foto

Jay Roach

  • nar. 14.6.1957 (58 let)
    Albuquerque, New Mexico, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Matthew Jay Roach je americký převážně komediální režisér. Narodil 14. června 1957 ve městě Albuquerque (Nové Mexiko, USA). Střední školu Eldorado v témže městě zakončil odmaturováním roku 1975 a následně se stal bakalářem ekonomiky na Stanfordské univerzitě. V osmdesátých letech studoval na soukromé filmové škole v Los Angeles, která byla součástí Univerzity Jižní Kalifornie. Studium úspěšně ukončil roku 1986.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let střídal pozice kameramana, scénáristy i producenta vesměs televizní a krátkometrážní tvorby. Filmovému světu je ale znám především díky komediálním sériím, jež odstartovaly snímky ŠPIONÁTOR (1997) a FOTR JE LOTR (2000). Druhou jmenovanou po dvou filmech opustil, aby třetí díl sledoval jen z pozice producenta. V roce 2008 natočil volební drama NOVÉ SČÍTÁNÍ HLASŮ a o dva roky později remake úspěšné francouzské komedie BLBEC K VEČEŘI. Původně měl režírovat i Stopařův průvodce po galaxii, který nakonec připadl Garthovi Jenningsovi.

Roku 1993 se Jay Roach oženil s herečkou a zpěvačkou skupiny The Bangles Susannou Hoffs. Mají spolu dvě děti.

-bad-mad-wolf-

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2009 Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2003 Tribeca Film Festival Presents (TV film)
2001 Spotlight on Location: Meet the Parents

TV pořady

2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)

Kameramanská filmografie

1986 Odyssey

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace