foto

Ingrid Bergman

  • nar. 29.8.1915
    Stockholm, Švédsko
  • zem. 29.8.1982 (67 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 29.8.1915 ve Stockholmu ve Švédsku. Když jí byly tři roky, zemřela jí maminka Frida a vychovával ji jen otec Jaspis. Brzy rozpoznal její talent a přivedl ji k divadlu a herectví. Po smrti otce žila v početné rodině u strýce Otta, který ji v hraní také plně podporoval. V roce 1933 se tedy začala ucházet o stipendium do Královské herecké školy, kam byla přijata. Ještě téhož roku se seznámila se švédským lékařem Petterem Aronem Lindströmem a po čtyřech letech - 10.7.1937 - se vzali.

Ve Švédsku natočila svůj první film, MOST MNICHŮ. Nebyl však příliš úspěšný. Naplno ji proslavilo až INTERMEZZO (1936). V téže době dostala nabídku z Německa, v Berlíně natočila ČTYŘI KAMARÁDY, čímž její spolupráce s Německem skončila. Válka byla na spadnutí a Ingrid utíkala před nacisty. Vrátila se do Švédska a v září 1938 se jí narodila dcera Friedel Pia. Vzápětí dostala nabídku z Ameriky - producent David O´Selznick viděl INTERMEZZO a rozhodl se pro remake. Jejím partnerem zde byl Leslie Howard a teprve americká verze tohoto filmu ji vynesla mezi skutečné hvězdy. Odmítala však změnit image a přijmout hollywoodský způsob života. Když v Evropě vypukla válka, rozhodli se s Petterem a malou Piou natrvalo usadit v USA.

Ingrid přijala americké občanství a v roce 1942 natočila svůj nejslavnější film CASABLANCA. Jejím hereckým partnerem byl Humphrey Bogart a jejich příběh Ricka a Ilsy je dodnes považován za nejkrásnější romanci. Následující rok dostala roli Marie v adaptaci románu Ernesta Hemingwaye KOMU ZVONÍ HRANA. Hemingway si ji prý do hlavní role sám vybral. O rok později za roli duševně narušené Pauly v PLYNOVÝCH LAMPÁCH pod režijním vedením George Cukora dostala svého prvního Oscara. V druhé polovině 40. let spolupracovala i s Alfredem Hitchcockem, natočili spolu ROZDVOJENOU DUŠI, kde se objevila po boku Gregoryho Pecka, POVĚSTNÉHO MUŽE s Carym Grantem a POD OBRATNÍKEM KOZOROHA s Josephem Cottenem. Mezitím přišlo pár méně významných rolí, až v roce 1948 JOHANKA Z ARKU, jedna z jejích nejoblíbenějších. Během natáčení se zapletla s režisérem Victorem Flemingem a podala žádost o rozvod. Lindström souhlasil.

I přesto se Ingrid stala miláčkem obecenstva. Lidé ji zbožňovali, ovšem jen do té doby, než je zradila. A nejen je. Začalo to tím, že požádala o spolupráci italského režiséra Roberta Rosselliniho. Už jako milenci spolu odjeli na ostrov STROMBOLI, aby zde natočili stejnojmenný film. Byl však označen za propadák a na mnoha místech i zakázán. Ingrid zjistila, že s Rossellinim čeká dítě. V té době však ještě ani jeden nebyli rozvedeni, a tak byl na světě nevídaný skandál. V roce 1950 se jí narodil syn Roberto. S Rossellinim se vzali o dva roky později a téhož roku mu Ingrid dala dvojčata Isottu a Isabellu. Život po boku panovačného a majetnického muže ji však značně vyčerpával, tím spíš, že jí zakázal točit s jinými režiséry. Roku 1956 si zahrála ve filmu ELENA A MUŽI, režisérem byl Jean Renoir. Následující rok se s Rossellinim rozvedla. Vrátila se do USA a natočila ANASTASII, výpravný příběh ruské princezny, která se z miláčka stane vyděděncem a postupně se vrátí zpět. Roberto se rozzuřil a oznámil světu, že to bude propadák. Nebyla to pravda. Ingrid získala druhého Oscara. Její návrat byl triumfální. Roku 1957 jí bylo odpuštěno navždy.

