foto

Katie Holmes

  • nar. 18.12.1978 (38 let)
    Toledo, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Jsem ráda sama a nejsem moc společenská.“
 
Dívka plná novinek. Zrodila se s vlnou mladých hereček seriálů a filmů pro teenagery devadesátých let, a když už to vypadalo, že s nimi taky zmizí, nechává všechny za sebou. Katie Holmes zatím nehodlá být jedním ze zrnek písku, co se zase spláchne do moře. Opouští své malé městečko Toledo ve státě Ohio, vystupuje z rolí v seriálech ze střední školy, zahazuje pohodovou sportovní módu. Otevírá dveře do velkého světa. Místo malé holky od vedle si na plátně vykračuje jako láska netopýřího muže (Batman začíná). V elegantních šatech od Calvina Kleina, Prady nebo Dolce & Gabanna vystupuje jako přítelkyně svého oživlého dětského snu – Toma Cruise. Vzbuzuje otázku, zda a kdy zase zapadne zpátky nebo kde až se zastaví. Kdo ví. Možná ručičky na hodinách právě ukazují na čas pro novou hnědovlásku s oříškovýma očima. Vždyť na dívkách od vedle slušně existují i Julia Roberts, Meg Ryan a Sandra Bullock.
 
Možná jste si jí doposud nevšimli a hodláte se ptát, kdo je ta dívka, pobíhající po boku Christiana Balea na filmovém plátně a usmívající se vedle Toma Cruise na fotkách ze třpytivého světa Hollywoodu. Kde se tu vzala? Nespadla z nebe. Týden před Vánocemi roku 1978 se narodila jako nejmladší z pěti dětí. Její rodiče Martin a Kathleen tvrdí, že její silná vůle je důsledkem toho, že se narodila o dva měsíce dřív. Katie nechtěla porušit tradici atleticky nadšené rodiny a jako její tři sestry a bratr se snažila věnovat sportu, ale protože v něm nijak nevynikala, začala si všímat divadla. Matka byla v domácnosti, takže v nejmladší dcerce spatřovala velké možnosti. Chodila sice do přísné katolické školy Notre-Dame Academy pro dívky, ale milovala televizní obrazovku. „Léta jsem strávila sezením u televize od sedmi večer do půl osmé a poslouchala o tom, která hvězda dokončila další film, kdo s kým chodí, a kde se zrodila nová hvězda.“ Máma ji brzy přihlásila do školy modelek a místního dramatického kroužku. A Katie si záhy vybrala.
 
V červenci 1995 vyrazila na každoroční setkání Mezinárodní modelingové a talentové asociace v New Yorku, kde padla do oka hledači talentů. Přesvědčili ji, aby přijela do Los Angeles a zkusila pár konkurzů. Otec, úspěšný právník byl zásadně proti, ale nakonec kapituloval, když dcera o šest měsíců později získala malou roli k filmu Ledová bouře Anga Leeho, režiséra Tygra a draka. Scénář, který pojednává o sexuální revoluci v sedmdesátých letech byl oceněn na  filmovém festivalu v Cannes a Katie se blýskla jako milostný zájem Tobeyho Maguira. Chvíli na to jí nabídli roli Buffy v seriálu Buffy, přemožitelka upírů, kvůli hladkému dokončení školy a maturitě ji odmítla a do středoškolačky se zvláštními schopnostmi Buffy se vtělila Sarah Michelle Gellar. Katie si tehdy chtěla v klidu užít roli ve školním představení Damn Yankees, takže dokonce nevzala na zřetel nabídku na roli v dalším seriálu – tentokrát v Dawsonově světě. Odmítla vykašlat se na spolužáky a spokojeně by žila dál, kdyby si Kevin Williamson, tvůrce Dawsonova světa, všech tří Vřískotů a Tajemství loňského léta neusmyslel, že v Katie Holmes prostě nalezne postavu své Joey Potter. Přesunul celé zkoušky podle jednoho školního představení v Toledu. Znal přitom jen její zkušební nahrávku, vytvořenou v suterénu, kde její matka hrála Dawsona.
 
„Hollywood a jeho velké množství úspěšných příběhů se mi zdály neobyčejně vzdálené a zcela určitě ze světa, do kterého se nikdy nemůžu dostat.“
 
Osudová, průlomová role byla Joey Potter z Dawsonova světa. „Já jsem maloměšťácká holka stejně jako Joey. Na střední jsem nebyla obskakována kluky. Byla jsem tak trochu uličnice a také nejmladší z rodiny, takže jsem si myslela, že vím všechno. Stejně jako Joey jsem udělala mnoho chyb, ale naštěstí jsem neprošla tolika tragédiemi co ona.“ Několik sezón prožila v těle Joey, středoškolačky z problémové rodiny, jejímž jediným pevným bodem bylo přátelství s Dawsonem, klukem stejně starým jako ona. To se mění, když zmatení teenageři zkouší, kdo ke komu se hodí jako kamarád, a kdo jako partner. Dawsonův svět ji spolehlivě dopravil do podvědomí diváků, ale nezahrála si tak díky němu v několika epizodách Přátel. Přišla o hlavní roli ve filmu 40 dní a 40 nocí vedle Joshe Harnetta a výraznou scénu sexu s květinou si zahrála Shannyn Sossamon z Příběhu rytíře.
 
V pauze mezi jednotlivými sériemi Dawsonova světa stačila natočit několik filmů. Její první velké představení se v celovečerním filmu se jmenuje Podezřelé chování. Film se sice úspěchu nedočkal, ale Katie ocenili při udělování cen MTV. „Průlom v ženské roli“ byla kategorie přesně pro ni. Další příležitost byl slušně přijatý snímek Go a pak režijní debut Teaching Mrs. Tingle Kevina Williamsona. Autor středoškolsky laděných a vcelku úspěšných projektů tentokrát překombinoval a komediální thriller o třech studentech, kteří drží svou učitelku (přitom v podání Helen Mirren) jako rukojmí, protože se nechovala zrovna pěkně, byl propadák. V roce 2000 už alespoň dostala příležitost ve filmu Skvělí chlapi s několika nominacemi na Zlatý globus a s Oscarem za hudbu. Spisovatele a učitele na vysoké škole (Michael Douglas) opustila žena, rektorka s ním čeká dítě a jeho studentka (Katie Holmes) se do něj zamilovala. Nebyl to zrovna největší odklon od rolí středoškolaček, ale začala se zviditelňovat vedle notoricky známých tváří. Totéž se jí podařilo ve velmi kladně přijatém mysteriózním thrilleru The Gift, po boku Cate Blanchett, Keanu Reevese nebo Hilary Swank a v Telefonní budce, originálním thrilleru Joela Schumachera s Colinem Farrellem a Kieferem Sutherlandem.
 
Nejspíš jí lépe vycházely menší příležitosti ve větších filmech. Když dostala hlavní roli studentky s podivnými vizemi v mysteriózním thrilleru Opuštěná (2002), úspěch jí to zrovna nepřineslo. Režijní prvotina Stephena Gaghna, oscarového scénáristy Trafficu, byla spíš propadák. Rodinnému dramatu z roku 2003, Pieces of April nevévodily žádné celebrity a Katie Holmes si svoji hlavní roli rebelující dcery April docela užila. Spievajúci detektív ze stejného roku byl opět první variantou rovnice. Malá role pro Katie Holmes, velká pro Roberta Downey Jr., další pro Robin Wright Penn a Mela Gibsona a úspěšný mysteriózní muzikál. Loni opět přišla druhá varianta, hlavní role dcery prezidenta Spojených států (Michael Keaton) v naprosto nevýrazné romantické komedii First Daughter. Ať dělala, co dělala, byla jen sympatickou holkou z Dawsonova světa, která se chvíli ubírá cestou větších snímků, jindy hlavní rolí v těch zbytečných. Uvidíme, na jakou další cestu ji vítr zavane v budoucnu. Její nejnovější role Rachel Dawes, krásky v srdci Batmana (Batman začíná) asi dost naznačí.
 
