Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po vyhlášení svaté války za osvobození Súdánu od britsko-egyptské nadvlády v 80. letech 19. století zmasakroval fanatický súdánský vůdce Muhammad Ahmad zvaný Mahdí osmitisícovou armádu pod britským vedením a pochoduje na strategické město Chartúm, ležící na soutoku Bílého a Modrého Nilu. Britská vláda premiéra Williama Gladstonea se rozhoduje vyslat do ohroženého města jednoho ze svých nejlepších generálů, Charlese George Gordona. Gordon se již dříve vyznamenal v Číně, Indii nebo Jižní Africe, jeho hlavní devizou ovšem je, že v předchozí dekádě sloužil jako guvernér Súdánu a prováděl zde mezi lidem populární institucionální reformy, omezoval obchod s otroky a rozvíjel ekonomiku. Než se ale dostane do Chartúmu, mnoho z jeho bývalých přátel se přidá na stranu Mahdího. Přesto se mu ve městě dostane počátkem roku 1884 bouřlivého přijetí. V poušti se setkává s Mahdím a pokouší se s ním dojednat mírovou dohodu, dozví se však, že arabský vůdce chce dobýt nejen Chartúm, ale i Káhiru, Mekku, Bagdád a Konstantinopol a vytvořit islámskou říši, které bude vládnout. Boj je tedy nevyhnutelný a Gordon se se svými věrnými připravuje na rozhodující bitvu... Výpravné historické drama Chartúm natočil klasik britské kinematografie Basil Dearden a podobně jako o čtyři roky starší snímek Davida Leana Lawrence z Arábie líčí klíčovou etapu života charizmatického jedince, který spojil svůj osud s arabským světem. Přestože od zobrazených událostí uplynulo více než 130 let, ve světle současného vývoje na Blízkém východě se stále jedná o dílo neobyčejně aktuální. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

italka63 

všechny recenze uživatele

Historické filmy mám moc ráda, ale přesto mě tenhle tolik nezaujal. Charleton Heston a Lawrence Olivier mě tentokrát nedostali až tak, jak by si jako velké postavy filmového plátna zasloužili. Milovaný Súdán generála Gordona, který se rozhodne bránit město Chartúm proti fanatickému vůdci Mahdímu i za cenu toho, že britská vláda s opatrností sobě vlastní váhá poslat svoji armádu, která dlí v Egyptě, jemu na pomoc. Nějak bilo do očí přehrávání vedlejších postav, kterých bylo v tomhle velkofilmu požehnaně a pak ten tmavý makeup Oliviera....tak jen za tři:-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Při sedminásobné přesile to asi jinak dopadnout nemohlo. Zajímavá ta Evropa, jak často zběsile útočí na ty, kteří ji nijak neohrožují, zatímco k boji s těmi, co už jdou a pobíjejí, se nechce odhodlat. Klasický historický velkofilm zlaté éry, velké hvězdy sošně stojí (nebo sedí ve stanu, jak je to u problematického podání Mahdího) a pronášejí velké věty a divák si lebedí, jací že to tehdy žili muži dbalí cti, kteří by se určitě pro princip vzdali i kafrového dřeva. Film pro velké plátno, natočený v době, kdy kina měla šatny a jejich návštěva byla ještě společenskou událostí. Tomu odpovídá i jeho celkové ladění. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Muž a "jeho" město - aneb výpravný střet dvou světonázorů, které ve své podstatě nejsou zase tak odlišné, jak by se snad mohlo na první pohled zdát ... ve stínu velké politiky, která evidentně neví - nebo spíš NECHCE vědět kudy kam (jak typické !) ... a tak se snaží problém řešit dle známého úsloví o vlku a koze, které bohužel (jak záhy uvidíte) nelze aplikovat vždy a všude. Neboť velice lehce může nastat poněkud trapná situace, kdy politické hrátky nepřežije žádné ze zmiňovaných zvířátek ... 4,5* ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Hestonovi silné charaktery vždy šli a ne jinak tomu je i v případě pouštního Chartůnu. Film je postaven na jeho velikosti a ta funguje, přestože je mu za protivníka neméně kvalitní Olivier. Jeho postava však neopustí interiéry stanu a dokola opakuje to samé, "jsem očekávaný". Čímž se pro mne stal dokonalou karikaturou, podobných náboženských fanatiků. Film má celkem slušnou výpravu, ale úchvatné scenérie se nekonají, což je vidět hlavně při detailních záběrech na postavy s namalovaným pozadím. Dokonalé podaní, jako tomu je v případě Lawrence tedy nečekejte. Potěší zručně natočené akční scény, ale není jich mnoho a tak je tento válečný snímek spíše konverzační záležitostí. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Chartúm rozpráva príbeh britského generála Sira Charlesa Gordona (Charlton Heston), ktorý prijal úlohu oslobodiť anglických občanov a Egypťanov zo sudánskeho mesta Chartúm, ktoré bolo napadnuté extrémistom menom Mahdi (Laurence Olivier) a jeho arabskými silami. Je to efektívny historický príbeh, ktorý múdro vynaložil svoj rozpočet, aby vyzeral dobre a zábavne. 6/10 ()

Galerie (70)

Zajímavosti (3)

Související novinky

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

07.06.2015

Hollywood v posledních měsících srdnatě zachraňuje klasický film. Zatímco řada filmařů přechází na digitál, persóny z ranku Quentina Tarantina a Christophera Nolana se snaží udržet naživu klasický… (více)

Reklama

Reklama