Reklama

Reklama

Zemětřesení

Obsahy(1)

Obyvatelé Los Angeles se probouzí do dalšího slunečného dne a netuší, že se blíží katastrofa, která navždy změní jejich životy. Stuart Graff pracuje jako stavař ve společnosti svého tchána a právě se chystá do práce, zatímco jeho žárlivá manželka Remy předstírá předávkování prášky. Jeho manželství není příliš šťastné, Remy žárlí na Denise Marshallovou, ženu Stuartova tragicky zesnulého kamaráda. Před odchodem Stuart pocítí záchvěv signalizující blížící se zemětřesení. Jeden ze zaměstnanců kalifornského seismologického ústavu předpovídá, že během 48 hodin dojde v Los Angeles k velmi silnému zemětřesení. Představitelé města nechtějí šířit paniku, a tak raději o celém problému pomlčí. Následky ničivého zemětřesení pak brzy pocítí všichni obyvatelé a jejich předchozí problémy se v tu chvíli změní v bezvýznamné maličkosti. Z okázalých hrdinů se tak stávají zbabělci, z obyčejných lidí hrdinové, kteří neváhají nasadit vlastní život pro záchranu jiných. (TV Nova)

(více)

Recenze (80)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Milosrdné tři hvězdy s ohledem na fakt, kdy film vznikl. V té době šlo asi o velkej biják, plný triků, které tajili dech a zasloužili uznání, dnes na mne působí jako papírová Gappa, ze které jsem měl jako malý strach. Jednoduše už polystyrénové kulisy moc netáhnou a dějově je tenhle film taky první hodinu celkem nuda. Skleněné peklo, je ve srovnání o jeden level výš. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

V sedemdesiatych rokoch bola obrovská vlna katastrofických filmov. Toto je jeden z nich. Nedosahuje kvalitu Skleneného pekla , ale tiež patrí do tej lepšej vlny týchto filmov. Herecké obsadenie je výborné , môžeme si pripomenúť hviezdu E.Gardner. Dnes bohužial už sú roky , keď si týchto hercov už len pripomíname. Ja si tento film cením na 65%. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobrá hudba, ale samotnému katastrofismu moc nedali. Obvykle se průšvih stane na palubě letadla nebo lodi, tady je zemětřesením zasaženo veliké město, a tahle roztříštěnost filmu neprospívá. Zasadní akce se dějí dvě, a obě jsou vlastně jen zachraňovačky s omezeným napětím - 1) slaňování na kancelářské židli 2) evakuace podzemního parkoviště dírou do kanálu, Za atmosféru, první dabing z ČT a Hestona s Kennedym dávám vyšší počet. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Když se mluví o katastrofických filmech 70. let tak se zmiňuje Dobrodružství Poseidonu, Skleněné peklo a Letiště. Na Zemětřesení si vzpomene málokdo. Je pravda že kvalitou za svatou trojicí trochu zaostává, ale ve všech důležitých kategoriích se drží minimálně na dohled. Charlton Heston mluví sám za sebe, Ava Gardner a Geneieve Bujold také nejsou úplně bez talentu, a režie se chopil velmi zkušený Mark Robson. Výsledkem je slušně odsýpající a na svou dobu působivý velkofilm s předem jasnou zápletkou. Své slavnější a lepší konkurenty paradoxně předčil v postavách. Dokonce by mi nevadilo kdyby se litosférické desky pro jednou uklidnily, protože by mi stačilo obyčejné vztahové drama. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dva roky poté co Dobrodružství Poseidonu naplno odstartovalo boom katastrofických filmů se na plátnech kin sešli hned tři typičtí zástupci tohoto žánru. Dodnes nepřekonané Skleněné peklo, nikterak kvalitní Letiště 75 a právem pozapomenuté Zemětřesení. Není tu nic zapamátování hodného, ale nenudí to. Prostě katastrofický snímek, který kvalitativně žádnou katastrofou rozhodně není ani po všech těch letech, ale o žádnou velkou výhru se také nejedná. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (15)

  • Záběry kymácející se dvanáctiposchoďové "Černé věže" (Black Tower) byly získány tak, že se natočil její zrcadlový obraz a zrcadlo se pak nahnulo dozadu a dopředu. Šlo současně o vtip na účet samotné společnosti Universal: v Black Tower v té době totiž sídlilo nejvyšší vedení společnosti. (džanik)
  • Pro televizní verzi filmu byly použity také archívní “hasičské” záběry ze seriálu "Hawaii Five-O" (1968). (džanik)

Reklama

Reklama