foto

Margot Kidder

  • nar. 17.10.1948
    Yellowknife, Northwest Territories, Kanada
  • zem. 13.5.2018 (69 let)
    Livingston, Montana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Ruth Margaret "Margot" Kidder (narozená 17. října 1948) je kanadská herečka. Nejvíce ji proslavila role Lois Laneové ve čtyřech filmech SUPERMAN po boku Christophera Reevese.

Margot Kidder pochází z pěti dětí. Narodila se v Yellowknife na severozápadu Kanady. Jejími rodiči byli učitelka dějepisu Jill (rozená Wilson) a Kendall Kidder, odborník na výbušniny a důlní inženýr. Díky jeho obtížné profesi se rodina často stěhuje za prací a malá Margot má tak problémy s hledáním nových kamarádů. To se podepisuje na její psychice. Ve 14 letech se díky tomu pokouší o sebevraždu. Rodiče jí tedy posílají do internátní školy, kde si nachází přátele a začíná hrát ve školních představeních. Má sestru Annie a tři bratry, Johna, Michaela a Petera. Dále má neteř Janet Kidder, která je také herečkou.

Po ukončení studií se stěhuje do Los Angeles, kde zkouší štěstí v hereckém oboru. Od roku 1960 se objevuje v řadě televizních seriálů pro CBC, např. v dramatické sérii WOJECK (1966 – 1968), nebo také v ADVENTURES IN RAINBOW COUNTRY (1970-1971). Dále se objevuje např. v roli barmanky Ruth ve westernové sérii NICHOLS. Časem v dalších seriálech NBC a několika nízkorozpočtových filmech, jako např. v roce 1968 v krátkém filmu THE BEST DAMN FIDDLER FROM CALABOGIE TO KALADAR. Nato si zahrála větší roli v komedii VESELE, JEN VESELE (Gaily, Gaily, 1969) po boku Beau Bridgese, po níž přišla hlavní role v komedii QUACKSER FORTUNE HAS A COUSIN IN THE BRONX (1970) s Genem Wilderem. Po těchto zkušenostech a dalších menších rolích v televizi jí její touha po lepších výkonech tlačí ke studiu herectví v New Yorku.

Po dalších rolích v televizi se vrací do Hollywoodu a za nedlouho přichází první úspěch dvojrolí Danielle Bretonové/Dominique Blanchionové v thrilleru SESTRY (Sisters, 1973) s Charlesem Durningem. Roku 1975 se nechává fotit pro italský Playboy. Otěhotní a odchází z filmového plátna na tříletou mateřskou dovolenou. Její návrat k herectví po mateřské dovolené je famózní. Přijímá totiž roli Lois Laneové v trháku SUPERMAN (1978) i jeho třech pokračováních. Mezi tím hraje jednu z hlavních rolí v hororu HOROR V AMITYVILLE (Amityville Horror, 1979) s Jamesem Brolinem a Rodem Steigerem.

Roku 1990 začíná válka v Perském zálivu. Margot pokouší štěstí v politice. V roce 1996 píše svou biografii, ale stále více se projevuje její psychická labilnost, která vede k nervovému zhroucení a Margot musí být hospitalizována. Např. v roce 1990 byla účastníkem dopravní nehody a roku 1996 byla nalezena nahá v křoví v Los Angeles. Po léčení se opět vrací k herectví.

Jejím prvním manželem byl v letech 1976-77 americký spisovatel Thomas McGuane, se kterým má dceru Maggie (*28.10.1976). V letech 1979-80 byl jejím manželem herec John Heard a v letech 1983-84 pak francouzský režisér Philippe de Broca. Žádné její manželství nemělo dlouhé trvání a nevydrželo déle než jeden rok. Od svého posledního rozvodu nevyhledává dalšího muže a otevřeně tvrdí, že dává přednost přátelství svého psa. Má dvě vnoučata Mazie Kirn a Charlie Kirn od její dcery a spisovatele Waltera Kirna.

Roku 2007 se herečka zpovídá a tvrdí, že již 11 let nemá psychické potíže, díky přírodní medicíně Abrama Hoffera. 23. Srpna 2011 je zatčena při protestech kvůli plánovanému prodloužení ropovodů a plynovodů Keystonského systému (potrubní systém na přepravu ropy z Athabasca Oil Sands v severovýchodní Albertě v Kanadě do rafinérií v Illinois a Oklahoma a dále na americké pobřeží Mexického zálivu).

Jiří "Beastmaster4" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Neighborhood
2016 The Red Maple Leaf
2015 No Deposit
2014 Big Fat Stone, The
Pride of Lions
2013 Matt's Chance
Real Gangsters
2012 HENRi
2011 Redemption
Sarina's Song
Servitude
Three of a Kind
2009 Halloween II
Zlo přichází (TV film)
2008 A Single Woman
Jinak jen smrt
The Box Collector
Universal Signs
2006 Solace
Superman II: Verze Richarda Donnera
2005 Bezva prachy (TV film)
Poslední znamení
2004 Death 4 Told
Hokejová máma
Zločiny podle Mary Higgins Clark: Kde jsi, tati (TV film)
2002 Angel Blade
Society's Child (TV film)
Zločin a trest
2000 Na nepřátelské půdě (TV film)
Someone Is Watching (TV film)
Tribulation
1999 Hi-Line, The
Nightmare Man
Návrat Alexe Kellyho (TV film)
The Annihilation of Fish
1998 Clown at Midnight, The
1997 Planet of Junior Brown, The
Prázdná postýlka
Shadow Zone: My Teacher Ate My Homework
1996 Never Met Picasso
1995 Bloodknot (TV film)
Mladý Ivanhoe (TV film)
Rychlejší než vítr
1994 Beanstalk
Henry & Verlin
Maverick
One Woman's Courage (TV film)
Pornographer, The
1993 Florida, La
1992 Aaron Sent Me
Chyťte vraha (TV film)
1991 Šílený
1990 White Room
1989 Mob Story
1988 Pitevní stůl (TV film)
1987 Emerald City of Oz, The
Marvelous Land of Oz, The
Ozma of Oz
Superman 4
Wonderful Wizard of Oz, The
1986 GoBots: War of the Rock Lords
Vanishing Act (TV film)
1985 Keeping Track
Little Treasure
Picking Up the Pieces (TV film)
1984 Louisiana (TV film)
Policajt z Hollywoodu (TV film)
1983 Plášť do deště
Pygmalion (TV film)
Superman 3
1982 Donna giusta, La
Svého druhu hrdina
1981 Heartaches
Shoot the Sun Down
1980 Superman 2
Willie and Phil
1979 Horor v Amityville
Mr. Mike's Mondo Video
1978 Superman
1975 33 stupňů ve stínu
Reincarnation of Peter Proud, The
Velký Waldo Pepper
1974 Honky Tonk (TV film)
Quiet Day in Belfast, A
Snadný výdělek
Černé Vánoce
1973 Harry O: Such Dust As Dreams Are Made On
1972 Bounty Man, The (TV film)
Sestry
1971 Suddenly Single (TV film)
1970 Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx
1969 Vesele, jen vesele
1968 Best Damn Fiddler from Calabogie to Kaladar, The

TV seriály

2007 Bratři a sestry (TV seriál)
Tři strany (S01E18)
Valentýnský masakr (S01E14)
2006 Láska je Láska (TV seriál)
Lék na lásku (S03E01)
2004 Smallville (TV seriál)
Převtělení (S04E06)
Válka (S04E01)
2001 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Pique (S02E20)
2000 The Secret Adventures of Jules Verne (TV seriál)
1999 Amazonka (TV seriál)
1994 Phantom 2040 (TV seriál)
1990 Captain Planet (TV seriál)
1987 Shell Game (TV seriál)
1971 Nichols (TV seriál)
1969 Corwin (TV seriál)
McQueen (TV seriál)

Dokumentární

2012 Bipolární porucha (TV film)
2010 Zrod komiksových superhrdinů
2008 You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2007 Your Mommy Kills Animals
2006 Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman (TV film)
Secret World of Superfans, The
You Will Believe: The Cinematic Saga of Superman
2005 On Screen! (TV seriál)
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2003 Bezstarostní jezdci, zuřící býci
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
2001 Making 'Superman': Filming the Legend
Taking Flight: The Development of 'Superman'
1999 Intimate Portrait: Margot Kidder (TV film)
Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1988 Calling the Shots
1985 Speaking Our Peace

TV pořady

1987 Grand Knockout Tournament, The (TV pořad)
1986 Best of Dan Aykroyd, The (TV pořad)
1985 Canadian Conspiracy, The (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1971 Mantrap (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace