Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Možná by se Christian Lespinglet chvíli rozmýšlel, než by skočil pro topícího se muže do plavebního kanálu, poblíže svého bydliště v Aix-en-Provence, když by jen tušil, jaké to bude mít následky. Muž, ze kterého se vyklube místní bezdomovec, tedy pobuda, se samozřejmostí sobě vlastní přijme nejen Christianovo pohostinství, ale považuje za samozřejmost, že se o něj budou Christian a jeho žena starat, než se zotaví. Zadlužený majitel galerie, který bydlí ve vkusně uhlazeném bytě, jen s hrůzou zjišťuje, že se mu v bytě usadilo blonďaté, mohutné monstrum, které hlasité projevy své tělesnosti považuje za přirozené, stejně jako komandování Christiana a jeho ženy Yseult. Ale to není zdaleka všechno. Boudu, ten obtloustlý primitiv, dokáže okouzlit nejen Christianovu manželku, ale dokonce i jeho milenku. Film je remakem komedie Jeana Renoira z roku 1932 v hlavní roli s Michelem Simonem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Něco tu smrdí !! Jako by tu byla nějaká zdechlina.." ;) Že by zdechlina francouzské komedie, která kdysi platila spolu s krimi žánrem za výkladní skříň kinematografie země galského kohouta ?? Dnes jí schází lehkost, ambice i hlubší myšlenka.. Gérard Jugnot, který tradičně jako nadržený impotent hraje i režíruje, navíc dle vlastního upoceného scénáře, rozehrává svůj typicky roztříštěný film na základě toho Renoirova Boudua z vody vytaženého, dále se ovšem pouští vlastní cestou do slepé uličky plné farrellyovského buranského humoru bez point, a tak Pobudu vyloženě drží na nohou jako vždy rozkošný Gérard Depardieu, který si svoji roli vyžraného hrubého bezdomovce vyloženě užívá.. To z něj však ještě dobrý film skutečně nedělá.. ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Naprosto netuším jak bych měl tento film hodnotit. Zanechal ve mě tak rozporuplné pocity, že volím průměr. Chování téměř všech postav se naprosto rozchází s mým myšlením (kupodivu kromě G. Depardieu). Ke konci, když vše vyjde najevo, mi přijde chování všech herců naprosto nelogické a nepřirozené. Úplný konec je pak naprosto nepochopitelný, ale chápu ho (vím, odporuju si, ale nevím jak jinak to vyjádřit)... Prostě to pro mě byl nelogický a umělý film, ale mám pochopení pro zamýšlenou pointu :D 50%. ()

Reklama

Odpadlik odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle opravdu nechápu! Kde jsou staré francouzské komedie? Haló - vzbuďte se Louisi či Phillipe, povstaňte z mrtvých a pojdťe znovu do boje! A vezměte sebou ještě Jeana-Paula! Ale vážně - když si tak vzpomenu na opravdu vtipné komedie ze země sýrů a vína z poslední doby, napadá mě jen Kondomerie a Blbec k večeři. Co však chtěli autoři říci tímto filmem, mě zůstává záhadou. Otravný pobuda připomínající díky červeným šusťákům nějakého ukrajince, terorizuje celou rodinu - tedy přesněji ušláplého majitele galerie (kterého mi bylo i přes jeho záletnictví líto už od počátku) a jeho věčně nemocnou ženu, které se tenhle otrapa, bezdomovec (Depardieu) snad dokonce začne líbit! Tak fakt nevím, za co se zde tento film vysloužil v průměru 3 až 4 hvězdičky. Mě šel Depardieův "hrdina" natolik na nervy, že jsem to po 50 minutách vypnul. Ještě štěstí, že není půjčovné DVD tak drahé ... ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

Christian je stárnoucí majitel malé prodejní galerie s obrazy stojící před krachem, jeho žena Yseulta prožívá depresivní chvíle po vyléčení se ze závislosti na alkoholu. V tíživé situaci hledá Christian něhu a porozumění u své mladé sekretářky Coralie, která však jeho svodům stále odolává. Při nočním dostaveníčku u kanálu je vyruší topící se muž, kterým se ukáže být bezdomovec a pobuda Boudu. Záhy změní celý jejich život. Nemá domov ani přátele, u kterých by mohl složit svoji hlavu, proto se smilují a na noc ho vezmou k sobě domů. Z jedné noci jsou však záhy dny a týdny, Christian marně hledá způsob, jak se nechtěného hosta zbavit. Boudu je neurvalý, hrubiánský a sprostý. Velmi brzy začne porušovat bariéry slušnosti a vděku ze zachráněného života a všem 3 rozboří linii stereotypního života. ● Film Pobuda má své skvělé světlé okamžiky naplněné opět velmi dobře zvládnutou rolí Géradrem Depardieuem a jeho hlášky a činy tvoří jediný nosný pilíř úspěchu filmu. V mezihrách jsem již pokukoval po hodinkách a doufal v brzký konec. Film má stejný charakter, jako řada českých komedií. Dialogy dostatečně vstřebáte a oceníte až po několikerém shlédnutí. "Čímpak se tenhle člověk živí?" "Já jsem na podpoře. Třicet let pod mostem, třicet let žebrák, bez povšimnutí kolem mě prošli přibližně tři miliony lidí. Slušní a věřící lidi jako vy na mě i čůrali. Chtěl jsem umřít, ale Christian a Yseult mi zachránili život, Coralie mi dala tu nejkrásnější něhu. Neumím číst ani psát, ale jediným pohledem vidím lidem až do srdce, když se na ně podívám." ║15.8.2009║ ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Gérard Depardieu je vynikající herec a zde to jen potvrzuje. Navíc mu zde zdatně sekundují i Catherine Frot a Gérard Jugnot. Celý film je o tom, co všechno se může stát, když se do galeristova domu nastěhuje páchnoucí bezdomovec. Bál jsem se, že celá ta komedie bude pouze o tělesných zvucích a dlaždičské mluvě. Naštěstí jsou tyto nežádoucí elementy z velké části eliminovány, takže jsem se u toho vcelku pobavil. Jen si však myslím, že Depardieu ani nemusel hrát...70% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve Francii, a to v lokalitách Environs d'Aix-en-Provence, Port-de-Bouc, Montagne Sainte-Victoir, La Ciotat, Le Tholonet, Géménos (vše v departementu Bouches-du-Rhône v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur). Dále pak na místech Place Richelme, Le Capitole, Place Victor Hugo, Place des Quatre-Dauphins, Place d'Albertas a Cours Mirabeau (vše ve městě Aix-en-Provence). (GASTON73)

Reklama

Reklama