Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (530)

Marius 

všechny recenze uživatele

Áno, áno, áno. Konečne nejaký solídny temný film. I keď je Nočnoj dozor eklektickým zlepencom väčšieho počtu režisérskych "trademarkov", filmov a klipov, nemožno mu uprieť určitú originalitu. Zasadiť bitku Svetla a Temna, kde žiadna strana nemá navrch do Moskvy bol výborný nápad. Takisto (a to oceňujem na filme z myšlienkového hľadiska najviac) demýtizovanie a dekonštrukcia úloh dobra a zla, ktorá je skôr typická pre ázijskú produkciu ma veľmi potešili. Jediné čo môžem kritizovať je nedovysvetlenie niektorých vecí, napr. čo bol súmrak, čo mali znamenať tie komáre. Takýto námet sa dal odpáliť v takom štýle, že nielen všetci Bladeovia, Underworldy a Buffinky, ale aj kulty ako Matrix či Starwars sa mohli otriasať. Po skončení filmu ma napadli ešte dve otázky : koľko by toto stálo v Hollywoode a čo by preboha tí Rusi vypustili ako finálnu verziu, keby mali niekoľkokrát väčší rozpočet. „Narodil sa Veľkým, ale Temného si z neho spravil Ty.“ A ja si utekám kúpiť knižnú predlohu ... 8/10 ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Wow! Nochnoj dozor je IMHO podobné překvapení jako Kontroll a zároveň důkaz, že ve východní Evropě může vzniknout kvalitní thriller (ať už akční, nebo fantasy). Ale myslím, že i podle obecných měřítek je ND velmi povedený film. Zápletka je docela zajímavá, konec překvapující (ano, těším se na další díly), herci sympatičtí, ruština mi nevadila, režie nápaditá a velmi dobře zvládnutá, fincherovské průlety kamer jsou cool ;-) ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak napodruhy jsem se uz ve filmu orientoval a tudiz se i bavil daleko vic. Pribeh je sice podavanej docela zmatene, ale je solidni, triky taky nejsou spatny a Timur ma obcas nakej dobrej napad. Nejvetsi problem filmu je asi hlavni hrdina, to je neskutecnej chudak, kterej nic moc neumi a vypada jak kdyz ho vytahly nekde z kanalu. I kdyz celej film pusobi krapet jako vykradacka, tak je povedena a cela ta mytologie zni zajimave. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hrdina sci-fi povídky Dokonalý robot se usilovně snaží zkonstruovat robota, který by se zcela vyrovnal lidem. Nedaří se to a nedaří, pořád robotům něco lidského schází. Nakonec po dlouhém trápení na to konstruktér přijde. Aby se roboti vyrovnali lidem, musí se poškodit. Přestanou být dokonalí a stejně jako lidé začnou dělat chyby. Podobný příměr platí i pro Noční hlídku Timura Bekmambetova. Ten film má ve skutečnosti řadu nedostatků, schází mu větší rozpočet a některé scény bezostyšně napodobují známé zahraniční vzory. Hlavnímu hrdinovi schází charisma a scénář by si zasloužil dopilovat. Jenže přes všechny tyhle chyby je to snímek hodně sympatický. Ve Spojených státech by ho takhle natočit nedokázali. Ta bezútěšnost panelových sídlišť, špína v ulicích, strohé prostředí elektrárny, to všechno působí ve filmu autenticky. To, že film není obsazený filmovými hvězdami, v konečném výčtu filmu také prospívá. Snímek je natočen podle stejnojmenného románu Sergeje Lukjaněnka, který už před uvedením filmu do distribuce byl v Rusku velkým bestsellerem. Noční hlídka spojuje dva světy - ruské reálie a americké filmové představy o žánru fantasy a z obou si bere to lepší. Celkový dojem: 60%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spojení snad všech "přelomových" filmů jako je třeba Matrix nebo Blade. Kapku vykrádání se nedá zapřít, ale celkově vztao velmi pomáhá filmu, který má zajímavý a trochu novátorský přístup k hodným a zlým. Herci mi nejsou známi, ale vůbec neurazí, naopak někteří velmi překvapí. Režisér použivá vypůjčené hračičky velmi dobře. Bohužel řpíběh, tedy spíše svět zde ukázaný je až moc obrovský a mnoho věcí jaksi vyšumí a jsou nedořešené. To je velká škoda, ale snad to zbylé 2 díly napraví. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (11)

  • V Antonově pokoji můžeme na moment zahlédnout reprodukci Rembrandtovy malby „Noční hlídka“. (imro)
  • Film vznikl podle stejnojmenného prvního dílu i u nás známé úspěšné série pěti knih Sergeje Lukyanenka. Pokračováními jsou „Denní hlídka“, "Šerá hlídka", "Temná hlídka" a "Poslední hlídka". Tyto knihy, kterých se jen v Rusku prodalo téměř 3 miliony výtisku, budou též zfilmovany a mluví se i o americkém remaku. (imro)
  • Snímek stál 4,2 mil. dolarů a jenom tržby v Rusku byly 464 206 725 rublů, což je asi 16,2 mil. dolarů. (imro)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama