foto

Tom Skerritt

  • nar. 25.8.1933 (82 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Je to zvláštne, že sa človek celý život snaží niečo robiť a napokon zostane známy „len“ ako nervy nestrácajúci kapitán lode, ktorej posádku vyvraždil vesmírny alien v klasike Ridleyho Scotta. Hoci predtým hral v inej klasike, Altmanovom celovečernom MASH, kapitán A. J. Dallas z drsného sci-fi teroru VOTRELEC zostane asi jeho najznámejšou rolou. Ako napovedajú úvodné titulky, pôvodne bol hrdinom on, miláčikom režiséra a napokon publika sa však napokon stala tretia dôstojníčka na palube a tak sa Skerritt v polovici porúčal a sľubne sa rozbehnutú sériu prenechal svojej čiernovlasej platonickej láske (ešte v prvej verzii scenára bola medzi nimi erotická scéna). Nie pre všetkých z nás sa však z filmu stala najobľúbenejšou postavou práve Ripleyová.

Ale nemusel závidieť. Hviezdou sa síce už nestal, ale svoje si vždy odrobil. V roku 1982 prijíma ponuku účinkovania v populárnom sitcome NA ZDRAVIE! (Cheers), kde bol jedným z mnohým štamgastov (konkrétne poštár) barmana Teda Dansona. Televízii zostáva verný nastálo, okrem iného preňho znamená istotu stabilného zárobku a uchádzajúceho rešpektu - hosťovaním v seriáloch (S.W.A.T.), hraním vo filmoch (Frankenheimerova CESTA DO VOJNY o prezidentovi Johnsonovi a jeho problémoch s Vietnamom) a odmenou mu bol nekonfliktný seriál PICKET FENCES, kde hral rodinne založeného šerifa Jimmyho Brocka v malom americkom mestečku.

Vidieť ste ho mohli v Cronenbergovej MRTVEJ ZÓNE, jednom z mála pokusov ako-tak natočiť bestseller Stephena Kinga alebo v hite TOP GUN, ktorý natočil Scottov mladší brat Tony. Neschádzal z cesty a po omyloch (POLTERGEIST 3, ŤAH JAZDCOM s kedysi hviezdnym Lambertom) sme si ho zapamätali ako reverenda a prísneho tatka Brada Pitta a Craiga Sheffera v dráme Roberta Redforda A RIEKA TEČIE, hral v OCEĽOVÝCH MAGNÓLIACH, ktoré sa preslávili najmä oscarovou nomináciou pre Juliu Robertsovú, na konto si pripísal cenené indiánske DYMOVÉ SIGNÁLY, kapitána Rhodesa v ambicióznom akčniaku Brucea Willisa SLZY SLNKA. Neviditeľným nebol ani ako Drumlin v „inteligentnom sci-fi“ Roberta Zemeckisa a Jodie Fosterovej KONTAKT a v netradičnej romantike INÁ SESTRA, kde kryl chrbát Juliette Lewisovej a Giovannimu Ribishimu.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 A Hologram for the King
2014 Field of Lost Shoes
Madam Secretary (TV seriál)
Wings: Sky Force Heroes
2013 Middletonská romance
Redwood Highway
2012 Méďa
Ot vinta 3D
Soda Springs
2011 Your Love Never Fails
2010 Černobílé blues
2009 Bílá smrt
Dům v temnotách
Králíček Sameťáček aneb Jak hračky ožívají
Ve službách FBI (TV seriál)
2008 Dokonalý podraz (TV seriál)
Doktor Jekyll a pan Hyde (TV film)
Pivo pro mýho koně
2007 Vlna zabiják (TV film)
2006 Beznaděj (TV film)
Bonneville
Bratři a sestry (TV seriál)
Fallen (TV film)
Mamut (TV film)
2005 Rodinná farma (TV film)
Stupeň 7: Konec světa (TV film)
2004 Grid, The (TV seriál)
Národní bezpečnost (TV film)
2003 Slzy slunce
Swing
2002 Cesta do války (TV film)
Greenmail
Proměny v srdcích
2001 Chestnut Hill (TV film)
Texas Rangers
2000 American Daughter, An (TV film)
Jackie (TV film)
V pravé poledne (TV film)
1999 Hon na vraha (TV film)
Jiná láska
Následky otřesu: Zemětřesení v New Yorku (TV film)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Dva za Texas (TV film)
Kouřové signály
1997 Kontakt
Satanovy oběti (TV film)
What the Deaf Man Heard (TV film)
1992 Getting Up and Going Home (TV film)
Jedovatý břečťan
Picket Fences (TV seriál)
Singles
Smyslná orchidej 2
Srdce v plamenech (TV film)
Tah jezdcem
Teče tudy řeka
1990 China Lake Murders, The (TV film)
Láska v Seattlu (TV film)
Question About Sex, A (TV film)
Vražda mého otce (TV film)
Zelenáč
1989 Hrbáč na univerzitě
Loupež (TV film)
Ocelové magnólie
Red King, White Knight (TV film)
1988 Honor Bound
Noční můra v Bittercreeku (TV film)
Pohyblivý terč (TV film)
Poltergeist III
1987 Big Town, The
Maid to Order
Pokerová Alice (TV film)
1986 Jít míle (TV film)
Parent Trap II (TV film)
Top Gun
Vesmírný tábor
Wisdom
Zajati v pekle
1984 Touch of Scandal, A (TV film)
Vraždy podle kalendáře (TV film)
1983 Mrtvá zóna
Ryan's Four (TV seriál)
Ryan's Four (TV film)
1982 Fighting Back
Na zdraví (TV seriál)
Otázka cti (TV film)
1981 Dangerous Summer, A
Mlčení severu
Savage Harvest
1979 Vetřelec
1978 Ledové království
Maneaters Are Loose! (TV film)
Stoupat jak dým
1977 Nový začátek
1976 Madama, La
Velký strach
1975 Last Day, The (TV film)
The Devil's Rain
1974 Arrivano Joe e Margherito
Big Bad Mama
Zloději jako my
1972 Poldové
1971 Birdmen, The (TV film)
Divocí tuláci
Harold a Maude
1970 MASH
1967 Bell for Adano, A (TV film)
1965 Those Calloways
1964 One Man's Way
1963 Uprchlík (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
War Hunt
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

2013 Since '45 - In the Extraordinary House of History
2003 Beast Within: The Making of 'Alien', The
2002 Alien Saga, The (TV film)
Enlisted: The Story of 'M*A*S*H'
2001 Alien Evolution (TV film)
Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
Historie vs. Hollywood (TV seriál)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1995 Art of Nature, The
1994 Wyatt Earp: Walk with a Legend (TV film)
1992 Making of 'Alien 3', The (TV film)
1990 Horror Hall of Fame, The (TV film)
1971 Moviemakers, The

TV pořady

2011 Artist Toolbox, The (TV pořad)
1994 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

1997 Satanovy oběti (TV film)
1992 Picket Fences (TV seriál)
1990 Question About Sex, A (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace