Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Germanotta 

všechny recenze uživatele

Ťažko pochopiť zmýšlanie Abigail a jej snahu obviniť každého z bosoráctva i keď ona sama je bosorka ako šlak. Nechápem ako to tým dievčatám mohli uveriť, veď to bolo úplne jasné že všetko predstierajú. Má to trošku nedostatky v scenári. Po dramatickej stránke absolútná špička, po dejovej stránke to už trošku pokulháva. Winona Ryder ako záporačka sa mi veľmi páčila, páči sa mi jej štýl dramatizovania. Ale ťažko pochopiť hlavy ostatných "čarodejníc" raz sú nevinné, raz vinné, raz vidia duchov, raz nie. Tento film je mierne chaotický a divákovi nedá nič nové. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jakého zla je schopen člověk, když ho může beztrestně páchat a ještě se zbavit všech, ketré nemá rád? Odpověď je v tomto snímku. Je sice pravdou, že církev umožnila řádění proti čarodějnicím, ale církev jsou lidé....lační, chtiví a ocení každou snahu očistit svět od plemene Ďáblova....jen když z toho něco kápne... ()

Reklama

Black-star 

všechny recenze uživatele

za mě pouhých 50%, kromě zfanatizovaného Salemu a nepochopitelného systému, kdy na ty nahoře co rozhodují ti dole prostě nemůžou i kdyby se rozkrájeli. Film zajímavý a le čekala sem od toho víc. Ječící a intrikující holky, pod vedením W. Ryder. Prostě to nechápu já se nudila. Nijak mě to neuchvátilo, spíš do teď nechápu jak mohli lidé sebou nechat tak snadno manipulovat. Zahoďme středověk a žijme v přítomnosti.... Smutné je že je to podle skutečné události. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Strháváte nebesa a velebíte děvku. Říkám, že bůh je mrtvý!" Jakoby text z pera Dannyho z Cradle of Filth... Každopádně Wynona ji hrála skvěle. A nebyl to jen její herecký koncert. Je to silný příběh na základě skutečného procesu. Každopádně je neuvěřitelné, jak mohla být (nejen) spravedlnost v té době slepá a hluchá (lépe řešeno naivní a blbá). Proto já nemusím náboženství... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kvalitná historická kostýmová dráma podľa desivých amerických (ale dialo sa to aj u nás) udalostí. Nie sú to čisté 4*, ale nemám srdce dať Čarodejniciam zo Salemu len 3*. Viem, čo na tom lákalo perfekcionistu Day-Lewisa, ale na mňa pravdupovediac najlepší dojem zanechal bohužiaľ dodnes prakticky neznámy Rob Campbell, ktorý tu pôsobí dojmom, že sa ako jeden z mála nenechal strhnúť k davovej psychóze (aj keď na začiatku to bolo skôr naopak). Celkovo sa ale v súvislosti s týmto filmom dá bez debaty hovoriť ako o parádnej prehliadke skvele si užívajúcich hercov: Winona Ryder je neporovnateľne slabšia herečka, ako Day-Lewis, ale tu je presná (dole klobúk, že sa nebála prijať takúto rozporuplnú rolu). Naplno tu však idú i Jeffrey Jones, Bruce Davison, Joan Allen a samozrejme fantastický Paul Scofield (Quiz Show). Film trvá skoro dve hodiny a má taký rýchly spád, že už okolo 45. minúty sa udialo toľko vecí, až som premýšľal, o čom to bude druhú polovicu. Avšak scenár je aj potom dynamický a v plnej sile (hoci nie zbytočne explicitne) ukazuje strašné veci, ktoré sa vtedy diali a aký dopad mali (a na koho a prečo). ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1696 se všichni porotci ze salemského případu přiznali, že udělali chybu. Ironií osudu je, že se ospravedlňovali tím, že je k tomu ponoukal sám ďábel. (Petulka88)

Reklama

Reklama