Anastasia
Anastázia
USA, 1956, 105 min
Anatole LitvakHudba:
Alfred NewmanPlakáty
Píšu sa 20. roky 20. storočia. Nešťastnú Anastáziu (INGRID BERGMANOVÁ) pri pokuse o samovraždu zachráni ruský emigrant, princ Bounine (YUL BRYNNER). Jeho pohnútky však nie sú celkom nezištné, spoločne so skupinou ruských priateľov verí, že dievča je princezná Anastázia, dcéra posledného ruského cára Mikuláša. Ak to dokážu, dostanú 10 miliónov libier uložených v Anglickej banke. Prekážkou, ktorú musí Bounine prekonať, je cárovná vdova (HELEN HAYESOVÁ). Musia ju presvedčiť, že ide naozaj o Anastáziu. To však nie je všetko. Bounine nerátal s jednou "maličkosťou" - že sa zaľúbi... (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 1 : Herečka HR - Ingrid Bergman + 1 nominace: Hudba(28.3.2004)
Radyo
Celkem zajímavě udělané zpracování víceméně známého příběhu údajné jediné přeživší členky carské rodiny Romanovců, princezny Anastázie. Ingrid Bergmanová je skvělá jako vždy.(25.7.2002)
liborek_
Krystalický kýč hollywoodského střihu. Zářivé hvězdy, atraktivní prostředí, kostýmní nádhera, tajemno, částečně "based on a true story"... Celé podáno způsobem, který vybízí k předpokladům, že masy té doby se mohly umlátit, aby se na film dostaly (a že masy dnešní doby o něj ani nezavadí - a pokud ano, zpracováním jim přijde jako z pravěku). Příběh domělé princezny Anastasie je vyprávěn srozumitelně, přímočaře a bez oklik, divák je až do závěrečného The End udržován v mírných (ale ne frustrujících) pochybách. Až na pár výjimek se děj odehrává v naleštěných interiérech, které září barvami technicoloru, ale tak nějak paradoxně působí šedě. Nebudu tak příkrý jako jeden velmi známý filmový kritik té doby, který napsal, že Anastasia je nejhorší role Ingrid Bergman, a který doporučil divákům, aby nechodili na tento film a vrátili Litvakovi jeho pohrdání. I.B. je v tomto filmu to nejlepší, na co se dá koukat, a film sám o sobě aspoň není nudný, když už teda postrádá invenci a přetéká umělou krásou.(25.6.2011)
nash.
Legenda Anastasie patří k nejpůsobivějším příběhům 20. minulého století... jeho kouzlu se však zatím žádný film nedokázal dostatečně přiblížit... ani tahle klasická podívaná, která už dnes působí torchu jako hezký ale přece jen muzejní exponát...(6.12.2004)
danecek24
14. Zlatý Glóbus za rok 1956 - cena (1) - *Nejlepší herečka (drama) - Ingrid Bergman + nominace (1) - Nejlepší herečka (drama) - Helen Hayes(19.1.2009)
Noctis
Vcelku povedené drama (ne)objasňující záhadu okolo slavné princezny. Tento film znamenal pro Ingid Bergman fenomenální comeback do USA.(2.9.2009)
MarekT
Nijak neurážlivě zpracované historické drama, jenž si ode mně zasluhuje spíše kladné reference - jak dobře víme, tak Hollywood není ten typ, který by s historickou přesností rád chodil na pivo, ale tady těch (mikro)kopanců jsem si všiml méně než v jiných filmech. Tento film také táhne herecké obsazení, překvapil Yul Brynner, který už těžko bude pouze Chrisem Adamsem, ale největší pozornost na sebe strhla (překvapivě) Ingrid Bergman, pro kterou byl Oscar za tento film asi nejvíce zasloužený v kariéře. Stejně jako např. v Notorious (ačkoli tam byla podle mě lepší) ukázala široké spektrum hereckých poloh (zde to je nejprve těžce zlomená žena, psychická nevyrovnaná, poté seběvědomá a tuhle i dobře společensky naladěná), které uměla výborně předvést. Pro mě další důkaz jejího všestranného talentu. Film jako takový bych hodnotil lepšími třemi hvězdami.(17.5.2009)
klúčik
Anastázia je pekný, romantický film. Ingrid Bergmanová opäť ukázala, že patrila medzi hereckú špičku. Dávam 75%.(4.10.2006)
Zeek
Dosud nejlepší zpracování známého příběhu, kde se v roli Anastázie objevila krásná Švédka Ingrid Bergmanová, která zde zazářila, stejně jako v ostatních filmech. I Yul Brynner zahrála skvěle a vše podtrhuje výborná hudba. Moje hodnocení: 80%(5.7.2007)
vesper001
Výpravná story o odvážném komplotu, velkých ambicích, tvrdé manipulaci a samozřejmě – o lásce. Nebýt toho, že Yul Brynner využil svého práva spolurozhodovat o castingu, nejspíš by po tomto filmu dnes již nikdo nevzdechl a určitě by za něj Ingrid Bergman neměla doma Oscara. Chemie mezi hlavními představiteli funguje bezvadně, z Brynnera čiší přesně odměřená míra agresivity i sexappealu a Bergman obdivuhodně balancuje mezi proměnlivými polohami své postavy. U některých příběhů mě historická skutečnost upřímně nezajímá.(24.5.2012)
Johny_MH
Lepší než kreslená:))(18.5.2003)
Yakuza05
Zlatý glóbus 1 : Herečka - Ingrid Bergman. Nominace 1 : Herečka - Helen Hayes ........... Bafta 1 nominace : Nejlepší Britský scénář.(28.11.2007)
janucha
Film je pěkný, i když s historickou přesností si hlavu nelámali.Po smrti ženy, která si na Anastázii hrála a jejímiž osudy se film částečně inspiroval bylo zjištěno že z rodu Romanovců nebyla...ale Ingrid Bergmanové věříme její vysílení a přerod v sebevědomou princeznu a Yul Brynner je přes svou holou lebku tak dominantní a přitažlivý že je snadné uvěřit,že Anastázie dala přednost náklonosti k tomutu muži......hezká výprava a výkony ostatních představitelů přispívají ke zdaru filmu.(20.10.2003)
Svadbos
Inšpirujúci herci robia tento film výnimočným. Ingrid Bergman získala Oscara ako amnestická utečenkyňa, vybraná Brynnerom stelesňovať dcéru posledného cára Ruska. konfrontačná scéna, v ktorej Helen Hayes ako vojvodkyňa musí rozhodnúť, či dievča je jej príbuzná, je oslňujúca. Scenár napísal Arthur Laurents. Filom natočený podľa adaptácie Guya Boltona hry Marcele Maurette.Ingrid Bergman je výnimočná v titulnej úlohe. Jej transformácia z emocionálne narušeného potulného na kráľovskú dámu zrodenú pre veľkoleposť, je zázrak. Herecký výkon Bergmanovej zmenil Americké ponímanie herečky, ktoré na ňu hľadelo ako na nemorálnu ženu, keďže osem rokov predtým mala dieťa s talianskym režisérom Robertom Rosselinim, ktorý nebol jej manželom. „Anastasia“ to všetko zmenila. Slávna bergman bola späť, a ešte slávnejšia.(1.10.2011)
nikoliatko
pekný film, približuje tematiku dosť záhadnú, v niektorých miestach trošku chladný(4.2.2009)