Reklama

Reklama

Pomsta kameramana

(neoficiální název)
  • Ruské impérium Mesť kiněmatografičeskogo operatora (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Ruské impérium, 1912, 12 min

Obsahy(1)

Pan a paní Broukovi mají klidný domov a manželství. Pan Brouk často jezdí za prací do města a obvykle skončí v nočním klubu. Dnes večer tam vystupuje překrásná tanečnice – vážka. Pan Brouk soupeří o její přízeň s lučním koníkem, kterého nevybíravě inzultuje. Netuší, že koník je filmový kameraman, odvádí si tanečnici do romantického hotýlku, ale tam již číhá zhrzený nápadník s kamerou... Další unikátní „stop-motion“ snímek z hmyzí říše od Wladyslava Starewicze. (J.Connor)

(více)

Recenze (55)

easaque 

všechny recenze uživatele

opravdu nejde nevyzdvihnout originalitu a styl tohoto animáku, který si určitě i po století zaslouží pozornost, i když příběh není nijak zvlášť vydařený. Přesto dám slabé 4 hvězdy a odkazy na něj tu taky najdete - po těch letech už autorská práva vypršela. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

ja umrem! tak toto dokazali niektori ludia este v roku 1912! bola som v uzase od zaciatku do konca. netusila som, o com je to ani ,,kto" tam vystupuje, preto ma milo prekvapili:)). uchvatne! miestami som sa pristihla, ze som ani tak nesledovala dianie hlavnych ,,hrdinov" :D , ale len som obdivovala ich stvarnenie, dekoracie, hl. maliarov klobuk :D, jak preboha dosiahli, ze babka (?) malovala obraz? uchvatne uchvatne! dokonca sa mi zdalo, ze ich pouzita architektura ma styl - secesny /vid.vchod do hotela/. a na konci - scena ,,v kine" :D totalne perfektne! to si musim pozriet este niekolko raz :D:D snad najdem i dalsie Starewiczove filmy! dakujem mu za neopakovatelny filmovy zazitok. dokonalost vo vsetkych smeroch :D ()

Reklama

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Další mezník ve vývoji filmu, tentokrát základ techniky stop-motion. Mrtví brouci se zdají být ideální "loukou" pro tuto techniku, kterou mnohem později Jiří Trnka a také Tim Burton přivedli k dokonalosti. Pohyb sice není nejplynulejší a nejpřirozenější, ale vzhledem k roku vzniku musíme tato měřítka opustit. Námět je nadčasový, vždyť láska, nevěra, odpuštění, pomsta hybou světem od nepaměti až doposud a jen tak se těchto aspektů života nezbavíme. Mesť kiněmatografičeskogo operatora dokonce perfektně funguje jako němý film, protože vše je dobře chápatelné prostřednictvím obrazu i bez mezititulků, skvělý nápad je i tónování obrazu podle toho, kde se děj odehrává (interiér= teplé barvy, exteriér= studené barvy,...) a korunu nasazuje i "film ve filmu" při promítání v letním kině. Škoda jen, že na youtube.com je ta kvalita obrazu tak příšerná. ()

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, jak zajímavé může být story o nevěře brouků. Ani se mi nechtělo věřit, když jsem se podívala na rok provedení. Oceňuju jednoduché téma ukázané na broucích a s tím i související výběr zvířat. Ne každého by napadlo obsadit právě brouka, vážku, kobylku....Samozřejmě musím vyzdvihnout i provedení, které se opravdu povedlo. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Starewiczova hmyzí, ba mezidruhová obraznost odzbrojuje v tomto snímku natolik, že příběh sám za ní pokulhává, zatmívaný září humoru, jímž jiskří každá scéna. Bez důmyslného příběhu chybí zneklidňující křehkosti úchvatných bytůstek něco, na čem by vynikla jako přirozená a svět utvářející krása. Z báječného světa (přírodního univerza bajek) se tak trochu stává jakési dílem obludné, dílem snové panoptikum. Tento úvodní úsek své tvorby však režisér zanedlouho překonal a snímky jako Vánoce u lesních obyvatel nebo Hlas slavíka již skutečně fascinují svou dokonalou jednotou. ()

Zajímavosti (2)

  • Film na filmovém festivale v Miláně roku 1914 získal zlatou medaili. (Mr.Ocek)
  • Starewicz byl režisérem Přírodopisného muzea v Kovnu, dnešní Litva, kde měl na starost vzdělávácí dokumenty. Ačkoliv chtěl natáčet s živým hmyzem, byl nucen natočit tento film za pomocí loutek brouků z drátu a vosku, neboť živý hmyz mu utíkal z pod světla, popřípadě hynul. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama