Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další převyprávění této legendy a tentokrát lepší a tak trochu i komornější než digitální hrátky Roberta Zemeckise. Tady se víc sází na atmosféru než na nějaké opulentní bitvy a to vyšlo na jedničku a záběry na krajinu jsou taky místy úchvatné. Děj je možná trochu jednodušší v porovnání se Zemeckisem, ale to mi zas tak tolik nevadilo, aspoň to bylo zase trochu něco jiného. Navíc je tu Gerard Butler, který má charizmatu na rozdávání a záda mu kryje Stellan Skarsgad, kterému takovéto role vždycky sednou a je tu také krásná Sarah Polley, která také nic nezkazí. Prostě taková fajn historická jednohubka. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Zlo není vždy tam, kde ho vidíme, respektive kde ho chceme vidět. Severská báje, jež je jednoduchá jako ta facka, s příjemným Butlerem a pramálo souboji. A pro mne jakýmsi zvláštním způsobem podmanivá. Mám totiž rád hrdinské eposy s rozsáhlými exteriéry, příjemným, leč vážným hudebním doprovodem, a hrdinnými válečníky ve stylu Krále Artuše (který je téměř všemi zatracován) nebo Vikingů (kteří také nepatří k nejopěvovanějším). Navíc mám rád Stellana. Ale přesto filmu něco chybělo. Možná to byla výprava, možná duchaplnější scénář. Možná oboje. 60% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neholí se od pěti let, močí na dveře, v ložnici má taťkovu lebku, s hlavami nepřátel hraje kuželky a obcuje s čarodějnicemi v jejich příbytcích (4 x tam a zpět a zapomeň na alimenty). Konečně vykreslili Grendela jako veselou trolí kopu.. Klimatické i finanční nesnáze provázející natáčení jsou více než zřetelné, přesto lze Gunnarssonovo zpracování legendárního staroanglického eposu považovat za důstojné. Střídmé, nekašírované, silné svou obyčejností, opírající se o přesný casting a úchvatné islandské scenérie. Nechlemtal jsem v Hrothgarových síních medovinu a nevískal ve vlasech fešnou Grendelovu mámu, ale ze všech těch filmových adaptací jsem měl právě u této nejsilnější pocit, že nějak takhle to kdysi mohlo být.. ()

Auteuil 

všechny recenze uživatele

V tomto snímku nenajdete ani moderní hrdiny, ani stokrát opakovaná klišé = hodně dobrý pohled na raně středověkou Skandinávii. Setkání Beowulfa s rybářem je jako vystřižené ze ság. Zápletkou není záchrana světa, nepřáteli nejsou zástupy armád, přesto to podle mě stačí na slušný film. Od půlky se ale zásluhou čarodějky vytrácí většina napětí, a to je celkem škoda. Mimochodem - líbí se mi, když bestie ze světa pohádek jsou ve skutečnosti obyčejní lidé, ze kterých monstra nadělaly báchorky a křivdy z dětství. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako Beowulf bojoval s Grendellem, tak jsem i já po celý film sváděla hrdinnou bitvu - mým protivníkem byl Morpheus, nelítostný bůh spánku. Beowulf zvítězil (ups, spoiler:-)), já musela vyhlásit spravedlivou remízu; nechrápala jsem konstantně a větší část příběhu jsem viděla. Film je dobře obsazený, prostředí vypadalo správně seversky, kostýmy a kulisy se docela povedly (masky mohly být lepší), nadsázka se zajímavě mísila s pochmurností, ale něco tomu prostě chybělo. Možná by stačilo nesledovat "Beowulfa" v hodinách, kdy (slovy poslance ČSSD Krátkého) pracují jen zloději a kurvy... a možná tohle zpracování legendy opravdu postrádalo šmrnc - přinejmenším na choreografii soubojů se určitě dalo zapracovat, Gerard mával mečem, jako když rekreační hráč badmintonu odhání mouchy. Někdy v budoucnu dám filmu druhou šanci, tentokrát vynáším ortel 65%. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Vo filme sa niekoľkokrát spomína slovo Kelt. Avšak slovo Kelt, označujúce obyvateľa Britských ostrovov, sa až do osemnásteho storočia nepoužívalo. (misterz)
  • Přestože se příběh odehrává na území dnešního Dánska, většina natáčení probíhala na Islandu. (Ajka1)
  • Film je volně inspirován anglo-saskou epickou básní o Beowulfovi. (Ajka1)

Reklama

Reklama