Reklama

Reklama

Noc na Lysé hoře

  • Francie Une nuit sur le mont Chauve (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Francie, 1933, 8 min

Recenze (8)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Geniální. Nedovedu si ani představit, jakou trpělivost musí člověk vynaložit, aby natočil něco takového. S každým okýnkem filmu změnit pozici půl milionu špendlíků. To je neuvěřitelný. A ještě neuvěřitelnější je, že touhle komplikovanou technikou nevyrobil Alexeieff a Parkerová statické jednorozměrné fresky, ale neustále se měnící dynamické kompozice, kterým vnutili iluzi trojrozměrnosti perfektním stínováním a prací s různými prostorovými plány. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Technika „špendlíkového plátna“ je vynálezem ruského filmaře Alexandra Alexeieffa, který spolu se svou ženou Claire Parkerovou vdechoval život animacím, pro něž je charakteristické úzké propojení s muzikální složkou a rytmem. Princip nové techniky spočíval v manipulaci nasvětlených špendlíkových hlaviček (nasnímaných po jednotlivých okénkách), díky čemuž vznikal dynamický pohyb specificky tónovaných záběrů. Černobíle figury a předměty se neustále metamorfují do jiných forem a za doprovodu klaustrofóbní stejnojmenné skladby Modesta Petroviče Musorgského navozují specifické stavy strachu, stísněnosti. Alexeieff postihl hlavně tajnosnubnost ruských bylin a strašidelných pohádek, do nichž vnořil atmosféru německého expresionismu včetně některých svých nočních můr. Vedle natáčení se režisér plodně věnoval i malířské činnosti hojně inspirované Bertholdem Bartoschem (mj. také tvůrcem filmů), jehož vliv je zřetelný právě i u Une Nut sur le mont Chauve. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Většinou filmy, které nechápu, nemám ráda. Tady absolutně nechápu, jak je možné něco takového natočit. Mít tu trpělivost, mít tu představivost a mít tu zručnost. Já bych určitě již v první hodině vytrhla úplně jiné špendlíky, špatně bych scénu nasvítila a zcela na dně svých psychických sil byl šla prát prádlo, nebo konat něco jiného mentálně nenáročného. ()

Reklama

Reklama