Reklama

Reklama

Království prstenu

(TV film)
  • Česko Prsten Nibelungů (více)

Obsahy(1)

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala J.R.R. Tolkiena pre jeho románove bestsellery, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenálnejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou démonov a raz a navždy oslobodil svet ľudí od nekonečného krvipreliatia. Tento udatný muž, kováč Siegfried však musí zdolať mnohé prekážky a čeliť mnohým intrigám, ktoré chcú jeho úmyslom zabrániť... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

Santino7 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru fantasy je to možno celkom fajn, neviem posúdiť, keďže v danom žánri nemám príliš rozhľad. Za seba môžem povedať, že ma to príliš nechytilo, či už po vizuálnej alebo obsahovej stránke. Hneď na prvý pohľad bolo vidno, že film dopláca na nízky rozpočet, niekedy to vyzeralo chaoticky a amatérsky - aspoň na môj vkus. Samozrejme, hollywoodske triky nie sú pre mňa povinnosťou, moc si na ne nepotrpím, lenže aspoň taký zlatý stred... Uznávam však, že niektoré kulisy vyšli naopak parádne, bez hocijakých chýb. Ďalšie mínusové body vidím v hereckých výkonoch. Tie sa mi zdali absolútne odfláknuté, až príliš chladné. Iný herecký výber by prospel, hlavný protagonista mi svojim (ne)hereckým prejavom liezol na nervy v podstate celý čas a Kristanna Loken je síce pekná ale viac tu toho tiež nepredviedla. Z tých ostatných mi utkvel v pamäti možno ešte Pattinson, ktorý zahral taký priemer - viac mu však potenciál jeho postavy ani nedovoľoval (rozhodne lepšie, ako v upírskej ságe...). No a obsah? Tam si to netrúfam hodnotiť, keďže, ako som už spomínal, dobrodružné fantasy ide tak trošku mimo mňa. Bolo to však celkom pozerateľné, i keď niekedy trošku naivné - a na niektorých scénach by sa patrilo buď viac zapracovať alebo ich vypustiť úplne. Pôsobili totiž zbytočne, iba do počtu, nasilu vsunuté kvôli knihe... Taký priemerný koprodukčný televízny film. Vzhľadom na potenciál, ktorý mala predloha (nečítal som, iba som usúdil podľa popisu :-)) však mierne odfláknutá práca. 2/5 ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se hlavně zpočátku dívala proto, že mě zajímali staré tradice, severská božstva a runy. Příběh je celkem jednoduchý a pro mě i předvídatelný. Stejně mě tenhle film chytnul do svých spárů a pustil až při závěrečné písni Riding On The Rocks, jsem prostě romantik a obdivuji silné ženy jako byla Brunhilda ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Fantasy legenda s lehce pohádkovým průběhem v těžce televizním, ale přesto docela líbivém kabátku plném nepříliš kvalitních, ale hojně využívaných efektů. Na německou televizní produkci rozhodně nadprůměrně dobrá podívaná a byť dramaturgicky i scénářem občas trochu bizarní (dvě diametrálně odlišné poloviny, nepřirozeně náhlý konec), jako celek docela zábavná. Se superlativy bych to ovšem zas až tak nepřeháněl. Do kvalit Pána prstenů to má vskutku na hony daleko, ač se ho český distributor jako jakousi Lidl verzi snaží takto prodat. ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Docela hezký film o staré legendě. Herecké obsazení není špatné: Benno Furmann hraje Siegfrieda Drakobijce (známe ho z filmu Princezna a bojovník jako bojovníka), Max von Sydow jako kovář Eyvind (známe ho jako rytíře z filmu Sedmá pečeť), Kristanna Loken jako valkýra Brunhlida (známe ji jako terminátorku z Terminátora 3), Alicia Witt jako princezna Kriemhilda (známe ji z filmu Duna a seriálu Městečko Twin Peaks), Julian Sands jako zrádný Hagen (hrál ve filmu Nahý oběd a Gothic od Kena Russela), Samuel West jako král Gunther (hrál například Viktora Frankensteina ve filmu Van Helsing) a Robert Pattison jako bratr Gunthera Giselher (hraje třeba Cedrika ve filmu Harry Potter a ohnivý pohár). Myslím, že je trošku zcestné srovnávat tento film ať už z Pánem prstenů (ačkoli Tolkien z legendy o Niebelunzích vycházel), tak z filmy o Excaliburu (např. Merlin, Mlhy Avalonu, Excalibur, Monty Python a svatý grál, První rytíř), ale měl by být srovnáván z filmy o Niebelunzích. Tato legenda bohužel byla zfilmována naposledy ve 20. letech (režisér Fritz Lang) a od té doby téměř nic (v 60. letech verze s Terencem Hillem jako Siegfriedem). Myslím, že je škoda, že se někdo nepokusil o klasické filmové zpracování. Jedna zajímavost z www stránek filmu: celý film se natáčel v Jihoafrické republice, což je pro severskou legendu vskutku absurdní :). Stejně jako u Tróji tvůrci zanevřeli na bohy a ti se ve filmu nevyskytují, ačkoli jsou pro celou legendu podstatní. Pokud chce tedy člověk vidět Odina, Lokiho a Thora, musí se podívat na filmy jako Syn masky (Odin, Loki) nebo Incredible Hulk Returns(Thor). Viděl jsem i první díl, který je slabší, ale chválím zpracování draka (zejména hru světla a stínu, která působí hodně přirozeně). Kristanna Loken splnila mou představu o valkýrách měrou vrchovatou. Zajímavá krátká kritika z pohledu věrnosti předloze je tady: http://www.gjs.cz/dejepis/rubr-clanky/nibelungove_2.htm ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Napriek televíznemu spracovaniu ide o prekvapivo dobrú záležitosť. Aj keď je to pomerne dlhé, film sa veľmi dobre pozerá a tie tri hodinky ubehnú ako voda. Naozaj si nepamätám nudnejšie pasáže. Nejaké ti odchýlky od pôvodnej legendy o Nibelungoch by sa síce našli, ale oceňujem, že autori, hlavne v závere, neskĺzli k lacnému citovému vydieraniu diváka a vo filme zachovali typickú atmosféru severskej tvrdosti a citového chladu. Určite vzhľadom k severskej mytológii takáto predstava vyhovuje viac. 70/100 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Výtvarník John Chalfant navrhl draka Fafnira podle varana komodského a T-Rexe. (Zdroj: jchalfant.com) (Spinosaurus)

Reklama

Reklama