Reklama

Reklama

Zemětřesení

Obsahy(1)

Obyvatelé Los Angeles se probouzí do dalšího slunečného dne a netuší, že se blíží katastrofa, která navždy změní jejich životy. Stuart Graff pracuje jako stavař ve společnosti svého tchána a právě se chystá do práce, zatímco jeho žárlivá manželka Remy předstírá předávkování prášky. Jeho manželství není příliš šťastné, Remy žárlí na Denise Marshallovou, ženu Stuartova tragicky zesnulého kamaráda. Před odchodem Stuart pocítí záchvěv signalizující blížící se zemětřesení. Jeden ze zaměstnanců kalifornského seismologického ústavu předpovídá, že během 48 hodin dojde v Los Angeles k velmi silnému zemětřesení. Představitelé města nechtějí šířit paniku, a tak raději o celém problému pomlčí. Následky ničivého zemětřesení pak brzy pocítí všichni obyvatelé a jejich předchozí problémy se v tu chvíli změní v bezvýznamné maličkosti. Z okázalých hrdinů se tak stávají zbabělci, z obyčejných lidí hrdinové, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných. (TV Nova)

(více)

Recenze (80)

choze 

všechny recenze uživatele

Průměr katastrofických sedmdesátek. Katastrofa samotná je udělána velmi kvalitně (taky byl film nominován na Oscara za triky), nechybí tradiční hvězdné obsazení, ale problém vězí ve scénáři, jehož první nástřel měl na svědomí Mario Puzo. Ten se dlouho rozjíždí a neopírá se o klasickou gradaci katastrofických snímků, jakou známe z DOBRODRUŽSTVÍ POSEIDONU nebo SKLENĚNÉHO PEKLA, tj. na začátku katastrofa, která postavy někde uvězní a nadále ohrožuje a pak všemožně komplikovaná, nebezpečná a časově omezená cesta postav za záchranou. Místo té se postavy ZEMĚTŘESENÍ po titulní katastrofě v půli filmu jen tak prdelí mezi ruinami a navzájem se hledají / pomáhají si, do čehož zasáhne ještě pár menších otřesů. Příběh je roztříštěn mezi vícero různorodých postav (nechybí charizmatický architekt, který se spojí se správným poldou), které katastrofa zasáhne v krizových / zásadních okamžicích jejich životů a snad jen s výjimkou výživné epizodky se zakomplexovaným velitelem Národní gardy a nečekanou absencí happyendu nenabízí nic moc zajímavého. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zemětřesení je dobře natočený katastrofický film o fiktivním ničivém zemětřesení v Los Angeles. Charlton Heston má jako stavební inženýr pocit viny za stavbu mrakodrapů, které ve filmu i přes jeho snahu padají jako hrušky při větru. George Kennedy zase hraje svérázného policajta - jako obvykle s dobrým srdcem. Vlastní zemětřesení je skvěle natočeno, triky jsou na rok vzniku úžasné, herecké výkony výborné a napětí je dostatečné. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=w_BwX2fEUTo ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sice 45 let starý snímek, ale na speciální efekty se dívá líp než na deset let staré počítačové triky. Jinak jde ale o tuctový katastrofický film, kde se objevují i hodně mizerní herci. Nejhorší ze všeho byl "teplý" a pošahaný voják. No a ten konec nekonec? Takové šup a je to. Asi příprava pro druhý díl, který se nakonec nikdy nerealizoval. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny katastroficky film, ktery celkem verohodne ukaze fiktivni nestesti v Los Angeles! Film bavi od zacatku do konce a i kdyz se ve filmu zrovna nic nedeje, je citit napeti, budovani atmosfery se povedlo. Mozna nektere osudy postav ci jejich chovani nejsou nejlepsi, to ale ani v beznem zivote. Skoda, ze Ava Gardner nedostala vice prostoru, ale celkove jsem byl z jejiho hereckeho vykonu nejvice zklamany. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TOTO KEDYSI BÝVALO PARÁDNE MESTO." __ Z katastrofických filmov ten lepší priemer. Samotný dialógy (scenár napísal Mario Puzo) za veľa nestoja a zrážajú film skôr do béčkovosti, dostatočne však všetko zachraňujú herci a to, že hlavne v druhej polovici sa je načo pozerať. Samotný Heston a jeho polovička Ava Gardner nie sú obzvlášť úžasní, prekvapia však George Kennedy a opilecká rola Waltera Matthaua, ktorý dokonale predvádza aké veľké šťastie vedia mať opití ľudia. Tu ani humorná stránka filmu nijak neškodí a stabilizuje a odľahčuje celý film. Čo ma na Zemetrasení predovšetkým zaujalo, že režisér nedal na zaužívaný princíp priamočiareho deja kde sa postavy po katastrofe musia dostať z bodu A do bodu B, ale následky kataklizmy približuje komplexne a tak je ukázané i rabovanie či vyčíňanie narušených jedincov. Špeciálne efekty majú čím zaujať aj dnes, kamera je taktiež vydarená (kameraman Philip H. Lathrop pracoval aj na sérii filmov Letisko), vlastne na sa filme podieľalo veľa popredných odborníkov a svoju prácu zvládli dobre. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Motocyklová nehoda Milese Quadea nebyla ve scénáři, ale přihodila se kaskadéru Ekinsovi. Nebyl zraněn a nehoda byla zapracována do konečného filmu. (džanik)
  • Ava Gardner byla pouze o sedm let mladší než Lorne Greene, který hrál jejího otce. (ČSFD)
  • Hollywood Dam (Hollywoodská přehrada) z filmu je ve skutečnosti známá Mulholland Dam, pojmenovaná po slavném inženýrovi Williamu Mulhollandovi. Takřka identická St. Francis Dam, nedaleko současné Valencie v Kalifornii, se v důsledku geologické poruchy skutečně 12. března 1928 protrhla. Při neštěstí přišlo o život více než 450 osob, což jsou (po zemětřesení v San Francisku v roce 1906) dosud druhé největší ztráty na životech v historii Kalifornie. (džanik)

Reklama

Reklama