Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier Trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Hezký odpočinkový film o přírodě a posledním lovci kožešin v Kanadě, který řeší základní otázku, zda má už skončit a jít pracovat do města či ne. Žije s indiánkou a smečkou psů, kteří pro něj nejsou jen tahači saní, ale také společníci. Tohoto luxusu si třeba nemůže dopřát jeho mnohem starší kamarád, který by psi již nezvládl a je tak odkázaný na skútr. Nejde tak ani o děj, jestli něco uloví či ne, jako spíše o formu vyprávění a hlavně atmosféru. A to je to, proč tomu nemůžu dát plnou palbu, protože některé scény byly uměle-kýčovitě udělaný. Když ten dědek zase nutil nebohý pejsky tahat saně nějakou neprobádanou cestou, kde bylo jasný, že tam chudáčkové uvíznou, tak sem myslel, že ho vlastnoručně zabiju. Chápu, že život tam je drsný a s nikým se nemazlí, ale proč si to ještě zhoršovat chybnými úsudky. Jeho starší kamarád ví, že je na konci cesty a proto učiní návrh, který na nějaký ten rok oddálí nevyhnutelný. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Harmonie žití člověka s přírodou je zobrazena nádherně. Pokud se traper nepouští do hraných dobrodružství a kamera přibližuje krajinu, navíc podbarvenou zpěvem Leonarda Cohena, pak mi vůbec nechyběl děj. Ale právě snaha po dějovosti snímek devalvuje, protože z toho čiší "umělohmotnost" - přejetý pes, potápějící se sáně i se spřežením do ledové vody (a traper pak poskakuje u ohně, bez toho že by se nějak převlékal, postaral o zmáčené psy...), pád spřežení ze skaliska - psi visící na laně... Ne že bych nevěřil, že by podobné příhody Winther nezažil, ale ne při natáčení tohoto filmu. Škoda, že jeho partnerka Nebaska nedostala větší prostor - třeba při navozování vztahu s fenkou Apache. A závěrečné štěněcí hrátky taky nepůsobí dokumentárně, ale spíš kýčovitě. Ta příroda je sama o sobě tak nádherná, tak proč se podbízet štěňaty... ()

Reklama

Ceres 

všechny recenze uživatele

Vskutku krásný film, který pojednává o propojení človéka a přírody na bázi harmonického vstahu. Je to taková labutí píseň o tom, jak se člověk odklonil od této harmonie díky honu za ekonomickým růstem, penězích atd., a jak by mělo tohle pouto vypadat. Dějová stránka filmu nebo i herecké výkony nejsou nijak oslnivé, ale o to tady vůbec nešlo. Film se snaží ukázat, že je tu i něco krásnějšího než v drtivé většině pro nás známý konzum dnešních dní. Krásný snímek - 80% ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

"Když hledáš zlato nebo kladeš pasti, není tak důležitý něco najít. Hlavní je to hledání." Nečekejte žádný katastrofický drama, v němž hlavní hrdina bojuje ve vypjaté situaci o holý život proti vrtochům přírody. Jasně, i tohle v The Last Trapper uvidíte. Není to ale to primární, jde pouze o součást každodenního života v divočině. Navíc hlavní hrdina, Norman Winther, který zde hraje sám sebe, nemusí s přírodou bojovat; on s ní žije. Takovéhle filmy se moc netočí, proto doporučuji využít této jedinečné příležitosti. Naprosto čistá, nenásilná a přirozená podívaná. PS: Doporučuji i fanouškům Beara Gryllse, ale spíš bych tipoval, že se to bude líbit těm, kteří mají raději Raye Mearse či Lese Strouda. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Všetky psy, ktoré chová Norman Winther, sú plemena sibírsky husky. (Laslo)

Reklama

Reklama