foto

Bibi Andersson

  • nar. 11.11.1935 (80 let)
    Stockholm, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 11. listopadu 1935 ve švédském Stockholmu. Její starší sestra Gerd Andersson, jež byla primabalerínou Královské opery ve Stockholmu, jí zprostředkovala její herecký debut v roce 1951. V té době navštěvovala dramatickou školu Gösty Terseruse. Po jejím vystudování nadále pokračovala v hereckém vzdělávání v divadelní škole při Královském dramatickém divadle ve Stockholmu.

Od konce 40.tých let začínala s filmem a roku 1952 se objevila v reklamě na mýdlo, kterou režíroval Ingmar Bergman, jenž jí o čtyři roky později angažoval do Městského divadla v Malmö, kde působil jako režisér, a zcela ovlivnil její profesní život. Od roku 1959 je členkou stockholmského Královského dramatického divadla, kde působí dodnes (až na výjimku ročního hostování v Městském divadle v Uppsale v roce 1962).

Bergman později obsazuje Bibi Andersson do své komedie ÚSMĚVY LETNÍ NOCI (1955), sice do malé role, ale herečka už v ní předvedla své kvality. O dva roky později ji stejný režisér obsazuje do svých filmů SEDMÁ PEČEŤ (1957) a LESNÍ JAHODY (1957), kde své role ztvárnila naprosto svěže a neotřele. Spolupráce s Bergmanem trvá i v dalším filmu NEŽ SE SETMÍ (1958), v němž za roli svobodné neurotické matky si vysloužila cenu na filmovém festivalu v Cannes. Největší herecký úspěch pod Bergmanovou taktovkou však přinesl film PERSONA (1966), kde ztvárnila roli upovídané, ale dobrosrdečné zdravotní sestry Almy, která se svou psychicky narušenou pacientkou, herečkou Elizabeth Vogler, jež se v sobě zcela uzavřela před okolním světem, duchovně ztotožní. Ve filmu dochází ke konfrontaci dvou ženských rolí a to idolu a matky. Zabývá se také otázkou pravdy v umění a jsou v něm zakomponované životní zkušenosti samotného Bergmana (s kterým Bibi Andersson i nějakou dobu žila). Po celý film se objeví pouze čtyři herci. Herečku Elizabeth Vogler ztvárnila Liv Ullmann, dále v něm ještě hrají Margaretha Krook a Gunnar Björnstrand. Film patří k působivým a naprosto jedinečným snímkům v dějinách kinematografie a poklonu mu vzdávají filmoví tvůrci dodnes. Pro mnohé z nich byl i inspirací v jejich práci (Woody Allen, David Lynch).

I přes to, že mezinárodní hvězdou se Bibi Andersson stala především díky Bergmanovým filmům, zazářila v 60. letech i ve snímcích jiných švédských filmařů. Za psychologické drama MILENKA (V. Sjöman 1963), kde vytvořila roli mladé ženy, jménem Bibi, zamilované do ženatého muže (M. von Sydow), byla oceněna hereckou cenou na MFF v Západním Berlíně.

Od 60.tých let se rovněž objevuje v řadě evropských i hollywoodských filmů (např. western SOUBOJ V EL DIABLO, R. Nelson 1966), kde ztvárňuje převážně role skandinávských cizinek.

Vladimír "Endyis" Endler

Herecká filmografie

2009 The Frost (La escarcha)
2008 Arn - Riket vid vägens slut
2007 Arn
2006 Když padne soumrak
2004 Návrat tanečního mistra (TV film)
2003 Ztracený princ (TV film)
2002 Elina
2000 Anna
Det blir aldrig som man tänkt sig
1998 Längtans blåa blomma (TV seriál)
1994 Drømspel
Sogno della farfalla, Il
1992 Blank päls och starka tassar (TV film)
1991 Till Julia (TV film)
1990 Haute tension - La porte secrète (TV film)
1988 Fordringsägare
Haute tension (TV seriál)
Måsen (TV film)
1987 Babettina hostina
Svart gryning
1986 Huomenna
Pobre mariposa
1985 Wallenberg: A Hero's Story (TV film)
1984 Sista leken
1983 Berget på månens baksida
Bez šance
Savannen (TV film)
Svarta fåglar
1981 Jag rodnar
Linje lusta (TV film)
Mon meilleur Noël (TV seriál)
Oiseau bleu, L' (TV film)
1980 Marmeladupproret
1979 Barnförbjudet
Concorde - Letiště 1979
Kvintet
Twee vrouwen
1978 Láska s otazníkem
Nepřítel lidu
1977 I Never Promised You a Rose Garden
1976 Blondy
En dåres försvarstal (TV seriál)
Prší na Santiago
1974 After the Fall (TV film)
Rivale, La
1973 Afskedens time
Makt på spel (TV seriál)
Scény z manželského života
1971 Člověk z druhé strany
Dotek
1970 Kremlin Letter, The
Storia di una donna
Zrodila se láska
1969 Fröken Julie (TV film)
Náruživost
Tænk på et tal
Violenza al sole
1968 Juninatt
Mladé ženy
Svarta palmkronor
1967 Le Viol
Scusi, lei è favorevole o contrario?
Trettondagsafton (TV film)
1966 Ön
Persona
Postel sourozenců 1782
Souboj u El Diablo
1964 A co všechny ty ženy
1962 Krátké léto
Milenka
1961 Det låter som ett hjärta (TV film)
Karneval
Ljuva ungdomstid (TV film)
Lustgården
Square of Violence
1960 Bröllopsdagen
Ďáblovo oko
1959 Hra zvaná láska
Lilith (TV film)
1958 Du är mitt äventyr
Než se rozední
Rabies (TV film)
Tvář
1957 Herr Sleeman kommer (TV film)
Lesní jahody
Sedmá pečeť
Sommarnöje sökes
1956 Egen ingång
Sista paret ut
1955 Flickan i regnet
Úsměvy letní noci
1954 En natt på Glimmingehus
Herr Arnes penningar
1953 Dum-Bom
Vingslag i natten
1952 Ubåt 39
1951 Slečna Julie

Dokumentární

2012 Liv & Ingmar - a.z.
2009 Obrazy z hřiště
2008 On Set Home Movies
Ženy a Bergman
2002 Schwestern im Leben (TV film)
2000 Svět filmu: Ingmar Bergman
1998 Achot K'tanah Achot G'dolah
1996 I rollerna tre
1979 Look at Liv, A
1957 Bakomfilm smultronstället

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)
1975 Tre kast (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace