Reklama

Reklama

Červi

(neoficiální název)
  • Česko Třesavka (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bytový komplex SKILINER je moderní výdobytek infrastruktury s veškerým vybavením pro obyvatele.. Jsou to obchody s potravinami, butiky, prádelny,bary a bazény, a též zubařské ordinace a moderní klinika. Ale je tu i něco víc. Vynález šíleného parazitologa, který je toho názoru, že lidský druh ztrácí přirozené instinkty vlivem používání mozku. A tak geneticky vyrobí parazita, který má vliv na posílení základního lidského instinktu - lidské sexualty. Jako pokusného králíka si vybere svoji studentku. Infekce se šíří v obytném domě raketovou rychlostí. Může vedoucí lékař kliniky infekci zastavit? Lze vůbec něco dělat? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jo jo, Cronenberg je úchylné prase. To není samo o sobě špatně, naopak. Proto jsem si tenhle film (s dost obtížemi) sehnal. Námět s uměle vytvořeným tvorem, co vypadá jako kombinace hovna a pijavice, který po infikaci promění lidi v sexuchtivé zombíky, není vůbec špatný. Když k tomu přihodíte trochu stresu z uzavřeného nočního kompexu... Na jedné straně to bylo mile ujeté, se spoustou drobných úchylárniček (a nahých koziček atp.), na druhé je to dost špatně zahrané, triky zastaraly a asi tak od půlky film sdělí všechna tajemství a tak nějak už není proč čekat na pointu.... Moje žena to po dvou minutách označila za "céčko", což mi přijde kruté. Mně to přijde jako hodně ujeté retro. Ale znova bych to nedal a David Cronenberg rozhodně udělal i lepší filmy (ve kterých se také ostatně setkáte buď s parazity, nechutnostmi, sexuální zvrhlostí anebo - když máte fakt kliku na film - se vším dohromady). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg si užívá svou krvavou hostinu, v které se podávají všichni obyvatelé bytového komplexu SKILINER. Extrémně jednoduchá myšlenka roztažená na celovečerní film působí dosti ironicky. Bohužel je "pointa" filmu opakována stále dokola už asi od půlky a začne brzy nudit. Herci jsou opravdu podivní (lze číst jako špatní) a celé to má podivně úchylný nádech, jak je u Cronenberga zvykem. Celkově tohle není film, podle kterého bych Davida Cronenberga chtěl uctívat, ale jistou myšlenku, která je velmi jednoduše čitelná i přes hromadu pokusů o znechucení diváka, filmu upřít nelze. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Docela povedený horor. Onen parazit má sice velmi odporné vzezření, nicméně pohled na něj na mne žádné zhnusující účinky neměl, atmosféra v tu dobu také nebyla zrovna nejintenzivnější. Ale kolem poloviny, kdy už jsem si říkal, že jsem docela zklamaný, se snímek změnil v něco jako zombie horor, pomalu se začala objevovat hutná atmosféra a i krvavé oplzlosti získaly na síle. Výsledný dojem z Cronenbergova prvního výraznějšího díla je tak nakonec více než pozitivní. Horror movie of the year ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Noc oživlých mrtvol alá David Cronenberg. Širší souvislosti povětšinou neřešící, zato však inteligentně odvyprávěná atmosférická deptárna, která snad nejlépe ze všech jeho filmů odráží Cronenbergův talent pro pozvolné, ale drtivě intenzivní napínání hororové struny. Rychlé vhození do děje a jeho prostředí, brzký násilný mord a následné rozplétání nesmírně vtahující zápletky, která nás zásluhou bezchybné postupné gradace (v posledních minutách je příval vypjatých scén přímo ďábelský), sexualitou a nahotou prostoupené formy a přítomností bezesporu sympatického hrdiny pevně připoutá do sedadel, nehledě na stáří a logickou vizuální omšelost. Pro mě, navzdory umírněnosti v oblasti obrazových detailů, nejintenzivnější mistrův horor se spoustou vynalézavých postupů a bohatou nadílkou bezútěšnosti a nervozity, zřejmě jeden z nejprďáčtějších žánrových perel své doby... ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Shivers nejsou důležití až tak sami o sobě, ale především v kontextu Croňasovy tvorby. Tam mají své nezastupitelné místo – tím, že odkrývají témata provázející mistra celou jeho filmografií… LÉKAŘSKÉ TÉMA – Croneberg je jako bývalý student biochemie odjakživa fascinován živými organismy a jejich maligní biologickou destrukcí. Odumírání, prorůstání, metamorfóza – to vše se objevuje v jeho pozdějších filmech, ve Shivers pak zaujímá výsadní postavení parazitismus. MUTACE – ne status quo, ale změna organismu v jiný organismus, tkáně v jinou tkáň. Ve Shivers postavy infikované parazitem zmutují do podoby neodbytných zombie, přičemž příznaky infikace silně připomínají Scottova Vetřelce, který vznikl o pět let později a tím pádem musí čelit jistému obvinění… VZTAH K ŽÁNRU A FILMOVÉ HISTORII – i přes množství zvráceností a kontroverze v sobě Cronenberg nezapře inteligentího člověka a obeznámeného tvůrce. Shivers tak lze chápat jako specifickou reakci na vlnu zombie-filmů (Romerova Night of the living death) a splatterů. Cronenbegovy zombie ze Shivers netouží zabít či sežrat svojí oběť, ale infikovat ji skrz sexuální styk (tento odklon od klasického mustru žánru lze vnímat jako reakci na počínající hrozbu HIV a AIDS, tedy opět v intencích medicíny). ()

Galerie (46)

Zajímavosti (9)

  • Lynn Lowry byla do filmu obsazena kvůli jejím strašidelným očím a kvůli celkovému výrazu před kamerou. (PußyMagnet)
  • Susan Petrie se nemohla rozbrečet v dané chvíli, a tak Cronenberg přišel s nápadem použít nakrájenou cibuli. Nápad sice vyšel, ale v daném zaběru nebyla kamera ve správném úhlu, a tak se musel záběr opakovat. Bohužel však na place nebyly už žádné cibule, tak Petrie povolila, aby jí bylo dáno několik facek. Nakonec jich dostala tolik, že měla znecitlivěnou tvář. Cronenberg však prohlásil, že daná scéna je v tomto provedení neuspokojivá. (PußyMagnet)
  • Kanadský novinář Robert Fulford napadl film kritikou v národním magazínu "Saturday Night". Jelikož byl film částečně financován daňovým poplatníkem, Národní filmovou radou Kanady, prohlásil Fulford, že by měli vědět, jak špatný tento film je, když za něj zaplatili. Nejenže tento útok znesnadnil Cronenbergovi shánění prostředků na další průlomové filmy, ale také byl údajně kvůli poničené pověsti vystěhován ze svého bytu. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama