Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (898)

Psema 

všechny recenze uživatele

Tak tahle adaptace mě zaujala už tím, že se tvůrci pokusili o nemožné. Ono zfilmovat knížku, která ve spoustě částí nedává smysl a je postavená na parodii to už musí chtít slušnou odvahu. Ale podle výsledku to vypadá, že Jennings ji má. Naprosto odzbrojující anglický humor, který opravdu můžu, stejně jako Martina Freemana a jeho kreace, Mos Def na rapera taky ujde. Ovšem jestli někdo opravdu vyčnívá z řady, tak je to Marvin. To co dokázal vytvořit Alan Rickman svým hlasem je opravdu úžasné a Marvin se okamžitě stal jednou z mých nejoblíbenějších postav. Dalo by se říci, že stopař je sice tak trochu blbost (on jí taky trochu je), ale je vytvořena s naprostým nadšením a díky tomu dokáže příjemně překvapit. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je nepředstavitelně obtížné hodnotit film podle vaší nejoblíbenější knížky. Zvlášť když je to film ne dost dobrý na nějaké ódy a zároveň ne tak špatný, abych ho mohl přirovnat k vogonské poezii. Má spoustu skvělých momentů, ale taky mnoho pasáží k vystřihnutí. Na jednu stranu funguje jako samostatný příběh a na stranu druhou zaráží svou nekompaktností a častou zmateností (i pro fandy knižní předlohy). Nevyšel ani nešikovný pokus o naroubování romantické zápletky vrcholící trapným happy endem. Paradoxně, avšak nepřekvapivě, jsou nejvtipnější čtené úryvky z knihy. Kdyby je někdo vydal jako audionahrávku, efekt by zůstal stejný. I když... maniodepresivní Marvin s hlasem Alana Rickmana nemá chybu. Nepochopitelná pro mne byla úroveň triků oscilující od „děsné“ po „perfektní“. A vůbec celý filmový Stopař budí schizofrenní dojem. Místy sranda k popukání, místy nuda k neuvěření. Výsledek je překvapivě takový, že bych rád někdy viděl druhý díl. Sám nevím proč, možná to bude "cítitelnou" přítomností osoby Douglase Adamse... . Adams si ale nezaslouží tak průměrný film. No, nevím. Nejsem zklamaný a přesto cítím hořkost z promarněné příležitosti. Nejlepší je zapomenout na nepřekonatelnou knížku (knížky) a prostě sledovat zábavné britské sci-fi. 75% P.S: Asi v polovině závěrečných titulků se skrývá ještě jedna povedená animace ze Stopařova průvodce. Zajímavé komentáře: kiddo, DaViD´82, Rex Mundi, lewwin, El Loco ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho to môže byť úplná volovyna. Pre niekoho zas skvelá komédia. Pre mňa zas niečo, čo obsahovalo tak prepracovane vyjadrené myšlienky, že som sa od úžasu nevedel ani smiať ani vypnúť sprostý BS Player. Stalo sa niečo iné. Začal som zhánať knižky pána Douglasa Noela Adamsa, ktrorý tieto myšlienky napísal. Myšlienky, ktoré sú strašne ,,ďaleko,,. Mimochodom postava Marvina by nemohla byť nominovaná na sošku. On je totiž od pozemských hercov ešte ďalej, a tak by nikto iný nemal ani kapku šance... :D ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Duch a rozkošná atmosféra knížky je navzdory mnoha odchylkám zachována. Debutant Jennings srší nápady a drobné přešlapy jsem mu ochoten tolerovat a přhlížet, protože z toho filmu úplně číší radost a láska, s jakou k látce přistupovali. Přidejte fajn herce, krásne triky (nikoliv dokonalé, ale v tom to právě je) a skvělou hudbu a vyjde vám film, na který se budete rádi koukat znova a znova... ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po haldě recencí typu: "Je to celkem nuda" "Hovno se tam děje" "Je to až moc klipovité"...jsem ke Stopařovi přistupoval s lehčím odstupem, a zase se mi potvrdilo jedno celkem "pevné" pravidlo: "Neočekávej nic => budeš spokojen." Nevím, knihu jsem (bohužel) nečetl, tak opravdu netuším, co se ve filmu vytratilo, posralo, přehnalo, přidalo atd... Ale vím jedno, já se bavil a největší hvězdou je pro mě Marvin, tento robot s neustálou depresí si musí získat každého...a jeho závěrečné kombo bylo opravdu skvělé ;o) No...už mě nenapadá, co napsat, i když jo, teď mě napadlo /* AU !!!! ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • V hospodě v jedné z úvodních scén filmu sedí v několika záběrech po levé straně herečka Su Elliot, která ztvárnila postavu Trillian v divadelní hře z 80. let. (montana_cz)
  • Film je jich několikátým zpracováním knižní série "Stopařův průvodce po Galaxii". Dalšími adaptacemi byly rozhlasová hra, televizní seriál, počítačová hra, divadelní hry a komiksy. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama