánru. Ale nakoľko sa jedná vraj o skutočný príbeh, považujem ho predsa len skôr za thriller.(29.9.2005)

Velmi dobry a znacne prehlizeny voodoo horror Wese Cravena. Exoticke prostredi Haiti, voodoo ritualy se specialnim zamerenim na necromanticky proces "zombifikace", presvedcivy Pullman, kteremu podobne hororove role skvele sednou, plejada hruzostrasne vzhlizejicich haitskych cernousku v cele s vrazednym voodoo dikatatorem. Jako velmi vitana tresnicka take pusobi vyborna synthesized music Brada "Terminator" Fiedela. Skoda, ze solidne budovana atmosfera v prvni puli zacne s blizicim se koncem slabnout a na zaver je komplet pohrbena nekontrolovanym chaosem propukle revoluce a znacne trapnym "finalnim soubojem". 7/10(26.5.2008)

Filmy s hlavním tématem voodoo mě nikdy moc nebavily. Ale protentokrát jsem se nechal zlákat jménem režiséra. A Craven se s tím popasoval nadprůměrně dobře (zvolené téma je i dnes ještě tajuplné a neprobádané). Zpracování, kdy se snímek snaží mapovat jakoby skutečné události je chvílemi hodně zajimavé, bohužel se však tyto momenty několikrát vystřídají s na můj vkus až moc nudnými pasážemi. Jinak bych neváhal a dal plný počet. Takto to bude "jen" 70% za naprůměrné zpracování, přírodu, hudbu a sympaťáka Pullmana.(27.12.2009)

Hudba: Brad Fiedel (Terminator).(19.10.2008)

Nebýt toho hurá konce, ani bych moc nevěřil, že tento tísnivě působivý film natočil Craven. Inspirace evropskými mistry "v oboru" je zřejmá. Výkon Pullmana si zaslouží absolutorium a některé scény vám nadobro utkví v paměti. Překvapení.(3.8.2007)

Tradičná priemerná Cravenovka, silne zapáchajúca nevyužitým potenciálom, čo je ale pre väčšinu Wesovej filmografie typické. Rozhodne to ale patrí k tomu lepšiemu ...(25.2.2007)

Nie najhorší film o zombíkoch.V niektorých scénach bola vytvorená nepríjemná atmosféra,že niečo desivé číha za každým rohom,za každými dverami.A tiež pocit,že každú chvíľu sa stane niečo zlé.Craven naplno využil haitský náboženský kult voodoo,to sa musí nechať.Že vraj bol tento film robený podľa skutočnej udalosti,ale to treba brať s rezervou,aj keď samotný film môže vychádzať z reality,pretože kult voodoo je na Haiti nielen kultom ale aj náboženstvom.A tie cintoríny boli dosť strašidelné a tajomné.Takže celkom slušný film o voodoo a zombíkoch.(30.3.2009)

Myslím, že hodně dobré , má to atmosféru je to napínavé až dokonce! Režisér Wes Craven prostě svůj talent na točení hororů nezapře a to je jedině dobře!!(14.11.2009)

Nebál jsem se, ale celý snímek mi přišel hodně zajímavý, je poznat, že Craven byl hodně kvalitní filmař. Záběry, kde se Pullman zmítá v halucinacích nebo se omámený motá po městě jsou naprosto skvělé.(10.9.2009)

<< předchozí 1 2 3