Reklama

Reklama

Příliš dokonalá podoba

  • Kanada Dead Ringers (více)

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

3497299 

všechny recenze uživatele

Vrcholný Cronenbergův příspěvek do jeho bizarního světa tajemných možností lidského těla a duše v lecčems připomíná Greenawayovu hříčku "Zet a dvě nuly" (A Zed & Two Noughts), kde je rovněž zobrazeno urč. vnitřní propojení hlavních hrdinů-dvojčat. Cronenberg v každém svém autorském snímku odhaluje nový modus pohledu na rozšíření hranice lidství či lidských možností: tajemná spříznění bratří Mantleových splácí svou daň, jež si vybírá dramatický rámec vyprávění, a nápadným popotahováním svých nitek umožňují hlavním hrdinům společný sestup do hlubin skrze utrpení, jako nejzazší možnost vzájemně sdílené zkušenosti. (Pozn. pro jungiány a grofisty: Stanislav Grof by jistě řekl, že jejich propojení nastalo v nejranějších stádiích duševní konstituce - na úrovni vzájemně propletených perinatálních matric vědomí.) ()

Smok 

všechny recenze uživatele

"Opatrne si namažte dva prsty na vašej pravej ruke a strčte ich do vagíny Claire. Namiesto jednej cervikálnej hlavy nahmatáte tri, čo v zásade znemená, že súložíte s mutantom." Neskutočný Irons v dvojroli divného filmu, ktorému budem musieť dať ešte jednu šancu. Ku koncu už som ovšem mal pocit, že je trošku "preironsované". ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jeden z Cronenbergových filmů dostupných i pro diváky, kteří zrovna nemají rádi psychodelický horrorový hnuseček. Jeremy Irons je v ústřední dvojroli naprosto přesvědčivý, dusivou atmosféru pomáhá budovat hudba a vynikající kamera. I když má film v polovině několik prázdných míst, rozhodně stojí za to vytrvat až do konce - závěr je totiž naprostá bomba, zoufale smutný, zdravě ujetý, krásně ošklivě vygradovaný. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Za tip na tenhle film vděčím uživatelce Ratchetka. Sice se mi potvrdilo to co jsem si myslel a to že, jsem tenhle film už kdysi dávno viděl. Až na pár scén jsem si z něho ale moc nepamatoval. Tak jsem si dal opáčko a můžu hodnotit. Co se týče Cronenbergovi tvorby určitě jde o jeden z jeho slabších kousků nebo alespoň mě nesedl tak jako jeho ostatní filmy. Nutno podotknout, že i Cronenbergův slabší kousek je ve světě filmu pořád nadstandartní zábavou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na Cronenberga docela krotký snímek o dvojčatech, které spojuje nejen dokonalá identická podoba a obor gynekologie ale také stejné ženy. Rozhodně se nejedná o horor a thriller to jen jemně okusuje. Ve výsledku se jedná "jen" o drama vyprávějící o vztahu obou bratrů, které skvěle ztvárnil Jeremy Irons. Avšak drama to je neskutečně atmosferické. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Společné scény dvojčat byly provedeny prostřednictvím speciální počítačem řízené filmové/foto techniky Matte. Jednalo se o jedno z jeho prvních využití a spočívá v kombinaci dvou a více obrazových elementů do jednoho výsledného snímku. (Seabeast)

Reklama

Reklama