Babylon 5: Třetí prostor (TV film)

Babylon 5: Thirdspace

Drama / Sci-Fi

USA, 1998, 91 min

• Dan9K

První půlka je zabita dějovou prázdnotou, ta druhá by zase vystačila na samostatný seriál. Přitažlivá zápletka není rozvedena, je odbyta, působí uspěchaně a nevěrohodně (nelíbilo se mi například snadné vyřešení a nepochopil jsem selektivnost onoho zařízení v tom, koho si vybírá). Je také hezké, že si film zakládá na vizuální stránce daleko víc než seriál, problém je v tom, že na to technicky prostě nemá a vypadá to takřka stejně hrozně jako v roce 1993, a už tehdy vypadalo The Gathering silně zastarale. Co se týče smyslu tohoto filmu, vidím ho především jako bonbónek divákům, kteří museli v době uvedení čekat na seriálové finále páté řady něco kolem čtyř měsíců (z mého pohledu také filmu ubližuje, že zde chybí seriáloví tahouni Londo, G'Kar a Garibaldi). Jinak se totiž jedná pouze o prodlouženou epizodu, která měla být uvedena tak o rok dříve, ale zbytečně by protínala souvislý děj 4. série. Po výborném filmu In the Beginning jsem se mylně domníval, že filmy z prostředí Babylonu 5 budou seriál rozvíjet, objasňovat ne zcela vyřčené události v historii či budoucnosti a vytvoří tak ještě komplexnější dílo. Tento film však dovysvětluje pouze pár marginálních věcí jako je vztah Zacka a Lyty, či Lytinu postavu obecně a svou epizodností (ačkoliv tomu tak vůbec nemuselo být) by v klidu zapadl po bok příšerných dílů první série.(30.6.2010)

Tenhle film patri dejove zhruba do 1/3 ctvrte sezony Babylonu 5, ale da se na nej koukat i bez vetsi znalosti souvislosti. Neni to ale nic moc, v podstate je to takova trochu delsi epizoda Babylonu 5 a to jeste jedna z tech prumernych.(28.4.2005)

Pomerne dobra epizoda serialu Babylon 5. Rikam schvalne epizoda protoze do kompexniho filmu ma jeste daleko. Nicmene nutno pripustit ze oproti prvnimu filmu ziskal hodne na kvalite: Pro me osobne dobry zazitek.(25.10.2008)

• poker

Babylon mam prave rozpozerany a ako som sa na webe docital Thirdspace patri medzi 8-mu a 9-tu cast 4-tej serie. Bohuzial ma tento film vobec nezaujal a uplne sklamal po pribehovej stranke. Dejovy posun sa zaklada len na nejakych predpokladoch, ktore su vycucane z prsta a potom dane za pravdu, strih je v mnoha zaberoch az o par sekund dlhsi nez by mal byt, co je strasne dlha doba a clovek (aspon teda ja) si to vsimne a hlavne to rusi, niektore scenky trapne a zdlhave, spoileroidne myslim prave na tu vo vytahu kde sa Zack prihovara k Rite. Absencia dalsich hlavnych postav je neodpustitelna a tak vaham ci nedat tomuto filmu len 1*. V tak dospelo vypracovanom pribehu ako je serial Babylon som naozaj necakal takuto scenaristicku amaterinu ...(21.11.2011)

Ak to mám prirovnať k seriálu, tak by šlo o mierne podpriemernú časť, čo je však ešte stále veľmi dobré. Ako samostatný film to bohužiaľ asi neobstojí, čiže treba mať aspoň niečo z Babylonu 5 napozerané, kým sa človek pustí do filmu.(4.2.2012)

• Trinculo

Příjde mi to jako rozšířený seriálový díl. Další dějová linie, která by i tak moc komplexní děje slušně promíchala. Je to velmi nevyvážené, dlouho se čeká až se něco stane, a pak jsem měl pocit, že už ani nevím, ze které planety, kam a proč vychází paprsek co je nějaká dimenzionální brána. Samozřejmě se nic nestalo a nic nebylo poznat ... aspoň teda v serálu ...(23.2.2012)

Vynikajici film, rozhodne pokud jste fanousky Babylonu 5. Pro ostatni je to spise jenom film scifi s klasickou tematikou ladenou do hororu ale nezabrana tak do hloubky jako u uceleneho filmu. Film se povedl, nabite akci ma zacatek i konec (neni to pouze epizoda s nutnosti videt predchozi nebo dalsi pokracovani).(30.7.2007)