foto

Brendan Fraser

  • nar. 3.12.1968 (47 let)
    Indianapolis, Indiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pretože jeho otec pracoval v cestovnej kancelárii, Brendan s rodinou strávil veľa času zo svojho detstva cestovaním. Najdlhšiu dobu mimo domova prežil v Kanade, kde tiež v meste Ontario dokončil strednú školu Upper Canada College. Rodina strávila takisto množstvo času cestovaním po Holandsku a Švajčiarsku a naprieč celou Amerikou. Potom, ako sa osamostatnil, usadil sa Brendan v Seattli, kde začal študovať herectvo na Cornish College of the Arts. Popri štúdiu si strihol zopár - vo väčšine prípadov komických - roličiek, až mu bola ponúknutá rola židovského futbalistu v teenagerskej komédii ŠKOLSKÉ PUTÁ (1992). Táto, spolu s rolou vo filme ENCINO MAN (1992) ho urobili populárnym v kruhoch mladých divákov, načo si zahral v ďalšej - tentokrát už ale solídne úspešnej komédii - ROCKERI (1994).

So strachom, aby nezostal na veky zaškatuľkovaný ako protagonista prihlúplych teenagerských komédií, siahol Brendan po nových žánroch. Ironicky to však bol práve detský film KRÁĽ DŽUNGLE (1997), ktorý mu umožnil úspešne preniknúť na plátna kín po celom svete. Následovali dva vážnejšie, mierne nezávislé projekty BOHOVIA A PRÍŠERY (1998) a DIEVČA SNOV (1998), z ktorých obidva sa stretli s veľmi pozitívnymi ohlasmi kritiky. Potom sa Fraser rozhodol pre návrat do odľahčených rolí a s Aliciou Silverstone, Christopherom Walkenom a Sissy Spacekovou si zahral v príjemnej romantickej komédii PRÍCHOD Z MINULOSTI (1999). To už mal ale podpísanú zmluvu na MÚMIU v produkcii Francisa Forda Coppolu. Tá sa - rovnako ako MATRIX v tom istom roku - stala obrovským prekvapením a jedným z komerčne najúspešnejších filmov na prelome tisícročia. A to bol rozhodujúci zvrat pre Brendanovu hereckú kariéru, ktorá je v súčasnosti nasmerovaná k tým najvyšším métam.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 In with the Outlaws
Legend of William Tell: 3D, The
Married and Cheating
Seconds of Pleasure
2016 Za oponou noci
2015 Hrdinové od Alama (TV seriál)
2014 Velká oříšková loupež
2013 Gimme Shelter
HairBrained
Muž na míru
Pawn Shop Chronicles: Historky ze zastavárny
Útěk na svobodu
Útěk z planety Země
2011 Whole Lotta Sole
2010 Chlupatá odplata
Těžká rozhodnutí
2009 G. I. Joe
2008 Cesta do středu Země
Inkoustové srdce
Mumie: Hrob Dračího císaře
2007 To, co dýchám
2006 Na poslední chvíli
Svět drog
2004 Crash
Revenge of the Mummy: The Ride
2003 Looney Tunes: Zpět v akci
Velké dítě Dickie Roberts
2002 Tichý Američan
2001 Mumie se vrací
Opoparchant
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
2000 Sinbad: Beyond the Veil of Mists
Smlouva s ďáblem
1999 Dožeň, co se dá!
Drsňák Dudley
Mumie
1998 Bohové a monstra
1997 Dívka snů
Král džungle
Soumrak rodiny Goldových (TV film)
1996 Droga štěstí
Vzala jsem si mrtvého muže
1995 Glory Daze
Navždy spolu
Passion of Darkly Noon, The
1994 Rockeři
Skaut
S vyznamenáním
Vojna není kojná
1993 Mladší a mladší
Padlí andělé (TV seriál)
Twenty Bucks
Zeťák
1992 California Man
Školní vázanky
1991 Dítě ďábla, dítě boží (TV film)
Guilty Until Proven Innocent (TV film)
My Old School (TV film)
Souboj

Dokumentární

2006 ...So Goes the Nation
2002 Still Perfect: 20 Unforgettable Photographs (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
World of Gods and Monsters: A Journey with James Whale, The

TV pořady

2008 MTV Movie Awards 2008 (TV pořad)
The Doctors (TV pořad)
2003 Osbourne Family Christmas Special, The (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 Movie Loft, The (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace