Reklama

Reklama

Faktótum

  • USA Factotum (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Literární alter ego amerického undergroundového spisovatele Charlese Bukowského Henry Chinaski je hlavním aktérem filmu Faktótum, jehož scénář vycházel ze stejnojmenné knihy i z dalších próz dotyčného autora. Zaznamenává denní stereotyp ještě neznámého literáta, který psaní povídek prokládá bujarou alkoholizací a erotickými hrátkami s nevázanými ženami. Občas si najde příležitostné zaměstnání, kde brzy zklame a je vyhozen. Střídání pracovních míst je podobné jako střídání partnerek. I delší vztah, který naváže s dívkou Jan, žijící v obdobném "volném stylu", se rozpadne, stejně jako známost s výstřední Laurou z lepší rodiny. Chinaski neuspěje ani u svých rodičů, které navštíví. Rozhořčený otec ho vykáže jako asociálního povaleče. Filmové vyprávění provází Chinaského sarkastický komentář s jeho humornými aforismy a sebeironickými sentencemi. (MFF Karlvy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (244)

giblma 

všechny recenze uživatele

Když ono je to s Bukowskim těžké, jeho alterego Chinaski totiž málokdy dělá něco jiného, než že by hrozně chlastal, souložil a hledal neustále nové zaměstnání. Je poměrně složité natočit adaptaci tak, aby zachovala ten zvláštní mix dekadence a bítnictví, která se projevuje hlavně detailním popisem prostředí, které potom odvádí pozornost od prakticky stereotypního a opakujícího se děje. Něco jiného je totiž popsat na několika stránkách vizáž a charakter holky se kterou zrovna Henry spí a žije v malé zaplivané špeluňce, než to potom vidět v jednom záběru na plátně. To je ale prakticky jedno, co mě nejvíc štvalo na filmu byla redukce (minimálního) děje a hlavně charakterů postav, včetně motivací hlavního hrdiny. Když už se Faktótum tváří tak artově a nezávisle, tak by prostě neměl vyvařit třeba důležitou pasáž knihy, kdy Chinaski zabije otrapu na dostizích a následná apatie Joan je věcí, kvůli které ukončí svůj vztah. Nehledě na to, že nevím co vy, ale mě k Bukowskému rozhodně nehraje klavír doprovázený ženským hlasem, ale něco jako Tom Waits. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Knihy od Bukowskiho jsou sice dost vychvalovaný, ale já jsem od něho nikdy nic nečet. Co se týče filmů natočenejch podle jeho knižních předloh, tak je to celkem nuda. Už jsem viděl Štamgasta a tohle je dost podobný. Matt Dillon sice zahrál opilce Shitnaskiho, kterej se potácí od ničeho k ničemu, určitě líp jak Miky Šourek ve zmiňovanym Štamgastovi, ale na lepší hodnocení to nestačí. Slaboučký 3 hvězdy... ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Ve Faktótu sice platí, že hlavní hrdina = vypravěč, takže bychom měli zažít pocit podobný čtení Bukowskiho knih. Ale film vypadá spíše jakoby byl vyprávěn z pohledu třetí osoby, takže výsledek je nakonec taková pomalá melancholie nad destruktivní sílou chlastu. Bukowskiho postřehy však nepostrádá. Takže jo:-) ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Miluju tvorbu Charlese Bukowskiho, ale rozhodně to není látka vhodná k filmovým adaptacím. Jeho knihy se zakládají na častém opakování situací, důležitý je v nich komentář hlavního hrdiny, autentičnost a otevřené neromantizované přistupování k sexu. Dalším problémem je pro mě obsazení Matta Dillona, který se sice s rolí vypořádal znamenitě, ale Chinaski prostě nemůže být takhle v zásadě pohledný chlap. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Nádherně zachycená bukowskiho poetika. Matt Dillon je skvělý Hank, podle mě se lehce vyrovná brilantnímu výkonu Mickeyho Rourka v "Barfly". Faktótum je jedna z nejlepších bukowskiho knih a i film je povedený. Pokud někomu vadí pomalé tempo a vlastně žádná zápletka, tak přesně takové jeho knihy jsou. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Premiéra filmu 14. 4. 2005 se zapsala do technologické filmové historie Norska, protože Faktótum byl první film na světě, který promítali digitálním projektorem 4K. (imro)
  • Chinaskiho už ztvárnil i Mickey Rourke ve filmu Barfly (r. Barbet Schroeder, 1987). V tomto snímku byl také původním adeptem na hlavní roli Sean Penn. (imro)

Reklama

Reklama