Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takový příjemně starosvětský film do dob, kdy zločinci nepotřebovali high-tech výbavičku nebo celý arzenál těžkých zbraní k uskutečnění loupeže a filmaři nepotřebovali bombastický rozpočet a smršť digitálních triků k vytvoření zajímavého bijáku. Zlaté věže představují chytrou a milou komedii na téma jak dva britští gentlemani naplánují a uskuteční loupež století, aby se zabezpečili na stará kolena. Už jen způsob, jakým dají dohromady svůj gang, je originální a velmi vtipný. Vůbec celá ta atmosféra Crichtonova filmu připomíná Sekvencovy Hříšné lidi města pražského s tím rozdílem, že tady jde o komedii, která v několika momentech, jako je pronásledování obou hrdinů policejním sborem, přechází do grotesky. Navíc potěší slušný dabing v čele s Oldřichem Novým. Příjemně krátká stopáž a nečekaná pointa. Celkový dojem (nebudu škudlit): 90 %. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Tak moc zábavné a roztomilé. O to víc, že roztomilost filmu zvyšuje Oldřich Nový, jehož hlas jsem v dabingu nikdy neslyšela a bylo to moc zvláštní, protože jeho dikce je tak nezaměnitelná, že jsem měla chvílemi pocit, že tam hraje. Celý film byl pro mě oddychem a potěšením, jeho humor byl mému srdci blízký a konec mě zamrzel. "Ještě že jsme poctiví braši..." ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém britští zloději gentlemani okrádají školačky, snad ani nemůže být špatný. Navíc když jednoho z těch lumpů zcela kouzelně hraje Alec Guinnes. Od začátku do konce se ve Zlatých věží něco děje, mnohdy je to dění vyloženě skvělé (útěk z eiffelovky, závěrečný zmatek) a divák nemá na výběr, palce prostě držet musí. Kdyby tak na DVD vyšla ještě Titfieldská raketa... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Zločin se nevyplácí. Začne to zlatými cihlami, a končí pokusem okrást školačku. Objektivně za čtyři hvězdy, protože rozjezd filmu je docela pomalý, ale kvůli scéně, ve které Guinness uteče policistům tak, že se prostě zařadí mezi úředníky jdoucí do metra a splyne s nimi, musím dát pět. A vlastně taky kvůli Guinessovi samotnému, který si svoji roli dokonale průměrného úředníka "bez představivosti", vychutnal do poslední kapky. A film sám po půl století hořkne v ústech, neboť kam se Holland hrabe na dnešní bankovní žraloky ze City. Miliardové manipulace se sazbami, podvody, a policisté nikoho nepronásledují. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Parádní komedie, hlavně však jeden z prvních základů "heist" žánru. Co je na tomhle anglickém počinu tak silného? Tak v první řadě detailně narativní scénář (tak jak by v heistech měl být), který nenabízí žádné odbočky a hlídá si všechny důležité momenty. Co ho však odlišuje od ostatních je několik zásadních (a většinou velmi vtipných) zvratů. Pravda, na začátku se film trochu hledá, aby se však kousek před půlkou (kdy už netřeba dál budovat základní premisu) vykrystalizoval do opravdu groteskní zábavy. P.S. jasně že Guinness citelně pŕehrává. Tady to byl ale evidentně záměr, proto hodnotím jedině kladně :) "Byl jsem potencionální milionář. Prozatím jsem se však musel spokojit s osmi libry padesát" ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Film vznikl v ateliérech Ealing Studios v západním Londýně.. (M.B)
  • Ve filmu si svůj debut odbyla Audrey Hepburn. (Krissty)
  • Původní délka činila 110 minut. (M.B)

Reklama

Reklama