foto

William Hurt

  • nar. 20.3.1950 (67 let)
    Washington, District of Columbia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Hurt se narodil 20. března 1950 ve Washingtonu D.C.. Dětství strávil na ostrovech v Tichomoří, kde jeho otec, Alfred McCord Hurt, pracoval jako úředník americké vlády. Po rozvodu rodičů zůstal u matky, Claire Isabel McGill, která se provdala za Henryho Luce III.

V roce 1968 dokončil William Middlesex Schhool, kde byl dlouhou dobu viceprezidentem Divadelního Klubu. Týž rok začal studovat Teologii na Tufts Univerzity of Boston, ale hned po prvním roce přešel na fakultu dramatického umění. Své herecké vzdělání dále rozvíjel v Londýně a od roku 1972 na prestižní Juilliard School of New York. V roce 1976-1981 byl členem divadla Circle Repertory Company, kde v režii Marshalla Masona hrál hlavní role v Hamletovi a v hrách Landforda Wilsona Pátého července a Cornie Jackerové Můj život, která mu vynesla cenu Obie 1977.

V roce 1980 se prosazuje i ve filmu, a to hned svojí první rolí. Ve filmu MUTACE, v režii Kena Russella, ztvárnil ambiciózního vědce Eddieho Jessupa, který provádí riskantní pokusy na lidském vědomí. Do širšího diváckého povědomí se dostává především díky filmům Lawrence Kasdana, v nichž vytvořil sérii psychicky narušených hrdinů, kteří mají neustálé problémy se ženami. Ať už jde o zkorumpovaného advokáta Neda Racina v kriminálním psychologickém dramatu ŽÁR TĚLA, nebo o rozhlasového psychologa Nicka poznamenaného drogami a Vietnamem v hořké komedii VELKÉ ROZČAROVÁNÍ, popřípadě o vraha Harlana Jamese v černé komedii MILUJI TĚ K SMRTI.

V roce 1985 získává Oscara, Cenu D. W. Griffithe a cenu na MFF v Cannes za hlavní roli ve filmu POLIBEK PAVOUČÍ ŽENY, v režii Hectora Babenca. Zde ztvárnil postavu Luise Moliny, který jakožto uvězněný homosexuál, sdílející jednu celu s levicovým radikálem, zažíval drsné časy. Mezi kandidáty na Oscara se dostal ještě 3 krát. V roce 1986 filmem BOHEM ZAPOMENUTÉ DĚTI, za roli učitele pro neslyšící Jamese Leedse, který se sblíží s jednou postiženou dívkou a pomůže ji nalézt cestu k lidem. Dále v roce 1987, kdy ve snímku VYSÍLÁME ZPRÁVY ztvárnil ambiciózního TV hlasatele Toma Grunicka. Poslední nominace na zlatou sošku přišla v roce 2005 za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu DĚJINY NÁSILÍ od Davida Cronenberga.

Na jaře roku 2000 pobýval v Praze, kde natáčel TV sci-fi seriál DUNA. Zúčastnil se slavnostního večera udílení Českých lvů v pražské Lucerně.

Tomáš "turbou" Urban

Herecká filmografie

Filmy

2017 The King's Daughter
2016 Barva vítězství
Captain America: Občanská válka
Duel v Mount Hermonu
2014 Days and Nights
Zimní příběh
Zmizení Eleanor Rigbyové: Oni
2013 Hostitel
Challenger (TV film)
Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona
2012 Steskem šílený
2011 Hellgate
Marvel One-Shot: The Consultant
Velká krize (TV film)
3 fois 20 ans
2010 Moby Dick (TV film)
Robin Hood
The River Why
2009 Čachtická paní
Finální hra
2008 Neuvěřitelný Hulk
The Yellow Handkerchief
Úhel pohledu
2007 Mr. Brooks
Noise
Útěk do divočiny
2006 Beautiful Ohio
Kauza CIA
Legend of Sasquatch, The
2005 Dějiny násilí
Hunt for Justice (TV film)
Syriana
Tam, kde jsem nikdy nebyl
The King
2004 Frankenstein (TV film)
Modrý motýl
Vesnice
2003 Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story, The
2002 Incident
Muž, který prodal Ameriku (TV film)
Nebe na dosah
Tajemství nesmrtelných
2001 A.I. Umělá inteligence
Autokino Plameňák (TV film)
Na ptáky jsme krátký
2000 Mistr zázraků
Nakažen
Opičí čára
Varianova válka (TV film)
1999 Big Brass Ring, The
Čtvrté patro
Němý svědek
Sluneční jas
1998 Jediná správná věc
Smrtihlav
Zakázaná touha
Ztraceni ve vesmíru
1997 Loved
1996 Gauč v New Yorku
Jana Eyrová
Michael
1995 Smoke
1994 Confidences à un inconnu
Druhý nejlepší
Porota
1993 Pan Báječný
1992 La Peste
1991 Až na konec světa
Doktor
1990 Alice
Marilyn Hotchkiss' Ballroom Dancing and Charm School
Miluji tě k smrti
1988 Náhodný turista
Time of Destiny, A
1987 Vysíláme zprávy
1986 Bohem zapomenuté děti
1985 Polibek pavoučí ženy
1983 Park Gorkého
Velké rozčarování
1982 Midsummer Night's Dream, A (TV film)
1981 All the Way Home (TV film)
Očitý svědek
Žár těla
1980 Mutace
1978 Verna: USO Girl (TV film)

TV seriály

2016 Beowulf: Návrat do Shieldlandu (TV seriál)
Goliath (TV seriál)
Citizens United (S01E08)
Beauty and the Beast (S01E07)
Line of Fire (S01E06)
další epizody (8)
2015 Humans (TV seriál)
Episode #1.7 (S01E07)
Episode #1.6 (S01E06)
Episode #1.5 (S01E05)
další epizody (7)
2013 Bonnie and Clyde: Dead and Alive (TV seriál)
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
2006 Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (TV seriál)
2001 Rivière-des-Jérémie (TV seriál)
2000 Duna (TV seriál)
1977 Best of Families, The (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)

Dokumentární

2010 Robin Hood: Rise and Rise Again, Making Ridley Scott's Robin Hood
Skutečný Robin Hood (TV film)
2004 Inside 'The Village': A Movie Special
1996 Mondani a mondhatatlant: Elie Wiesel üzenete
1991 Secrets of Dick Smith, The (TV film)
1983 Making of 'Gorky Park', The (TV film)

TV pořady

2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace