Reklama

Reklama

Babylon 5

(seriál)
  • USA Babylon 5
USA, (1993–1998), 83 h 59 min (Minutáž: 45–89 min)

Hrají:

Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Michael O'Hare, Mira Furlan, Richard Biggs, Bill Mumy, Stephen Furst, Andreas Katsulas, Peter Jurasik (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(111)

Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál, zaměřený převážně na dospělé publikum. Jeho tvůrcem je J. Michael Straczynski. Je také producentem seriálu a napsal děj k většině epizodám. Děj seriálu se odehrává především na vesmírné stanici, která se jmenuje Babylon 5. Jednotlivé epizody jsou přímo prostoupeny komplikovaným rámcovým příběhem, postavy jsou pověstné složitými vztahy mezi sebou i vlastní psychologií. Hlavní dějové linie seriálu se zabývají osobními osudy jednotlivých postav, politickými změnami v Pozemské alianci, napětím mezi běžnými lidmi a telepaty a nejvýraznějším tématem seriálu je nadcházející konflikt s prastarou rasou Stínů, která se vrátila, aby uvedla celou Galaxii v chaos. Na stanici vedle sebe žije několik ras. Mezi ty hlavní patří lidé, Minbaři, Kentauři, Narnové a Varloni. Právě tyto rasy sponzorovaly výstavbu stanice. Babylon 5 není utopií, žijí na něm i odpadlíci jako bezdomovci a zločinci. Také politické uspořádání má daleko k dokonalosti. V seriálu můžeme sledovat pozvolný přerod z demokracie v tyranii. Babylon 5 se pokusil vytvořit konzistentní svět, ve kterém jsou respektovány fyzikální zákony více než v jiných seriálech tohoto druhu. Pro seriál je typické, že nelze rozdělit postavy na kladné nebo záporné. (Džejkop)

(více)

Recenze (100)

Spectre 

všechny recenze uživatele

Babylon 5 je taká milá vesmírna telenovelka. Počas seriálu sledujeme každodenné dianie na "jednej obyčajnej vesmírnej stanici". Škoda, že tomu chýbajú lepšie príbehy, réžia a trochu dramatickejšie herecké výkony, ale zase na druhú stranu, keď nie je čo robiť aj toto pobaví. Keďže som kedysi seriál pravidelne sledovával na TV Markíza dávam z nostalgie 3* ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Takový Star trek, bez Star treku. Opera ve vesmíru, která jde ve stejné linii, jako Star trek. A to se vším dobrým a zároveň špatným, co slavná sága obsahuje. Kdyby Babylon 5 stál na svých nohách, nekopíroval jen již použité a vsadil by více n jiné karty, dal bych i více. Takto se jedná o solidní prfabrikovaný sci-fi seriál. ()

Reklama

maty39 

všechny recenze uživatele

Hlavní devizou tohoto seriálu je do detailu promyšlený, monumentální příběh. Už v první sérii se začne pomalu skládat jeden střípek za druhým z oné mozajky a na konci zjistíte, že nic co se stalo , se nestalo jen tak náhodně, ale bylo to částí většího plánu. Obávám se, že ze zde přítomných hodnotících neviděli celý seriál jen ti, co hodnotí nízko. Znáte takové ty obrázky které jsou vytvořené z barevných bodů? Když se na tento obrázek díváte z blízka, tak vidíte jen shluky skvrn. Když jej však oddálíte, pak vidíte ceý obrázek, jak byl zamýšlen (pointilismus). Tak nějak bych zhodnotil jejich přístup k tomuto seriálu. Díky roku vzniku se dočkáme poněkud horších triků (na které se dá časem velmi pohodlně zvyknout). Co však vidím jako mírný zápor je skutečnost, že mnoho postav postrádá charisma. Nadávejte třeba na SG1, ale stejně všichni musíte uznat, že v SG1 je minimálně jedna postava, která utáhme klidně 20 sezon ( MacGyver - RDA). V Babylonu jsem si asi nejvíce oblíbil dvojici velvyslanců Molari - G´Kar. Pro sci-fi fandy je Babylon 5 jednoznačná volba (Babylon 5 by mohl sloužit jako rozřazovací test mezi sci-fi fandy a "sci-fi eeeeeealejotomůžu" diváky). ()

Epero 

všechny recenze uživatele

Tento seriál možno odporučiť všetkým priaznivcom sci-fi, bez ohľadu na jeho vek. Úžasne prepracovaný svet. Všetky rasy majú svoju pevne stanovenú históriu, vieru, spoločenské usporiadanie, politiku, obrady, zvyky, každá má originálne lode s vlastným dizajnom a technológiou. V príbehoch sa objavujú často rôzne detaily, ako kvety, nápoje, jedlá, obradné predmety, darčeky, spotrebné predmety prislúchajúce rôznym rasám a planétam pre umocnenie dojmu živého sveta. Prepracované sú aj vzťahy medzi rasami. Vďaka pravidelnému spomínaniu vlastností ostatných rás má človek pocit že pozná aj tie, ktoré nie sú hlavné v rámci príbehu. Seriál neraz kladie dôrazy na detaily ako pohľad robotníkov stanice, pilotov bojových stíhačiek, škriepky o rozpočet, dane, zrážky zo mzdy, čím zas umocňujú dojem skutočného sveta, nie nejakej jeho utopistickej verzie, kde sa bojuje len za ideály. Postavy majú svoje chyby, aj zlé maniére, ale vedia aj zažartovať, či si z niekoho vystreliť, sú to kompletné charaktery nie len reprezentanti nejakých cností a funkcií. Vynikajúci je vývoj charakteru postáv, kde človek naozaj vidí ako stúpajú a menia sa v priebehu sérií. Takmer nik nie je rovnaký, ako bol na začiatku. Nie je núdza o naozaj dramatické a emotívne scény, ktoré nedosahujú len klasickými úmrtiami, ale niekedy čisto tým, ako postavy dospejú k istej interakcii. Samozrejme nechýbajú záhady a skryté plány, ale priebežne sa odhaľujú a nevodia nás za nos donekonečna. Prvá séra pôsobí značne epizodicky, kedy sa len zoznamujeme s postavami a udalosťami. Ale od druhej príbeh naberá obrátky konkrétnym smerom. Mimo hlavnej dejovej linky na stanici, sa toho odohráva veľa v celom vesmíre, ako pikle telepatov zo zboru PSI, vzbura na Marse, politické intrigy na Centauri, puč na Zemi, atď. Celé to robil J. Michael Straczynski, ktorý mal pripravený príbeh od počiatku, ešte než mu vôbec schválili seriál. Takže nevytváral veci zbytočne (OK, sem tam sa nájde časť, ktorá pôsobí do počtu), ale celé je to úžasne prepracované a veci čo sa objavia na začiatku majú neraz dopady, alebo vysvetlenia až omnoho neskôr. ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál začína trochu nudne a je naozaj ťažkou skúškou pri ňom zotrvať. Keď však toto prekonáte, tak už sa Babylonu nezbavíte. Postupne sa stotožníte prakticky so všetkými postavami v seriáli a budete udalosti prežívať s nimi. Babylon 5 sa často porovnáva so Star Trek. Podľa mňa Bab5 má ucelenejší príbeh, je treba sledovať všetky časti, pretože sú na seba viac previazané a keď vynecháte 3-4, tak niektoré súvislosti vám môžu utiecť a máte z toho guláš. Oproti Star Trek je tu viac akcie. Ak zbožňujete vesmírne strieľačky, tak si tu prídete na svoje. Koniec je jeden z najdojímavejších v histórii sci-fi. Bab5 by si zaslúžil ešte lepšie hodnotenie, bohužiaľ často sa porovnáva so Star Trek, ktorý si svoje pozície vydobyl dávno pred nakrútením prvej epizódy Babylonu. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (18)

  • Každá série měla název podle jedné z epizod dané řady. První se jmenovala "Signs and Portents", druhá "The Coming of Shadows", třetí "Point of No Return", čtvrtá "No Surrender, No Retreat" a závěrečná pátá série "The Wheel of Fire". (PanCitron)
  • Závěrečná epizoda seriálu Sleeping in Light (1998) byla původně natočena již během čtvrté série. Tvůrci se totiž obávali, že televize možná seriál na závěrečnou sérii neobnoví. Naštěstí k tomu nedošlo, a tak byla jako finále čtvrté řady dodatečně natočena epizoda The Deconstruction of Falling Stars (1997). (PanCitron)
  • Věta se kterou se vždycky loučí Alfred Bester (Walter Koenig) 'Be seeing you' odkazuje na seriál THE PRISONER (1967). (PanCitron)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama