Reklama

Reklama

Když tajná neonacistická organizace v Západním Berlíně zavraždí dva britské agenty, je vyšetřováním jejich smrti pověřen agent Quiller. Za pomoci učitelky Inge se mu postupně daří pronikat k informacím o tajemné organizaci. To však nestačí, protože se potřebuje dostat až do jejího centra... (Filmhouse)

Recenze (38)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasické dílo svého žánru posunuté do blíže neurčené doby na přelomu padesátých a šedesátých let vyniká pozoruhodnou psychologií postav, nápaditostí a spádem děje, i tématem, které pojednává. Zachycuje zdařile i složitost a nesnadnost denacifikace někdejšího západního Německa v jeho nejvýchodnější výspě - Západním Berlíně. Kvalitu tohoto britského díla zvyšuje i jeho pozoruhodně propracovaný otevřený konec. Herecké výkony v duchu proslulé britské racionality a sebeovládání charakterizují všechny představitele hlavních mužských rolí - Segala, Guinnesse i někdejšího stálého bergmanovského herce Maxe von Sydowa; dále dokreslují pozoruhodnou úroveň tohoto "pokleslého" díla. Upozornil bych i na fascinující výkon tehdy 24leté rakouské herečky Senty Bergerové, která i dnes poprávu patří mezi klíčové postavy současného německého i rakouského divadla a filmu. MEMORANDUM i více než čtyřicet let po své premiéře prokazuje svou životaschopnost a přesvědčivě naznačuje neoddiskutovatelné přednosti klasického dobrodružně špionážního filmu před současnými thrillery a akčními filmy všeho druhu. ()

Cafú 

všechny recenze uživatele

Plytký nudný příběh, který obsahuje spoustu zbytečných scén a nelogické psychologie postav. Mohl to být špionážní film jako víno. Spíš to na mě ale působí tak, že se snímek natočil jen proto, že filmařům zbyly kostýmy a peníze z jiného filmu. Tedy zřejmě režisérův pes přes noc splácal scénář a šlo se natáčet. Jenom psychopat Max von Sydow a krásná Senta Berger stojí za hvězdičku. ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem měl možnost vidět ve vysílání tehdejší ČST. Film ve mě tenkrát zanechal velice dobrý dojem. Prostě jeden z nemnoha filmů na které se nezapomíná. Nyní musím bohužel hodnocení snížit. To, co se mi zdálo tenkrát strašně napínavé mě nyní připadalo nechtěně komické. V šedesátých letech hodně aktuální a slibný námět špionážního příběhu odhalování nacistických válečních zločinců a jejich současných přisluhovačů bohužel zabíjí nedostatek napětí v místech, kde by mělo být. Strhující a šokujícího finále, které se vyloženě po celou dobu stopáže nabízí, se bohužel nedostaví. Ale i tak velice slušný špionážní thriller. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poněkud jiný špionážní film, než na jaké jsme zvyklí. Nejde o akci, zběsile se zde nestřílí, a když se honí auty, tak spíše z hecu mezi kolegy. Zajímavé je, že ten film si drží i druhý plán (a až se mi to trochu rozleží v hlavě, myslím objevím i třetí), což bývá málokdy, většinou se zde jde rovnou na věc a jen se hledá, kdo je čí tajný agent a odkud může přijít hrozba. Na rozdíl třeba od šíleně nudných le-carreovek, zmateně se motajících v kruhu, tady velkou roli na vyznění filmu hraje skoro až snová atmosféra - jako bychom snad ani v Berlíně 60. let nebyli, a jako by ta hrozba novodobého nacismu byla jen zlým snem. Hodně tomu přihrávají i ty filtry, které měly kamery mířící na Sentu Berger, přece jen byla v té době spíš plno, než štíhlá, a taky bylo potřeba jí rozzářit oči a šperky. George Segal hraje svého agenta sice také jako poněkud neposlušného floutka a jeho skvělé bonmoty mne bavily celou první polovinu filmu, aby pak následně přišel na to, že až takový machr vlastně nebude, protože opakuje a zopakoval chyby svého předchozího kolegy. Nehrála mi tam jen jedna věc, totiž, že ho nezabili, ale i ta je uspokojivě vysvětlena. A ten konec mne dostal. Čekal jsem to, ale nečekal jsem to zakončení takto otevřené. "Možná ne všechny. Většinu." Atmosféře a decentnímu pojetí velmi dobře sekunduje kamera, výprava a hudba, jen střih mi občas přišel mírně ukvapený, ale celkově mne film i přes vlastně banálnost historky držel od začátku do konce a rád se na něj podívám znovu. Btw - když si uvědomím to děsivé proroctví, že se neonacisti chtějí infiltrovat do nejvyšších vládních pozic a odtud zase činit Německo silným a sjednocovat Evropu, tak při současném dění v EU mne až mrazí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá špionážně-thrillerová záležitost se zručnou Andersonovou režií, sympatickým Segalem, neskutečně slizkými Sydowem a Guinnessem a pohlednou Sentou Berger. Quiller má spád a švih, příběhu nechybí nic, scénář má chytrý a plný inteligentních (!) dialogů, atmosféra filmu je více než okořeněna Barryho hudbou... V paměti utkví hlavně skvělá scéna vyslýchání, jízda tím nádherným červeným porsche a příjemně nejednoznačný konec. Jak já bych tenhle film chtěl vidět v dabované verzi s Eduardem Cupákem. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno