Reklama

Reklama

Had a duha: Smrtící voodoo

  • Česko Had v duze (neoficiální název) (více)
Trailer

Strhující dílo Wese Cravena, režiséra kultovních hororů VŘÍSKOT a NOČNÍ MŮRA V ELM STREET. Útěk z amazonského pekla byl pro antropologa Dennise Alana pouhým začátkem hrůz, které na něj číhají při pátrání po tajemném léku. Vydává se pro něj na ostrov Haiti a brzy zjišťuje, že původ zázračného anestetika, které by mohlo pomoci miliónům nemocných, je spojen s rituály voodoo. Spolu se svou kolegyní Marielle se stále více propadají do spletitých nástrah tropického ostrova a zjišťují, že voodoo není jen snůškou povídaček k pobavení turistů, ale že jeho základ je v pravdě smrtící… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

S ohľadom na rok výroby, kedy neexistoval žiadny internet a informovanosť bola na úrovni Flintstonovych kamenných dosiek, je to celkom uveriteľný voodoo horor. A vlastne aj preto sa môže tváriť, že ide o skutočnú udalosť, hoci pri hovoriacich kostrách a hlavách točiacich sa o 360 stupňov to vyznieva smiešne. Z dnešného pohľadu by už neobstál, ale inak celkom psycho. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Nie najhorší film o zombíkoch.V niektorých scénach bola vytvorená nepríjemná atmosféra,že niečo desivé číha za každým rohom,za každými dverami.A tiež pocit,že každú chvíľu sa stane niečo zlé.Craven naplno využil haitský náboženský kult voodoo,to sa musí nechať.Že vraj bol tento film robený podľa skutočnej udalosti,ale to treba brať s rezervou,aj keď samotný film môže vychádzať z reality,pretože kult voodoo je na Haiti nielen kultom ale aj náboženstvom.A tie cintoríny boli dosť strašidelné a tajomné.Takže celkom slušný film o voodoo a zombíkoch. ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Obstojný osemdesiatkový horor, v ktorom sa harvardský antropológ v podaní Billa Pullmana vydává na Haiti, aby našiel vzácny liek, ktorý dokáže odvrátiť smrť. Následne sa však v miestnej Voodoo komunite zapletie do smrtiacej hry plnej rituálov, mučenia a krvi. Na filme mňa bavila jednak skvelá atmosféra a hlavne mnoho strašidelných scén, ktoré mi zostali v pamäti ešte dlho po zhliadnutí filmu. Len škoda že v závere sa film zvrtne v štandardné krvavé béčko. Ale inak super horor. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Wes Craven umí překvapit, to se mu musí nechat. "Had a duha" je bezpochyby jedním z jeho nejlepších filmů, ale klasický zombie horor určitě nečekejte. Většina snímku připomíná spíš mysteriózní thriller, občas nějaká ta lekačka. Výborně je vystižená atmosféra cizí země plné magie a zla, podpořená výtečnou kamerou i hezky padnoucím soundtrackem. Herci jsou kupodivu přesvědčiví a budiž režisérovi přičteno ke cti, že se nenechal zlákat a neudělal z toho politický thriller, protože pak by se jednalo o dokonale průměrnou kravinku, jakých na nás zdejší televize chrlí stovky. Craven nezapomněl ani na snové sekvence, které mu šly vždycky od ruky, ale jinak se jedná o veskrze seriózní horor, který se snaží vnést trochu světla do světa zombies. Což lze jedině pochválit, nikdo jiný si to dosud netroufnul. Ovšem to, co se odehrává v posledních cca 15-ti minutách, se skutečně vzpírá uvěření. Těžko říct, jestli šlo o důsledek tlaku ze strany producentů anebo o Cravenovo pomatení mysli, každopádně na konci zkurvil všechno, co šlo. Závěr jakoby Shockerovi z řitního otvoru vypadl. Jedno klišé za druhým a jinak krev, krev a trapnost. Škoda, ale za pozornost tenhle film určitě stojí a nepovedené finále je vlastně jediný důvod, proč strhávám jednu hvězdu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Wes Craven sa filmom Had a Duha opat predviedol ako skuseny filmar : scenar nam ponuka daleke exoticke Haiti premiesane s mysteriami zombie tematiky. Takto postavenemu dobremu scenaru treba pripocitat hustu atmosferu, solidne hercke vykony /Pullman, Cathy Tyson ..../ a plno zaujimavych lokalit. Zaverecna bitka dobra so zlom sice mala svoje muchy /trochu pobabrane efekty...../ ale aj tak je Had a Duha vyborny mystifikacny horor o Haiti a ich kulture voodoo, ktora nie je uplne znama ani dnes. 77 % ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Wada Davise. (Hans.)
  • Skladba "Voodoo" od americkej skupiny Godsmack je inšpirovaná práve týmto filmom. (Sunwheel)
  • Ve scéně, kdy hlavní hrdina běží po tripu od svého mrtvého kamaráda ve vrtulníku, spatří leoparda. Zvíře bylo ale točeno za mřížemi a ty poté neodborně retušovány, což je ve scéně patrné. (Grid)

Reklama

Reklama