Téhož roku se potřetí vdala - tentokrát za filmového producenta Larse Schmidta. V klidném svazku s ním žila jednadvacet let. V roce 1969 natočila komedii KAKTUSOVÝ KVĚT s Walterem Matthauem. Zde dokázala, že umí být dobrá i v tomto žánru. O čtyři roky později v roli staré švédské misionářky hraje ve VRAŽDĚ V ORIENT EXPRESSU podle románu Agathy Christie. Původně to byla vedlejší role, Ingrid z ní však dokázala udělat hlavní. V šedesáti letech získala svého třetího Oscara. V té době ovšem už věděla, že trpí rakovinou a musela podstoupit amputaci prsu. Nemoc se stále zhoršovala. Počátkem roku 1978 měla novou práci - točila PODZIMNÍ SONÁTU s Ingmarem Bergmanem. Na plátně se tentokrát ukázala její skrytá tvář - plná zoufalství, smutku a touhy po životě.

Její poslední film se jmenoval ŽENA JMÉNEM GOLDA, životopisný příběh izraelské političky Goldy Meirové. Ingrid zemřela osm měsíců po jeho dokončení - v roce 1982, ve stejný den jako se narodila, 29. srpna. Přestože Schmidta opustila v roce 1978, zůstal s ní až do poslední chvíle. Spolu s jejími nejbližšími ji doprovázel na poslední cestě. Ingrid zemřela s vědomím, že je milována. Za roli Goldy jí byla posmrtně udělena cena Emmy, kterou za ni převzala její nejstarší dcera Pia.

Teya

Herecká filmografie

Filmy

1982 A Woman Called Golda (TV film)
Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
1978 Podzimní sonáta
1976 A Matter of Time
1975 Kouzelná flétna (TV film)
1974 Vražda v Orient expresu
1973 From the Mixed-Up Files of Mrs. Basil E. Frankweiler
1970 A Walk in the Spring Rain
1969 Kaktusový květ
Nel labirinto del sesso (Psichidion)
1967 Stimulantia
1966 Human Voice, The (TV film)
1964 The Visit
Žlutý Rolls-Royce
1963 Hedda Gabler (TV film)
1961 Auguste
Máte ráda Brahmse?
Twenty-Four Hours in a Woman's Life (TV film)
1959 Turn of the Screw, The (TV film)
1958 Indiskrétní příběh
The Inn of the Sixth Happiness
1956 Anastasia
Elena a muži
1954 Cesta po Itálii
Johanka z Arku u kůlu
La paura
1953 Siamo donne
1952 Evropa´51
1950 Stromboli
1949 Pod obratníkem Kozoroha
1948 Arch of Triumph
Johanka z Arcu
1946 Pověstný muž
1945 Rozdvojená duše
Saratoga Trunk
Zvony od svaté Marie
1944 Plynové lampy
1943 Komu zvoní hrana
1942 Casablanca
1941 Adam Had Four Sons
Dr. Jekyll a pan Hyde
Rage in Heaven
1940 Juninatten
1939 Intermezzo
Její jediná noc
1938 Die vier Gesellen
Dollar
En kvinnas ansikte
1936 Intermezzo
På solsidan
1935 Munkbrogreven
Příboj
Swedenhielms
Valpuržina noc
1932 Landskamp

TV seriály

1959 Gala de l'union (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2017 Hitlerův Hollywood - a.z.
The Fabulous Allan Carr - a.z.
2016 Hotellet - a.z.
2015 Jag är Ingrid - a.z.
2012 Bergman & Magnani: Válka vulkánů
Liv & Ingmar - a.z.
2010 Paavo, viisi annosta elämää - a.z.
2009 Hollywood sul Tevere - a.z.
2007 Rossellini - Bergman, l'amour du cinéma (TV film) - a.z.
2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
2000 Federico Fellini
Svět filmu: Roberto Rossellini
1995 Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
Vampira - a.z.
1994 100 Years at the Movies
Theremin: An Electronic Odyssey
1991 Espectador que o Cinema Esqueceu, O
1988 Bacall on Bogart (TV film)
1987 Universum (TV seriál) - a.z.
1984 Ingrid - a.z.
1970 Langlois
1969 Hollywood: The Selznick Years (TV film)
1965 The Love Goddesses
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1956 Cinépanorama (TV seriál)
1943 Swedes in America

TV pořady

1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1982 Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1979 American Film Institute Salute to Alfred Hitchcock, The (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 American Film Institute Salute to Orson Welles, The (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace