Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (530)

forsberg 

všechny recenze uživatele

Recept na Noční hlídku: Vhoď do hrnce Matrix, Highlander, Blade, Pán Prstenů a Rabbit in your headlights, přidej starou baterku co ti zbyla z pionýrského tábora , babiččin korálkový závěs, pěticípou hvězdu a hrdinu co má hlášky typu: "davaj pelmeně". Opravdu výživný film. Hodně jsem si smlsla na ruštině a těším se na další díly. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Áno, áno, áno. Konečne nejaký solídny temný film. I keď je Nočnoj dozor eklektickým zlepencom väčšieho počtu režisérskych "trademarkov", filmov a klipov, nemožno mu uprieť určitú originalitu. Zasadiť bitku Svetla a Temna, kde žiadna strana nemá navrch do Moskvy bol výborný nápad. Takisto (a to oceňujem na filme z myšlienkového hľadiska najviac) demýtizovanie a dekonštrukcia úloh dobra a zla, ktorá je skôr typická pre ázijskú produkciu ma veľmi potešili. Jediné čo môžem kritizovať je nedovysvetlenie niektorých vecí, napr. čo bol súmrak, čo mali znamenať tie komáre. Takýto námet sa dal odpáliť v takom štýle, že nielen všetci Bladeovia, Underworldy a Buffinky, ale aj kulty ako Matrix či Starwars sa mohli otriasať. Po skončení filmu ma napadli ešte dve otázky : koľko by toto stálo v Hollywoode a čo by preboha tí Rusi vypustili ako finálnu verziu, keby mali niekoľkokrát väčší rozpočet. „Narodil sa Veľkým, ale Temného si z neho spravil Ty.“ A ja si utekám kúpiť knižnú predlohu ... 8/10 ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Nudná, nesoudržná hovadina o tom, kterak východní režisér vyplítval největší rozpočet v dějinách Ruska ve filmu, který většinu času nedává smysl a jen si hraje na další fantaskní velkofilm. Jenže k tomu je kromě peněz potřeba talent a ten Bekmambetovovi zkrátka a dobře chybí. Místo toho nastupuje změť nicneříkajících a nudou ubíjejících obrázků, kterou doprovází rádoby drsná muzika a já si po téměř dvou hodinách připadal jako úplný blbec. Jestli je tohle kult, tak v tom případě můžeme uctívat úplně všechno, co se vyrojí ze zchudlých států a nevypadá to levně. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Musím upozornit, že jsem fanoušek Lukjaněnkovy předlohy, a proto následuje spousta kritiky, byť film se mi vlastně hodně líbil. Přišlo mi jako strašná chyba, že snímek byl tak krátký (a to jsem viděl delší verzi) - většina postav byla jen tak nahozená, objevily se ve filmu jen na pár vteřin, bylo mi ohromně líto tak nevyužitého potenciálu obsaženého v knize. Navíc, ke konci mi dělalo chápání vazeb mezi jednotlivými postavami a vlastně vnímání děje docela problémy. Některé úpravy mi hlavně přišly proti duchu knihy (Anton a jeho syn), závěr je taky totálně překopán... A teď ty klady - vizuálně je film opravdu působivý, místy je to čirá exhibice (např. to létající auto, známé z ukázek, nemá žádný smysl), obrazová žranice kopírující to nejlepší z Jacksona, Finchera, Wachowských a dalších. Obsazení je typově přesné (snad jen Olga mohla být atraktivnější). Noční hlídka mohl být ráznou ruskou odpovědí na Pána prstenů - mohl to být film, který by kromě úchvatné vizuální síly obsahoval stejně silný obsah - na to už ovšem tvůrcům nezbyly síly (nebo chuť?). Škoda. I tak se ovšem na Denní hlídku (vlastně ne, Noční hlídku 2) těším... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Některými oslavovaná, jiní ji přijímají chladně. Osobně se přikláním spíše k druhé skupině. Fakt, že je to natočené v Rusku, mi rozhodně nevnáší chvění do citlivých partií - i přes skutečnost, že triky jsou rozhodně výborné. Na výsledku je až příliš znát, že je to evidentně vykleštěná kniha, protože je zde mnoho naznačeno, ale nic není pořádně dořešené. Kvalita obrazu je absurdně nestálá, chvílemi to vypadá jak Hollywoodský blockbaster a chvílemi je obraz tak debilně polozrnitej, že to vypadá, jako kdyby to někdo točil na ruční kameru. Vykreslení hlavního hrdiny mi taky moc nesedlo (brýle a kyselý úsměv mi přijde k charakterizaci dost málo) a taková úvodní bitva na mostě sice dobře vypadá, ale totálně postrádá dobovou atmosféru (v pozadí klidně mohly být paneláky a výsledný efekt by byl stejný). Na Rusáky rozhodně obdivuhodné, ale celkově jenom rozpačitý pokus o velkou podívanou... ()

Galerie (130)

Zajímavosti (11)

  • Představitel Antona, Konstantin Khabenskiy, se před tím než se stal hercem, živil jako noční hlídač. (Karlos80)
  • Snímek stál 4,2 mil. dolarů a jenom tržby v Rusku byly 464 206 725 rublů, což je asi 16,2 mil. dolarů. (imro)
  • Noční hlídka původně vznikala jako dvoudílný TV film, ale producenti nakonec usoudili, že vznikající materiál bude vhodný do kin. (imro)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama