Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasická premisa "moje bývalá zemřela za záhadných okolností, a tak musím zjistit proč" zahalena do rádobytajuplného hávu, asi tak bych mohl charakterizovat Brick. Na tenhle snímek jsem se hodně těšil, i když jsem vůbec netušil o čem bude, obrázky, trailer a úžasné postery mě prostě dokonale dostali, ale to co jsem nakonec zhlédl bylo směšné. Herecké výkony ani technická stránka snímku nestojí za moc, jedná se o naprostý průměr, který neurazí, horší je to už se scénářem, který je dost zoufalý. Nejvíc to odnesly postavy, hlavně chlapec jménem Rambo (český překlad), ehm, kterého ještě dokonale zesměšňuje jeho představitel Noah Fleiss, jakýsi svalnatý bouchač (čemuž herec moc neodpovídá) s drsným kukučem (směšné). Závěrečná část u Draka v domě je asi vrcholem filmu, neboť úplný závěr, který následuje o chvíli později je opět ta nudná rozprávka, kterou jsme mohli sledovat celou dobu. Takže Brick má sice několik světlých momentů, ale celkově se jedná o snímek, na kterém by se mohlo ještě hodně zapracovat. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Režisérovi a scenáristovi Rianu Johnsonovi se podařil husarský kousek - natočil žánrovku film-noir a zasadil ji do současného středoškolského prostředí, aniž by to působilo jakkoliv směšně. Místo drsných detektivů, mafiánů a zkorumpované policie zde figurují převážně středoškolští studenti, kteří ale do jisté míry naplňují pro tento žánr zažité stereotypy. Záhadu tentokrát místo typického soukromého očka řeší řadový student, který má ale oproti ostatním pod čepicí, spoluhráče a informátora mu v této mysteriózní hře dělá obrýlený šprt, nezbytná femme-fatale zase chodí se zástupcem školního fotbalového týmu a o šéfovi podsvětí, kterému je 26 let, se říká, že je dost starý. Většina těchto postav vzhledem k svému věku stále bydlí u rodičů, a tak se zde najde i několik humornějších situací - například samotný šéf podsvětí má svou kancelář ve sklepě rodinného domku a pokud se svými kumpány někdy zasedne v kuchyni, aby jednal o obchodu s drogami, jeho laskavá matka mezitím všechny obsluhuje, nalévá jim džus a nabízí sušenky. Hlavní hrdina zase řeší problémy s docházkou a schází se s důležitými osobami u školních skříněk. Film je originální právě v tom, jak mísí svět dospělého žánru noir se středoškolským životem a režisér si zaslouží obrovskou pochvalu za to, jak bravurně všechno spojil dohromady. Film vybočuje z řady i díky originálně pojaté práci s kamerou, která je vůči divákovi hodně informativní a mnohdy se způsob snímání podřizuje hrdinově psychickému i fyzickému stavu. Dočkáme se tedy krokového střihu, prolínaček a vynalézavých kamerových jízd. Právě skvělá kamera dobře maskuje i fakt, že Brick je vlastně nízkorozpočtovým filmem a určitá strohost je vykompenzována pečlivě komponovanými záběry a vynalézavou prací se světlem (časté užití protisvětla). Samotná zápletka není nijak zvlášť originální, ctí žánrové konvence, ale její již zmíněné zasazení do světa mladistvých posouvá film na novou úroveň. Brick je převážně chytře napsanou žánrovou hrou se sečtělým divákem (co se konvencí a filmové historie týče), která má opojný vizuál (minimalistický, leč působivý), chytré dialogy, kvalitní herce a nabízí řádnou dávku napětí. 90% ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to. 110-minútová minutáž môže byť pre podobné béčka dlhá, no v tomto prípade vôbec nevadí - ba naopak, mňa by uspokojilo, ak by film trval ešte o nejakých 15-20 minút dlhšie. Mám rád námet, ktorý majú podobné béčka (niekto zmizne / je unesený a jej blízky sa na vlastnú päsť snaží prísť na kĺb tomu, čo sa vlastne stalo a kto za to môže) a keď už z toho nevyjde kvalitný a originálny film, tak aspoň sranda na pár minút. Silnou stránkou filmu je aj to, že nie je prehnane vážny, nerobí mu problém robiť si srandu sám zo seba a ja som pár krát narazil na čierny humor - naozaj vydarený. Film nenudí, zaujíma ma, čo z toho vyjde na povrch a na Josepha Gordona-Levitta (ktorý má mimochodom dobre napísanú postavu) sa po celý čas pozerá dobre a jediné čo zamrzí je nevýrazná hudba. By the way, main character má takmer totožnú povahu ako ja. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Rian Johnson .. Lunch & brick. __ Nesedlo. Příběh provařený, vyprázdněný a především málo uvěřitelný. Po režijní stránce snaživé, kamera také pracuje zajímavě, ale ani tak mne lynčující atmosféra nepohltila. Možná to nešlo i kvůli úplně otřesnému médiu, kterému vždy v intervalu několika minut na pár vteřin zamrzl obraz. Sice to podtrhovalo syrovost, rytmizovalo děj, ale také rušilo. A zkusit to znova? Hm, v nejbližší dooobě určitě ne.. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

velmi zamotany a temny film, ktory sice chrli naraz niekolko desiatok informacii z ktorych moze lahko vzniknut vo vasich hlavach zmatok, ale vobec to nevadi, lebo vsetko funguje tak ako ma. ma to napatie, atmosferu, silny dej a dobre sa na to pozera. asi dam na adriana a pozriem si to este raz. zatial 80% ako vysitych. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)
  • Rozpočet filmu byl pouhých 475,000$. Scénář byl hotov v roce 1997, Rian Johnson na film sháněl peníze 6 let. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama