Reklama

Reklama

O pevnosti, která se stala symbolem vzdoru. O obráncích, kteří se stali symboly hrdinství... Je rok 1836 a sedmi tisícová mexická armáda pod vedením generála Santa Anny pochoduje na sever přes území Texasu. V cestě jim stojí bývalá misie a nyní nouzová pevnost Alamo v San Antoniu, kterou nařídil americký generál Houston (R. Boone) bránit, a zdržet tak nepřítele, dokud se mu nepodaří sestavit bojeschopné vojsko. Obranou polorozpadlé pevnosti pověřil plukovníka Williama Travise (L. Harvey), jenž má po svém boku také velitele dobrovolníků Jima Bowieho (R. Widmark) a bývalého kongresmana opředeného legendami Davyho Croketta (J. Wayne). Před Alamem se za pár dnů začnou formovat mexické pluky, posily stále nepřicházejí a napětí uvnitř pevnosti se stupňuje. Konflikty vznikají hlavně mezi tvrdošíjným Travisem, který se snaží zoufale držet obránce pohromadě i za cenu lží, a Bowiem, který Travisovo velení nehodlá respektovat. Roztržky však musejí jít stranou. Santa Annův úder se blíží a osamocená dvoustovka mužů se bude muset postavit tváří v tvář mnohonásobné přesile, aby získala drahocenný čas pro Houstona… John Wayne se zajímal o zfilmování slavné bitvy o Alamo již od roku 1945 ještě pod hlavičkou studia Republic Pictures, ale svůj vysnění válečný western se mu podařilo dokončit až se svou vlastní společnosti Batjack v koprodukci s United Artists v roce 1960. Sám se navíc chopil režie a zainvestoval projekt jedním a půl milionem dolarů z osobních zdrojů. Snímek se se svým konečným rozpočtem dvanácti milionů dolarů zařadil ke kolosálním produkcím té doby jako Spartakus (1960, taktéž 12 milionů), Ben-Hur (1959, 15 milionů) či Pád říše římské (1964, 16 milionů). S dvacetimilionovými tržbami se jistě nestal propadákem, ale v poměru k rozpočtu ani výrazným kasovním trhákem. Do již tak vysoké ceny filmu se započítala i částka za stavbu autentické repliky původní pevnosti s celou vesnicí, kterou trvalo vybudovat dva roky. Ta se ale následně stala hojně vyhledávanou filmařskou lokací pro více než stovku dalších projektů, nejčastěji westernů jako Dva jeli spolu (1961), Bandolero! (1962) nebo minisérii Osamělá holubice (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborný velkofilm Johna Waynea. Zajímavý a dobře zpracovaný příběh, špičkový herci (Widmark exceleje, ostatní nezaostávají), skvělá kamera, velice dobrá hudba. Dlouhá stopáž v kombinaci s pomalým tempem filmu neubližuje. Zkrátka klasika žánru a perfektní westernově-válečný velkofilm. Remake z roku 2004 se Waynovo snímku zdaleka nevyrovná, ale také není nejhorší. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

David Bowie A Džimi Cricket v akci. Kucí si zalezli do kláštera a moc se jim tam líbilo, takže je nevyhnala ani méšická prezident Svatá Anna. Po dobrém, tedy. Zpupně se mu vysmáli ze zídky, čímž bylo zaděláno na příběh, nad kterým si kdejaký americký patriot tříská hada dodneška. A Mexikány od té doby už nikdo nikdy nebral vážně.... Film je plný patosu, nabubřelých proslovů a čepic z přejetých bobrů, ovšem coby ,,klasiku" si to klidně dejte bez váhání. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa mi naskytuje príležitosť porovnávania s novším počinom z roku ’04, nechcem to až tak rozoberať. Len na konfrontáciu, tento film je o vyše pol hodinu dlhší a nudí oveľa menej, než rozpočtovo, efektovo a kulisovo atraktívnejšie novšie prevedenie. Wayne sa dal na cestu serióznejšieho zobrazenia udalostí, ktoré postihli v danom čase misiu (pevnosť) Alamo a je to vidieť. Je vidieť, že počas toľkých rolí, najmä westernového zamerania, čosi pochytil aj od kolegov na režisérskych stoličkách. Chýba mi len trošku konkrétnejšie zameranie na jednotlivé charaktery a tie bobrie čapice a kožušiny rôznych iných zverov na hlavách pištoľníkov, navyše v horúcom Texase, vyzerali pomerne komicky. 75%. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance. John Wayne je za kamerou stejně jalový jako před ní a Alamu tak chybí jakákoli gradace nebo špetka napětí. Scénář je bohužel plný nedůležitých vedlejších linií a nezáživných proslovů, z nichž většinu navíc pronáší samotný Wayne, který byl sice oddaným patriotem, ale vložit mu do úst v jednom záběru víc jak tři věty najednou chtělo mimořádnou odvahu. Když jsem se - natěšený na dlouhou a hutnou bitvu - prokousal hodinou a půl nedůležitých plků, čekalo mě nepříjemné překvapení - bitva samotná je nejenom krátká, ale také nudně a bez invence natočená. Je to ohromná škoda, protože Alamo má bohatou výpravu, výbornou kameru, slušné herecké obsazení a vlezlé (v tom dobrém slova smyslu) hudební téma, které použil i Quentin Tarantino v úvodních titulcích Hanebných Panchartů. Jestli chcete vidět bandu vojáků stojících proti nepřekonatelné přesile, sežeňte si film Zulu z roku 1964, dostanete dlouhou, napínavou bitvu s charismatickými hrdiny bez zbytečných okecávaček, v čemž mě Waynův režijní pokus velmi, velmi zklamal. 2,5* ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Adelante! Arriba! Tak tohle je pravá waynovka, už proto. že si ji režíroval sám mistr, podle svýho naturelu a podle svýho gusta. Ale proč se jeho mementum stalo právě Alamo? Proč se nedržel oblíbeného tématu "singing cowboy, dancing horse"? William Travis má jiný punc než George Armstrong Custer, i když oba skončili stejně. Likvidační války proti Indiánům v roce 1960 už nebyly oblíbené ani v USA - Mexičané nechávají odjet ženy a děti do bezpečí, zatímco skalp 14 leté Indiánky byl nejdražší (počítaly se i skalpy dětí, které mohla mít). Navíc je tu je spousta polopravd, už třeba: Antonio López de Santa Anna není jenom generálem Santa Anna (jak je to ve filmu), ale také prezidentem Mexika. Pohrobek má pravdu, když v první větě své recenze píše, že si J.W. splnil svůj věčný (spíš bych řekl velký) sen. Má ale i pravdu v poslední větě, že se americko-mexická "válka" (správně v uvozovkách) musela nějak ospravedlnit. ()

Galerie (238)

Zajímavosti (19)

  • John Wayne se během natáčení velice spřátelil s Laurencem Harveym (plk. William Travis). Později prohlašoval, že Harvey měl získat nominaci na Oscara namísto Chilla Willse (včelař). (Karlos80)
  • Bojových scén se zúčastnilo na 7 000 komparzistů, 1 500 koní a 400 kusů texaského dlouhorohého skotu. (Karlos80)
  • Jedna z komparzistek, LeJean Eldridgeová, byla během natáčení zastřelena svým přítelem, rovněž členem komparzu. (Karlos80)

Reklama

Reklama