„Myslím, že každá malá holka sní o svatbě. Já snila o tom, že si vezmu Toma Cruise.“
 
V osobním životě Katie zatím nestačila zásobovat média pořádnými skandály. Během natáčení první série Dawsonova světa (1998) byl její první láskou kolega Joshua Jackson, nakonec zůstali přáteli. Od prosince 1999 chodila s hereckým kolegou Chrisem Kleinem a ještě na Vánoce roku 2003 to vypadalo, že se za něj provdá. Nosila jeho zásnubní prsten za půl miliónu dolarů, ale letos v lednu zasnoubení zrušili. Chvíli na to se hollywoodská jednačtyřicetiletá star Tom Cruise v Římě představil s pětadvacetiletou Katie Holmes. Vypadá pořád jako hodná dívka ze sousedství, ale zvyky odpovídající postavení si pěstuje vcelku slušně. Oscilujíc na pomezí tradic hodných teenagera a hvězdy každé ráno běhá, půl hodiny cvičí, polyká vitamíny a dodržuje zásady zdravé výživy, respektive hladu. Miluje dietní kolu a vegetariánské burgry. Její honoráře zatím byly na hollywoodské poměry docela nízké, to však Katie nebrání v oblíbeném trávení volného času na nákupech značkové módy. Ráda se dívá na televizi, ráda čte. Jako lehce neujasněný přídavek dodává radu „Nedívejte se na televizi. Čtěte.“
 
Sní o spolupráci s oblíbenými režiséry Woody Allenem (miluje jeho Annie Hall), Ronem Howardem, Oliverem Stonem, ale její nejmilovanější film je Svatba mého nejlepšího přítele. Podle všeho, Katie Holmes miluje Hollywood v tom nejkonzumnějším slova smyslu, takže do něj nejspíš slušně zapadne. O tom jak moc jej herecky obohatí raději neuvažujme. 

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Ocean's Eight
2017 Coup d'Etat
Loganovi parťáci
2016 All We Had
2015 Dáma ve zlatém
Mania Days
2014 Dangerous Liaisons (TV film)
Dárce
Days and Nights
Miss Meadows
2013 Hurá na fotbal
2011 Jack a Jill
Uzavřený případ
2010 Nebojte se tmy
Poslední gigolo
Romantici
2008 Ženy v balíku
2005 Batman začíná
Děkujeme, že kouříte
2004 Láska na hlídání
2003 Večeře s April
Zpívající detektiv
2002 Opuštěná
Telefonní budka
2000 Skvělí chlapi
Téměř dokonalý zločin
1999 Go
Muppeti z vesmíru
Pomsta
1998 Podezřelé chování
1997 Ledová bouře

TV seriály

2017 The Kennedys After Camelot (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2015 Ray Donovan (TV seriál)
Excusito (S03E12)
Pohrabáč (S03E11)
Jedna noc v Jerevanu (S03E10)
další epizody (11)
2013 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Partička pokeru (S09E05)
2011 Kennedyové (TV seriál)
My Brother's Keeper (E08)
Lancer and Lace (E07)
Cuban Missiles (E06)
další epizody (8)
Na slovíčko s básničkou (TV seriál)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Návrat Nemravné dýně (S07E08)
2008 Eli Stone (TV seriál)
1998 Dawsonův svět (TV seriál)
Herkules (TV seriál)

Dokumentární

2015 Going Clear: Scientology and the Prison of Belief - a.z.
2011 Film o filmu: Nebojte se tmy
2007 InStyle: Celebrity Weddings
2005 Batman - Tumbler
Záchrana Gothamu
2001 Gift: A Look Inside, The
1999 Dawson's Creek: Behind the Scenes (TV film)
Songs from Dawson's Creek (TV film)

TV pořady

2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
2004 Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell - Volume 2 (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Christmas in Washington (TV pořad)
2001 Total Access 24/7 (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2000 Bob Dylan - Things Have Changed (hudební videoklip) - a.z.

Režijní filmografie

Filmy

2016 All We Had

Dokumentární

2015 Eternal Princess

Producentská filmografie

Filmy

2016 All We Had

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(480)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace