Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle pravdivého příběhu. Anthony Hopkins v roli muže, který šel celý život za svým snem: být nejrychlejší. Novozélanďan Burt Munro strávil 40 let života zdokonalováním svého motocyklu Indian Scout z roku 1920. S tímto strojem se pak vydal na cestu na solná jezera v Bonneville v americkém státě Utah, která jsou díky dokonale rovnému povrchu ideálním místem pro rychlostní závody. Přes nepřízeň okolností se mu v roce 1967 podařilo zajet rychlostní rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Příběh filmu V zajetí rychlosti se soustředí na cesty k Bonnevillským solným pláním, které Burt Munro podnikl v 60. letech minulého století. Je to cesta za splněním fantastického snu, pravdivý příběh muže, který nepřestal věřit. „Jestli je to těžké, dej do toho víc. Jestli je to nemožné, dej do toho všechno.“ (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (440)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najpozitívnejších filmov, aké som kedy videl. Paradoxne je hlavným hrdinom starší pán, ktorý už mal dávno záhradničiť na dôchodku a pozerať kvízy. V podaní v tomto prípade geniálneho a presného Hopkinsa si ale tento prístup nepripúšťa a dokazuje, že kde je vôla, tam je cesta. Pozitívnu atmosféru dotvárajú výhradne ochotní a optimizmom nabití ľudia, ktorých Munro stretáva na ceste za svojím snom. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Veľmi pozitivistický film o tom, že sny si treba plniť. Filmu stačila jediná jedna milá myšlienka, ktorá dokázala byť silná a pútavá celých 127 minút. Priznám sa, že aj ja som očakávala mnohé kolízie, prekážky, katastrofy, no prekvapujúco to fičalo bez jedinej možnej negatívnej vsuvky. Najlepšie to však vystihol Gimp:) ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Není mnoho herců, kteří umí udělat z toho že stárnou přednost. Anthony Hopkins je podle mě jasný lídr v této skupince. Zkrátka když potřebujete do filmu nasadit charismatického dědka, dáte tam Anthonyho a máte v určitém smyslu vystaráno. Svádět fakt, že tenhle příběh o Indiánovi je zajímavý ovšem pouze tím, že zde hraje jistý Brit by bylo velmi nefér. Nicméně bez něj by to nebyla taková zábava. Pěkný příběh o tom, že na to aby si člověk dokázal splnit sen není vlastně nikdy pozdě. 80% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem tímto snímkem více než překvapen. Nečekal jsem vůbec nic a sám pochybuji, že bych na něj někdy šel do kina, ale shodou jistých okolností se tak stalo. Snad jediným lákadlem je zde jméno Anthony Hopkins, ostatní herci jsou méně známí nebo jsem o nich neslyšel vůbec, což mohlo předznamenávat několik věcí. Buď mohlo být V zajetí rychlosti obyčejnou blbostí nebo výborným snímkem. Ta druhá možnost je správně. Povedený biografický příběh závodního jezdce, který si chce splnit svůj veliký sen je natočen s velikým nadhledem a až dětinskou naivností, díky které bychom jej mohli přirovnat dokonce i k pohádce. Vlastně jak jinak nazvat dlouhou cestu Burta Munro, při které nepotká nikoho jiného, než samé hodné lidi, kteří mu nabídnou spolupráci a navíc se od nich ještě příjemně poučí. Snímek také drží herecký výkon hlavního představitele a překvapivě skvostná režie, která si nehraje vůbec na nic. Každé scéně věnuje režisér patřičný prostor a dává do ní všechno co jen může. Další skvělou věcí je úžasný smysl pro humor, který se pohybuje přes ten slovní až po obrazový, popřípadě se oba spojují dohromady. Pokud k tomu přidáme perfektní, ale jednoduchý, hudební doprovod získáme tak přinejmenším příjemnou podívanou, která určitě pobaví. 80% ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Aneb jak natočit ódu na lidství tak, aby z toho byl jeden z největších filmových zážitků posledních let. Burt Munro je člověk, který má sen a na rozdíl od většiny ostatních dělá všechno pro to, aby si ho splnil. A nejde o žádnou maličkost jako koupit si cabriolet nebo navštívit Jamajku, tento čilý důchodce (doufám, že v jeho věku budu taky v takové formě – i co se týče sexuálních záležitostíJ) z nejjižnějšího města na Novém Zélandu, domova ptáka Kiwi je totiž odhodlán překonat rychlostní rekord v jízdě na svém po dlouhá léta vylepšovaném motocyklu značky Indian Scout z roku 1920, jehož původní maximální rychlost byla 54 mil/h. Aby mohl svůj pokus uskutečnit, musí se vydat na rychlostní závody na solné pláně do amerického Bonewillu, na nejrychlejší trať na světě. Cesta z rodného Zélandu až za hranici 200 mil/h je dlouhá, plná překážek, ale i příjemných zážitků. Munro má štěstí, téměř každá postava s kterou se během svého putování zaplete mu dobrosrdečně pomůže a pokud to dotyčný neměl zpočátku v úmyslu, odhodlaný penzista ho svým bezuzdným zapálením tak okouzlí, že i i ten největší cynik mu nakonec nadšeně pomáhá a fandí. Stejně tak omámil i mě, když jsem mu při plnění snu dojatě držel palce jako snad žádnému jinému filmovému hrdinovi. Hannibal Lecter je famózní postava, kterou Anthony Hopkins pozlatil a udělal nesmrtelnou, jenže v mých očích Hopkins jako zapálený nadšenec Burt Munro slavného kanibala jasně předčil. Jeden z nejlepších výkonů všech dob. Film, který zvedne náladu, dojme k slzám a připomene nám, že jsme lidé a jako takoví by jsme měli jít za svým snem a pomáhat v tom i ostatním. Tohle zní sice hrozně klišovitě, ale aspoň vidíte, jak se mnou ten Nejrychlejší Indián na světe zamával. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Originál motocyklu Indian Scout Burta Monroa je vystaven v obchodě Hayes v novozélandském městě Invercargill, odkud Monro pocházel. Ve stejném obchodě je rovněž vystavený automobil, který při natáčení používal Anthony Hopkins (Burt Munro). Další dva automobily použité při natáčení filmu jsou k vidění v muzeu Transport & Toy Museum nedaleko města Wanaka. (Pepinec)
  • Když Burt Munro (Anthony Hopkins) spadne s motocyklem při závodě, jede rychlostí 320 km/h. Přestože jel pouze v košili, vůbec se nezranil, a to ani když dřel tělem o zem, i košili měl pořád nepoškozenou. (M.B)
  • Životopisný film za 25 milionů amerických dolarů se dostal do amerických kin 3. února 2006 a po prvním víkendu promítání vydělal v limitovaném počtu kin 400 tisíc dolarů, což stačilo na 29. příčku. Celkový výdělek se pak vyšplhal na 5,1 milionu dolarů. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama