Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 6 (2023) (série)


Beyond the Sea (S06E03)

(epizoda)

VOD (1)

Obsahy(1)

V alternativním roce 1969 dojde na Zemi k nepředstavitelné katastrofě. Dva astronauti na speciální a nebezpečné vesmírné misi se pak musí vyrovnat s jejími následky. (Netflix)

Recenze (93)

jirikzaboj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No nevím. Podle ohlasů jsem čekal tedy větší bombu. Má to bez pochyby skvělé hlavní herce. Aaron Paul si jede vyloženě svůj vlastní koncert a dokázal mě přesvědčit, že v něm vidím dvě osoby najednou. Nějaké ty vedlejšáky alá Rory Culkin aka Charles Manson taky moc fajn. Nádech vesmírné odyssey, star treku a další sci-fi spojený se šedesátkovým venkovem, budiž. Ale ten příběh? To jsme snad už viděli tisíckrát, možná v trochu jiném provedení. Do toho spoustu nelogických premis, vodítek a rozhodnutí konkrétní postavy, která se jeví kladně. Vůbec jsem ji ten přerod nevěřil a nepomohla ani delší stopáž, která se mohla  využít o dost lépe. Twist předvídatelný, bez jakékoliv přidané hodnoty a myšlenky. Alespoň, že ta epizoda má kvalitní herce a PŘENÁDHERNÝ vizuál, jinak bych šel ještě níže. Po dvou nabitých epizodách filosofického přesahu ZKLAMÁNÍ. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatiaľ asi najviac "Black Mirror" epizóda šiestej sezóny. Zaujímavý nápad, ktorý by mohol priniesť riešenie pre manželky kozmonautov odchádzajúcich na dlhšie obdobie preč. Avšak každý technologický nápad má aj druhú stranu mince. Beyond the Sea má pomerne nepredvídateľný dej, ak si myslíte, že viete, kam smeruje, tak urobí prudkú odbočku, či skôr otočku do protismeru. O epizóde treba trochu popremýšľať, najmä nad jeho záverom a tým, čo skutočne znamená. Napriek spokojnosti pôjde ale asi o jedinú epizódu BM, ktorú si už nepozriem. ()

Reklama

(mOnkey)

všechny recenze uživatele

Brooker a spol. podpořený Netflixem sice nalili do remasteru hodně peněz, takže to hezky vypadá, má to kvalitní herce a sympaticky to pomrkává na klasické scifárny, ale kdo viděl papundeklový originál Výměna těl z Červeného trpaslíka, bude od onoho zásadního okamžiku čekat skoro hodinu na pointu, která jde cítit na tři miliony (světelných) let. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koncert pod taktovkou Johna Crowleyho, taká malá 1969:Vesmírna odysea. Alebo skôr veľká. dá sa predpokladať že nebude patriť k najobľúbenejším a  nebude najlepšie hodnotenou epizódou avšak určite osloví mnoho filmových nadšencov. Netflix rulez išli bokom, Crowley potvrdil svoje kvality ktoré predviedol v True detective a seriálové kúsky mu idú lepšie ako filmy, teda minimálne jeden ktorý som videl a hodnotil. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl považuji za díl, který se neminul původní myšlenky celého seriálu - pojednává totiž o technologii, která mění život.. k horšímu. O tom BM vždy bylo, byť šestá série už odbočila od této filosofie. Troufám si tvrdit, že by tato epizoda zasloužila svůj film; za předpokladu, že by se do filmu aplikovalo více děje. Přemýšlím, zdali by se nosná myšlenka nedala rozvětvit do seriálové podoby. Docela mě mrzí, že pro nás zvídavé nebylo pořádně vysvětleno, proč vůbec celá mise existuje. Jinak, sledujeme dva astronauty, kteří cestují vesmírem, a aby se nezbláznili, využívají technologie přenosu mysli na robotické tělo. Jejich robo tělo se nachází na domovské planetě a díky němu prožívají normální životy, byť se fyzicky nacházejí na vesmírné lodi. Divák nakoukne do jejich životů, které se ale jednou provždy změní k nepoznání. Je to zajímavé zamyšlení se nad možnostmi, jak hvězdným cestovatelům zpříjemnit let. Dnes se to zase tak moc neřeší, ale zrovna tento díl ukázal, co se stane s lidskou myslí, když není dostatečně stimulována - jak myšlenkově, tak sociálně. Jestli se lidstvo někdy vydá do vesmíru, čemuž nevěřím, veskrze mezihvězdnou "plavbu", ani veliká kolonie nedokáže předejít velikým psychickým problémům. Řešením je buď absolutní simulace domáckého prostředí na které jsou lidé evolučně adaptovaní; zelené prostředí, různorodá krajina, systém dne a noci, povětrnostní podmínky a tak, nebo jednoduše zajištění, aby se jejich vědomí přenášelo zpět na Zemi. Upřímně, trochu mi chybělo vysvětlení, jak bylo možné, že piloti fungovali v reálném čase. Děj je poměrně předvídatelný - v některých směrech. Některé důležité zvraty mě však překvapily. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • V příběhu se objeví sci-fi knihy "Ilustrovaný muž" Raye Bradburyho (ve scéně s kresbami v kabině) a "Měsíc je drsná milenka" Roberta Heinleina (ve scéně v knihkupectví a posléze při několikerém čtení). V případně Heinleina byla ovšem použita edice z roku 1977, zatímco příběh se odehrává dříve. (cerdax2)

Reklama

Reklama