Reklama

Reklama

Bývalý vojenský zvěd Jess Remsberg směřuje do Fort Creel, když po cestě na území Apačů zachrání mladou ženu Ellen Grangeovou, polomrtvou žízní a vyčerpáním. I ona směřuje do Fort Creel. Odevzdává ji manželovi, který ji už ale nechce: před více než rokem ji unesli indiáni a když ji bílí vojáci osvobodili, sama se k nim chtěla vrátit. Její muž neví, že v indiánském táboře zanechala chlapečka, kterého měla se synem náčelníka Chaty. Ve Fort Creel se Jess setkává s bývalými kamarády vojáky a nakonec přijme nabídku poručíka Scottyho McAllistera, aby jako zvěd doprovázel vojenskou kolonu do osady Fort Concho. Zdrtí ho, když se dozví, že jeho indiánskou manželku kdosi zabil a skalpoval a její skalp mu právě Scotty přináší. Ví, že to nebyli indiáni a přísahá pomstu ... Ke koloně se připojí s nákladem i Ellenin manžel, obchodník Willard Grange. Jede i bývalý voják a nyní krotitel divokých koní Toller, s nímž se Jess po první rozmíšce brzy sblíží. Právě když se kolona má vydat na nebezpečnou cestu přes území Apačů, se Jess dozví, že Ellena opět zmizela. Je u Apačů, u svého synka. Náčelník Chata jí oznamuje, že jejího muže zabili bílí vojáci: ona se má postarat o dítě do chvíle, než dojedou k jeho hrobu, kam ji pak zaživa pohřbí. Když se Jess dozví o Ellenině útěku, rozhodne se ji znovu osvobodit a teprve potom se přidat ke koloně. Po Ellenině návratu manžel konstatuje, že má dítě s indiánem. Během cesty pak dojde k několika tvrdým střetnutím mezi McAllisterovými muži a indiány. Vojáci musí bojovat proti přesile a nakonec se ocitnou v obklíčení Chatových Apačů. Zraněný poručík McAllister rozhoduje, že jediná cesta z obklíčení vede přes Ďáblův kaňon, kam by se kolona mohla dostat trikem, kdyby několikrát změnila směr jízdy. Jess, Toller a dva nejlepší vojáci si pak mají poradit s Apači, které náčelník Chata zanechá jako hlídku. V kaňonu by pak měli McAllisterovi muži vyčkat, až dorazí posily vedené plukovníkem Fosterem. Zatímco kolona jede úprkem směrem ke kaňonu, aby tam dojela dřív než Apači, Jesse a zbývající tři muži hrdinně odrážejí útok Chatových mužů a Jesse pokračuje v cestě do Fort Concha. Dochází k rozhodujícímu střetnutí, po němž se indiáni nakrátko stáhnou. Pak začnou na vojáky střílet šípy. Poručík McAllister se pomalu uzdravuje ... (TV Prima)

(více)

Recenze (70)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo zase takový černobílý - indiáni jsou zákeřný parchanti, zatímco us kavalerie koná dobro. Krev je málo reálná, hnusný je akorát to naznačený mučení (což ovšem opět pranýřuje indoše). Ta vedlejší linka s indiánskou nevěstkou a jejím snědým capartem je zbytečná. Sidney je ovšem dobrý, Franta Němec jej skvěle namluvil. ()

Svrdlin 

všechny recenze uživatele

Ač ukotveno dějem do (zákoutí) krajiny a s nemalým počtem figur, jde de facto o sevřený a komorní příběh s několika klíčovými postavami, kterým jeden souboj neumožnil rozehrát jejich jiné, vnitřní drama. Žánrovka, která mne nepustila. A s výtečně komponovanou ústřední melodií, která ví, kdy má zaznít. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +dobré obsazení, rozpracované charaktery postav, vícevrství děj, velice melodická hudba, pěkné akční souboje, atmosféra -ale klidně mohlo být i delší/// Výborný western, který má jen minimum záporů. Navíc je jinačí než ty klasické westerny, každá postava tady má svůj příběh a osud, každá jde za tím svým. Nikdo není vyloženě špatný. Potěšilo mě však, že film má akční spád, ani v nejmenším nenudí, je napínavý a doprovodná hudba je fantastická, snad jen mohla zaznít častěji. Prvek americké armády je konečně trošku změna a rovněž potěší zmínka hlavního hrdiny na adresu koní. To už jsem taky dlouho neviděl. Rád si dám film někdy znovu./// Celkem 82%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sidney Poitier opäť ako hyperklaďas a Bibi Anderson ako krehká blondýnka v nesnázích. Iných stereotypov som si ale v Súboji pri El Diablo nevšimol, respektíve tempo snímky mi nedovoľovalo sa nad niečím podobným zamýšľať. Niekedy pred polovicou filmu sme svedkami pomerne dlhej napínavej akčnej scény a do konca nám už Neslon nedá vôbec vydýchnuť. Presne takéto indiánky som mal rád, keď som mal pod 10 rokov, ale vtedy ma teda dej príliš nezaujímal, ku šťastiu mi stačili uákajúci indiáni na cválajúcich koňoch. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Určite jeden z tých lepších westernov, ale samozrejme-na tie legendárne špagetové sa nechytá, zopár originalít, ktoré som ešte vo westerne nevidel, napr. Bibi Anderson ako žena, ktorá neustále uteká od manžela, a zrejme pod vplyvom štokholmského syndrómu sa zas a znova snaží vrátiť k svojim väzniteľom-Apačom. Môj prvý western o štokholmskom syndróme :DDDD ()

Galerie (95)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo od 8. srpna 1965 do prosince téhož roku v Utahu a Arizoně. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 1966 v Salt Lake City. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama