Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem čekal něco trochu jiného, .... jsem ale rád, že se ve filmu zmínili o tom, že pochází ze Slovenska, a taky je tam scénka kde se mluví slovensky. Ale zpět k filmu, ... trošku nuda, nebýt docela dobře zahraných rolí, tak dám méně. A dávám za tři, protože si to nehraje na něco, na co to nemá. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Od prvního momentu vám je jasné o čem to bude. Uvidíte spoustu barevných blyštivých obrázků, zažijete lásku, slávu, potupu, dotknete se drogového dna. Jenže kolikrát už tu něco podobného bylo? Dekadentní prostředí Warholovy „továrny“ je sice vykresleno velmi realisticky, ale pod masku samotného Andyho se nedostaneme. Člověk skrývající se pod blonďatou parukou zůstane skryt. Chová se extravagantně, ale dál, než kam sahá povědomí obyčejného diváka o Warholově osobě, nezachází. Mnohem hůř z toho ale vyšel „folkový zpěvák“, kterého hraje Hayden´Anakin´Christensen. Jeho rozevláté vlasy, hloubavý pohled a cigáro v koutku úst jsou až přehnaně zjednodušené, a opět se pozastavují na jakési zidealizované představě o jednom folkovém zpěváku, který byl hlasem generace. Při pohledu na obsazení bych čekal nadstandard, tohle je spíš životopis z produkce HBO. ()

Reklama

Chasm 

všechny recenze uživatele

Nadchla mě především skvělá Sienna Miller, vizuální stránka filmu, práce s kamerou a hudba, ale je pravda, že film má poměrně dost nedostatků - jakoby opravdu děj nebyl důležitý, díky čemuž se Factory Girl stane vcelku tuctovým biografickým dramatem... Nicméně, vykašlu se na Civala, protože ho nemám rád a filmu o "první ženě, která vnesla sex-appeal do americké vyšíí společnosti" dám čtyři... ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Obrazově je ten film dost dobrý. Super střih. Jen jsem se nějak nedokázala donutit ho dokoukat do konce. I když jsem si kdysi četla ve Warholových denících - a jeho jednotlivé útržky myšlenek mi nebyly až tak cizí, jeho umění je mi dost vzdálené, ač je svébytné... Třeba si ten film dám později v lepší náladě a přijdu na to, že je skvělý. Z toho, co jsem viděla, na mě šla ale jen prázdnota, což nemusí být chybou filmařů... Zatím tedy jen tři hvězdičky... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Průměrné na všechny způsoby. Možná ještě lehce podprůměrné. Jako biografie kohokoliv mi to nepřijde rozhodně nedostatečné. O Edie nebo Andym jsem se nedozvěděl ani část toho, co bych opravdu chtěl. Postavy jsou chladné, kromě Edie asi nic necítí. Bohužel ať je Sienna Miller sebehezčí scénář jí nedovoluje být múzou nejen Andyho, ale i diváka. Guy Pierce se snaží být věrohodným Andy Warholem, ale celá osobnost Andyho Warhola je poměrně komplikovaná a pro diváka ve filmu může působit jako šedá nezajímavá myška. Několik roliček známých tváří potěší, až když si jich všimnete, ale nejsou vůbec důležité. Factory girl mě od první chvíle zajímala a je mi velmi líto, že to takhle nevyšlo, ale je nelze přehlédnout její nedostatky. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Přesto, že se film odehrává v New York City, většina záběrů se natáčela v Louisianě. Štáb měl totiž omezené prostředky, protože většina jejich domovů byla zničena hurikánem Katrina. Jen pár dodatečných scén bylo potom po hlavní produkci dotočeno v New Yorku. (HappySmile)
  • V originále řekne Andy Warhol jedno české slovo a tím je "dost". (HappySmile)
  • Katie Holmes byla původně obsazena do role Edie Sedgwickové, ale nakonec z toho vycouvala, protože kvůli své víře nechtěla hrát drogově závislou. Navíc před natáčením otěhotněla. (HappySmile)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama