Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Poklad na Stříbrném jezeře

Poklad na Stříbrném jezeře (1962)

Film mého srdce, na který jsem kdysi chodila do kina, kdykoliv ho dávali. Šťastná ruka při výběru hereckého obsazení, podmanivá hudba a kouzelné přírodní scenérie dodaly tomuto snímku nezapomenutelnou atmosféru dobrého starého Západu. Bylo tak snadné si zde najít svého hrdinu. Nejsilnější vzpomínku mám na promítání v letním kině uprostřed lesa ve starém lomu s vysokými skalami, které ozvěnou odrážely zvuky koňských kopyt, střel a indiánských výkřiků. Na plátně skály a les, kolem skály a les, jen to jezero nám tu chybělo, aby iluze byla dokonalá. Je to moje nejlepší mayovka, protože byla první a album tehdy těžce posháněných fotek z filmu mi tu krásnou dobu mého mládí připomíná.

Někdo to rád horké

Někdo to rád horké (1959)

Špičková komedie, která má všechno, co k tomuto žánru patří – originální zápletku, skvělé herecké obsazení, vtipné dialogy, inteligentní humor a spád. Díky těmto atributům nestárne navzdory neúprosně plynoucímu času. Nikdo není dokonalý, ale tato komedie k tomu má velmi blízko.

Prázdniny v Římě

Prázdniny v Římě (1953)

Jemná romantika v komediálním kabátě s originálním příběhem a skvělým hereckým obsazením, kterou její tvůrci dovedli k dokonalosti. Kdo by nechápal touhu mladé princezny po chvíli obyčejného štěstí a lásky uprostřed upjatých společenských povinností a svazujících protokolů. Tak pojďme, a projděme se Římem s krásnou Audrey Hepburn a mužným Gregory Peckem. Rozhodně nebudeme litovat, budou to příjemně prožité chvíle.

Velká sýrová loupež

Velká sýrová loupež (1986)

Pokud bych si měla vybrat mezi českými animovanými filmy ten nejzajímavější, tak by to byla tato prostinká parodie na gangsterky. Tento vpravdě rodinný film objevily děti a pouštěly si jej stále dokola, takže mne nemohl minout. Jednoduchá animace mne napoprvé vůbec neupoutala a dokonce jsem ji považovala za francouzskou. Až po několikerém opakovaném shlédnutí jsem ocenila geniálnost tohoto počinu českých animátorů, kteří skvělým způsobem zobrazili veselý a milý příběh myších zlodějíčků. K dokonalosti tohoto snímku přispěly vtipné dialogy a originální humor, který vkusně převedli na plátno Josef Dvořák, Luděk Sobota a Petr Nárožný. Tak nashledanou a hodně štěstí, Marvine, ať se ti podaří dobýt svět!

Podporujte svého šerifa!

Podporujte svého šerifa! (1968)

Originální western okořeněný notnou dávkou humoru a pohodové atmosféry Divokého západu pobaví všechny milovníky tohoto žánru. Má vše, co je k tomu potřeba - sympatického stoicky klidného šerifa, zbabělého a vychytralého starostu a pány radní, opileckého pomocníka, vdavekchtivou dívku, aby i romantice bylo učiněno zadost a samozřejmě bandu desperátů, které je třeba umravnit. Neodolatelné kouzlo tomuto filmu dodávají vtipné dialogy, inteligentní netuctový humor a nezapomenutelné hlášky, skvěle nadabované našimi předními herci. Doufám, že se šerif na cestě do Austrálie zastaví zase někdy v našem obyváku.

V pravé poledne

V pravé poledne (1952)

Klasický psychologický western s jednoduchou zápletkou a pomalým tempem mne okouzlil už při prvním promítání. Tento příběh o chlapské odvaze i zbabělosti, morálce a strachu, se skvělou ústřední hereckou dvojicí neztratil ani 60 let od svého natočení svoji aktuálnost. Tikající hodiny, prašná ulice vylidněného městečka, osamělý šerif Gary Cooper a výborná ústřední píseň dokreslují napjatou i když zvláštní komorní atmosféru tohoto filmu. Později byla natočena řada skvělých mnohem akčnějších westernů, ale tento je pro mne nezapomenutelný.

Nebožtíci přejí lásce

Nebožtíci přejí lásce (1972)

Skvělá romantická komedie s originální zápletkou, plná černého humoru a geniálních vtipů. Když přidáme vynikající herecké obsazení, nádherné prostředí italské Ischie a příjemnou hudbu, zjistíme po uplynutí 140 minut, že jsme bohatší o krásný filmový zážitek.

Pyšná princezna

Pyšná princezna (1952)

Nevím, jak to Bořivoj Zeman dokázal, že tato krásná pohádka Boženy Němcové odolává času a okouzluje další a další generace dětí i dospělých i když je černobílá a brzy ji bude 60 let. Její jednoduchý prostý příběh neozvláštňují žádné trikové efekty ani nadpřirozené bytosti, ale je jakoby prozářená sluncem a má neopakovatelnou atmosféru plnou optimismu, klidu a pohody. Má velmi dobré herecké obsazení a to jak v titulních tak i epizodních rolích, příjemnou hudbu, výpravné kostýmy a je natočena v krásném prostředí. Co víc si přát? Snad jen aby se někomu v současnosti podařilo natočit něco tak nadčasového. Možná by stálo za úvahu nechat ji nakolorovat, aby ji docenili i dnešní mladí náročnější diváci.

Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek (2005)

Tento film jsem si cíleně pořídila vyzbrojena znalostí stejnojmenného románu Jane Austenové a nadšena šestidílným seriálem BBC v očekávání, co to se mnou udělá. Při prvním shlédnutí mi v porovnání se seriálem připadaly osoby méně výrazné, ale po dalším podívání jsem si film zamilovala stejně jako knihu a seriál. Ústřední dvojice byla jiná, ale stejně charismatická a skvěle zahraná. Vše ostatní – výprava, kostýmy, historické prostředí, hudba i celková atmosféra – vše bylo dokonalé. Mám ráda tu dobu a myslím, že bych v ní mohla žít a tyto bezdotykové romance mne okouzlují tím, jak režisér musí nedostatek fyzického kontaktu mezi milenci nahradit dialogy, pohledy, gesty. Krásný film, který si své místo na slunci právem zaslouží a na který se ráda znovu podívám.

Rozum a cit

Rozum a cit (1995)

Mám ráda romány Jane Austenové a viděla jsem snad všechny dostupné filmy natočené podle nich. Tato adaptace patří k těm nejzdařilejším a určitě ji natočil Ang Lee i pro mne. Je v ní dokonale vystižena atmosféra staré Anglie, tehdejší životní styl a způsob vyjadřování. Je to výpravná podívaná s dobovými kostýmy, příjemnou hudbou, laskavým humorem, krásnými interiéry i panoramatickými přírodními krásami. Také herecká stránka nebyla nijak ošizena. Spolu s početným komparsem byli do filmu obsazeni špičkoví herci. Kromě skvělých ženských představitelek Emmy Thompson a Kate Winslet musím zmínit okouzlujícího plukovníka Alana Rickmana, sarkastického Hugha Laurie a Hugha Granta v nezvyklé roli nesmělého a ušlápnutého Edwarda Ferrase. Musím přiznat, že mne pozvolna plynoucí příběh této vcelku prosté austenovské romance na dvě hodiny zcela vtáhl do děje, že jsem zapomněla na čas.