Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"A to je kto?.." "To je zástupca šerifa..." "On?, veď pred týždňom kydal hnoj!?" Dobrých komediálne ladených westernov mnoho nevzniklo a tomuto sa celkom darilo udržať moju náladu na dobrej vlne. Záchvaty smiechu nehrozia, ale pobaviť sa dá. Pri tej usmievavej nálade ľahko prepáčim prešľap v závere, kde som si podobne ako užívateľ nascendi všimol, že niekto asi nevedel počítať. 13 banditov v závere mínus dvaja mŕtvy, by malo byť 11, ale pred kanónom ich je opäť 13. Je to tak očividné, až sa mi zdá, že to bol zámer robiť si srandu i na divákov účet. "Čo znamená tá čiara?..." 80%. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Originální western okořeněný notnou dávkou humoru a pohodové atmosféry Divokého západu pobaví všechny milovníky tohoto žánru. Má vše, co je k tomu potřeba - sympatického stoicky klidného šerifa, zbabělého a vychytralého starostu a pány radní, opileckého pomocníka, vdavekchtivou dívku, aby i romantice bylo učiněno zadost a samozřejmě bandu desperátů, které je třeba umravnit. Neodolatelné kouzlo tomuto filmu dodávají vtipné dialogy, inteligentní netuctový humor a nezapomenutelné hlášky, skvěle nadabované našimi předními herci. Doufám, že se šerif na cestě do Austrálie zastaví zase někdy v našem obyváku. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

"Podporujte svého šerifa!" je skutečně westernová komedie, ve které jsou oba žánry obsaženy rovným dílem. Humor netlačí na pilu a ani se nesnaží být dojemný, či alespoň v některých momentech nervydrásající. Ač byli všichni skvělí, tohle je film Jamese Garnera, Jacka Elama, Waltera Brennana a Bruce Derna. Neodolatelně neohrabané chlapáctví, hlášky, udivené pohledy a stoický klid prvního jmenovaného jsou prostě neodolatelné. Znamenitý dabing Luďka Munzara mu ještě přidal. Jack Elam, častý westernový herec malých rolí, zde dokázal že je schopným hercem i ve větší a dokonce komické roli. To samé by se dalo napsat i o Brucovi Dernovi, který všechny své westernové roličky s grácií zparodoval. Walter Brennan pak spojil v jeden dva své filmové postoje - komické dědky z Hawksových westernů a hlavního záporáka z "Mého miláčka Klementiny". Film neobsahuje ani žádná zbytečná gesta nebo drahou výpravu. Prostě výborná zábavná konverzačka s inteligentním humorem, sympatickými herci a hláškami, které vždy pobaví. ()

dawexx 

všechny recenze uživatele

Tuhle westernovku mám hrozně rád. Dodneška máme doma kazetu z vysílání z ČT2 někdy z roku 93. James Garner se elegantně vysmívá všem svým předchozím hrdinům a dělá to s grácií a vtipem. Jako šerifovi s cestovatelskou horečkou ("Já jsem vlastně na cestě do Austrálie") mu zdatně sekunduje Jack Elam v roli jeho trochu přitroublého zástupce, Walter Brennan jako cholerický taťka, Bruce Dern v roli jednoho z jeho tří synů Joea (a toho nejsmůlovatějšího, který se zrovna nechá tak hloupě zatknout novým šerifem), Kathleen Freeman jako drsná, romantická a vztahovačná Prudy a v neposlední řadě plukovník Potter alias starosta Harry Morgan. Super, co dodat! ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Zlato v hrobě odstartuje parodii, kterou aby člověk pohledal. A bez nějakých absolutních hvězd, nejproslulejší snad jen starosta Harry Morgan alias plukovník Potter z MASH. Staré dobré záběry, kamera, dobová hudba, balzám na nervy. A starý dobrý dabing, Munzar je pan herec a pan dabér. „Tomuhle se říká inflace, zdražej ti to dřív, než si stačíš dvakrát kousnout.“ Poctivé rvačky, nábytek na třísky, fakt moje gusto. Ale do bláta bych nechtěla. A hledá se šerif. „Jakej je tu plat?“ „Žádnej náš šerif nežil tak dlouho, aby ňákej dostal.“ Ve vězení chybí mříže: „My jsme je objednali, ale ony ještě nedošly.“ Vězení jako ze škatulky. A hned první vězeň je místní prominent. Se bratry a prchlivým otcem. Čímž máme jasnou zápletku. Až na to že „nezapomeň, že jsem právě na cestě do Austrálie.“ Rčení boží, skoro by si člověk měl dělat čárky, kolikrát zazní. A kouzelným Munzarovým hlasem k tomu. Ani nepostrádám titulky. „To víte, já tu jenom projíždím na cestě do Austrálie.“ „Když máte uklidit nějakej brajgl tak ho uklidíte a nečekáte, až bude větší a větší.“ Otec skvěle válčí se svými mírně hloupými syny. Jednotlivé gagy vždy dotažené suchým šerifovým komentářem. A kde jinde vězeň pomáhá zazdívat mříže ve vlastní cele! Nebo „nenabité“ dělo vystřelí a málem srovná se zemí místní nevěstinec. „Vy jste opravdu jedna z nejbohatších nevěst v kraji?“ „Nejbohatší.“ Co myslíte, jel šerif nakonec do Austrálie? ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Film byl zahrnut do seznamu 500 filmů nominovaných do 100 nejvtipnějších amerických filmů Americkým filmovým institutem. (sator)
  • Název filmu je parodií na samolepku oblíbenou v době, kdy byl vyroben, „Podpořte svou místní policii“, která je součástí hnutí „Zákon a pořádek“. (sator)
  • Před natáčením došlo málem k právní potyčce, kdy se scénář dostal do rukou konkurenčního studia Paramountl, jenž hrozilo sporem kvůli totožnému začátku filmu, který měl jejich snímek Paint Your Wagon (1969). Spor nakonec "vyšuměl". (Terva)

Reklama

Reklama