Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohled do historie Čechů sepsal František Ringo Čech, režijně ztvárnil Eduard Sedlář v Prozatímním Čechově Divadle. Jiráskovy Staré pověsti české - povinná četba všech českých dítek školou povinných! Takže každý z nás jistě alespoň něco málo tuší o životě našich dávných předků a jistě také o jedné z těch dávných událostí, jakou byla Divčí válka - vězte však, že ne všechno, co Jirásek napsal a ve školách nás učili musí být pravda! Tato hra je tím důkazem. Úsměvná parodie na známou pověst o dívčí válce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

LencaN 

všechny recenze uživatele

Bála jsem se mých reakcí na Dívčí válku, ale nakonec to byla legrace. Vlasta jede po Přemyslovi, Šárka se snaží svést svého panice Ctirada, Kazi má pořádně pod pantoflem chudáka lovce kanců Bivoje a do toho všeho se ještě míchá Ota Jirák se svou dvojrolí a neskutečný gay Lumča :D herecky byli všichni strašně šikovní, bylo tu několik dosti výrazných sloganů, sexuální narážky byly vkusné, ale vtipné a vynález rakve byl taky podán se správným černým humorem. ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Ať se nikdo neurazí (nebo vlastně klidně může), ale tohle byla velice trapná záležitost. Pominu-li scénku s dopisem z Delf, vlastně jsem se pořádně nezasmál. Vykradení Života Briana (Co pro nás Římané kdy udělali?) bylo sice největším, ale rozhodně nijak příjemným překvapením. Naprostá většina hry mi připomínala cosi, co kdysi jistý "bavič" Petr Novotný ve svých estrádách vydával za humor, a také to, kvůli čemu nemám rád Zdeňka Trošku. Zkrátka primitivní zábavu s vtipy tak podbízivě jednoduchými, jak jen to je možné, aby si na své přišel i ten nejomezenější divák. Zapomenout nesmím ani na prvoplánové "hospodsky lidové" vulgarismy, které měly vyjít z módy ještě předtím než do ní vůbec přišly.. Ano, je pravda, že Dívčí válka je hra aktuální i dnes. Ovšem díky čemu? Díky tomu, že se tak moc podobá současné ubohé zábavě. Je-li tohle nejpovedenější Ringova věc, těch zbylých se opravdu, opravdu bojím. Bolelo to. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jak se jmelí zelená, kombajn valí doubravou." Básnické střevo Božského Lumíra ze sebe tlačí jednu úžasnou moudrost za druhou, naivní panic Ctirad nevěří zkušenostem knížete Přemysla, kancovod Bivoj neustále projevuje jistou úchylku a já jsem se mezitím zamiloval do Šárky. Co chtít víc? Prznění historie? Ale to tady máme. Špatné herecké výkony? Ani ty tu nechybí. Boj? Tak tady má představení drobné mezery, ale výsledek je jasný: "Je to remíza, ale pro nás!" Perun s námi, chlapi. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Kultovní kousek s výbornými herci (inscenaci jsem viděl před pár lety, kde zbyl už jen obtloustlej božskej Ringo a nebylo to ono), skvělým dotekem dějin, perfektně hláškující božský, moudrý Lumča, skvěle mimózní Jirák v dvojroli. Hláškaření po celou dobu. Prostě jedna z mála Ringovejch povedenejch děl. ()

Lobotommy 

všechny recenze uživatele

FRČ..., taková prazvláštní česká postavička, která se potuluje odnikud nikam. Fušuje do politiky, pak ji glosuje. Dokonce si vysloužil gumáka. Teď dělá do rádia. No a tady byl Ctirad. Kdyby udělal jenom tohle a pak se všechno vysrál, bylo by dobře. Dívčí válka je počin, který je v knižní i divadelní podobě ve zdejších luzích unikát. Taková History of the World nebo Life of Brian počesku. Nutno říci, že to chytil za správný konec. Sex je prazáklad všeho a z toho se posléze dělá prdel. ()

Reklama

Reklama