Po celou noc

• Velká Británie

All Night Long

Velká Británie, 1962

Basil Dearden

Stylová, uhlazená parafráze Shakespearova Othella z prostředí jazzových hudebníků, kde profesionální kariéra jazzmana má stejnou váhu jako kariéra vojáka v Othellovi. I když spousta věcí se dramaticky změnila (‘Iagova’ motivace, závěrečné rozuzlení), All Night Long kopíruje divadelní předlohu poměrně detailně, přičemž přichází s nápaditými ekvivalenty pro mnoho scén v příběhu (problémem ‘Cassia’ není alkohol – ten tu teče proudem od začátku do konce – ale drogová závislost, ‘Iago’ ho dostane na jeden potají ubalený joint na terase; ‘Iago’ pro ‘Othella’ připraví předem sestříhanou nahrávku jako důkaz ‘Desdemoniny’ nevěry; spoustu monologů tu nahrazují hudební výstupy…). Aurelius ‘Othello’ Rex Paula Harrise vzbuzuje respekt svou obrovitou postavou a vystupováním aristokrata a na rozdíl od Shakespearova Othella je díky svému postřehu a podezřívavosti mnohem rovnocennější protivník pro Johnnyho ‘Iaga’ Cousina (Patrick McGoohan). Johnny Cousin, Rexův bubeník, má ovšem několik trumfů v rukávu. V pro mě nejpamětihodnější scéně filmu se Johnny pouští do žhavého hudebního čísla a jak jeho paličky kmitají mezi bubny, on se očima vpíjí do Rexovy ztuhlé tváře, jeho bubnování rytmizuje Rexovy myšlenky a přívádí jeho krev k varu. Kolem postávají další hudebníci, kteří se – uchvácení Johnnyho mistrovskou technikou, stejně jako publikum v divadle je obvykle uchvácené tou Iagovou – spokojeně pohupují do rytmu. V tomto případě je filmový obraz stejně výmluvný jako (ne-li ještě výmluvnější než) Shakespearův text. Navzdory stylové večerní (a notně hutné) atmosféře, skvělým hudebním výstupům, těžce old-schoolovému slangu a chytrým parafrázím ve mně ale tenhle film nezanechal trvalejší stopy. Je lehký, svižný a elegantní, má patřičný nános melodramatu, ale nedosahuje hloubky ani dlouho-trvajícího účinku Shakespearovy tragedie. Nabízí dobrou zábavu na jeden večer, nic víc, nic míň.(30.3.2009)

• Svadbos

Priemerná verzia Othella. Medzi hosťujúcimi hviezdami nájdeme Dave Brubecka, Charlie Mingusa a Johna Dankwortha. Scenár napísal W.D. Richter.(27.9.2011)