Reklama

Reklama

OMO - Cesta do praveku

  • USA OMO - A Journey to the Primaeval Age
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

28.10. sa vrátili z Etiópie na Slovensko členovia Expedície OMO. Na gumenom nafukovacom rafte splavili 900 km druhej najnáročnejšej africkej rieky Omo. Jej náročnost nespočíva iba v perejách z červenohnedej spenenej vody obtiažnosti WW III-IV. Rieka preteká hlbokým a neschodným kaňonom plným nebezpečných hrochov, päťmetrových krokodílov a jedovatých hadov, z ktorého niet úniku. Počas celej jednomesačnej cesty sa museli spoľahnúť len a len na svoje schopnosti a na schopnosti celého šesťčlenného kolektívu bez akejkoľvek možnosti pomoci v prípade nehody alebo zásobovania z vonku. Rieka totiž preteká územím nikoho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toto nie je len dokument, toto je dobrodružstvo. Cesta raftom do neznáma po neznámej rieke pomedzi hrochy, krokodíly, jedovaté hady, mierumilovné a agresívne kmene. Film je zároveň mementom, pretože novší dokument, ktorý nasledoval, prezradil, že rieka OMO a kmene, ako sú tu zachytené, dnes už neexistujú. Na rieke Číňania stavajú obrovské priehrady, príroda sa mení na plantáže a kmene namiesto tradícií začínajú používať mobily. –––– Pred nami je 600 kilometrov plavby perejami po neznámej rieke. Bez možnosti dovolať sa akejkoľvek pomoci. Presne tak, ako to má v divočine byť. Presne tak, ako sme si to želali. ()

Majoslav11 

všechny recenze uživatele

Zostal som úplne ohromený celou cestou dolu riekou, nevdojak som si neustále pripomínal jeden z mojich najobľúbenejších filmov - Apocalypse Now. Všetka česť zúčastneným na výprave. Niekedy trochu meditatívne obrázky, inokedy akčné. Moju pozornosť si snímok udržal bez problémov. Nádherné scenérie a exotika na plné gule. Problémom ale je, že snímok trochu nevkusne zostarol. Chaotický úvod a "perfektná" hudba film trochu na škodu degradujú. Spomeniem ešte low budget kameru a pátosový naratív Zuzany Fialovej. Ale teším sa na ďalšieho Barabáša. Za štyri hviezdy. ()

Reklama

venus 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi amatérský dokument s dost kýčovitým komentářem. Cesta byla opravdu originální, zajímavá, jenomže jí chyběl jakýkoli profesionální záběr, střih nebo režie. Vypadalo to jako sestříhané video z dovolené. Z takového materiálu/tématu/cesty se dal udělat parádní dokument. Věřím, že to bylo opravdu dobrodružství, ale kovbojka se z toho teda dělat nemusela. Ta série klišé v kometáři mi pokazila co se dalo. Jsem vděčná pouze za fakta, jinak samotné zpracování je dost podprůměrné. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná výpravička mezi negry a negryně, jejichž civilizace se nikam nepohla. Naši slovenští borci proraftí bahnem zbarvenou řeku Omo a při té příležitosti se seznámí s několika kmeny různých mentalit. Od přátelských až po zlodějské. Docela mě překvapilo, že negřící měli pár kalašnikovů. V těchto končinách bych je nečekal. Jinak jsou samozřejmě hodně primitivní, protože jen kokot si může rozříznout držku a vložit si tam hliněný kotouč. Docela mě pobavilo, že si jeden frajer hrál ještě na většího frajera a kousla ho zmije. Já bych dobrovolně do rukou zmiji nevzal ani její mládě malé hádě. Místy na mě doléhala nuda, protože je dokument poměrně jednotvárný. Každopádně pro samotné aktéry to musel být parádní zážitek s jedinou chybičkou. Kromě krásných zážitků si domů přivezli i několik druhů malárie. Lepší 2*. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Ďalšia nádherná barabášovka, ďalšia dobrodružná výprava. Tentokrát dolu prúdom v samom srdci kolísky ľudstva. Plavba po rieke v okolí osád takmer nedotknutých modernou civilizáciou, kde ľudia s kalašnikovom v rukách žijú spätý s prírodou. Palo to s dokumentami vie. Ak má dostatočný materiál vie zostrihať a napísať vety, ktoré chytia za srdce. Vie vylíćiť situáciu a emócie tak, ako by ste boli súčasť všetkých tých odvážnych expedícií. A čo je najdôležitejšie, vie zaujať! Ukážky prírody, etník či samotnej raftovej akcie nedovolia divákovi odvrátiť zrak ani na minútu. Samotný komentár rozprávačky kus zážitok z projekcie ochudobnil, no samotné obrázky (hlavne prírody) tento malý hendikep bohate vykompenzovali. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama