Reklama

Reklama

Tajemství řeči

(seriál)
všechny plakáty
Československo, 1969, 16x10 min

Režie:

Karel Pech

Scénář:

Karel Pech

Obsahy(1)

Úskalí českého jazyka v humorných kolážích Karla Pecha... Dokumentární cykly a pořady Karla Pecha získávaly v 60. letech výrazné ohlasy publika díky své originální a zábavné vzdělávací formě kombinující hravě inscenované scénky s animacemi a živou komunikací s divákem. V Tajemství řeči se zaměřil na český jazyk a jeho přitažlivou komplikovanost a barvitost. Přitom volil neotřelá témata a úhly pohledu, která se zdají být na první pohled poněkud marginální, ale o nejrůznějších zákrutech našeho jazyka vypovídají názorněji než mnohé příručky – a rozhodně také poutavěji a překvapivěji! (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

demorens 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem viděl jen pár dílů. Krátký pořad o různých švarech a nešvarech češtiny (samozřejmě češtiny 60. let, ale mnohé platí i dnes). Vše je podáno velmi zábavnou formou a některé výstupy Karla Pecha byly velmi vtipné. Pravděpodobně nejlepší jazykovědný pořad (vlastně ani jich moc není), daleko lepší než soudobý pořad "O češtině". (08.03.06) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vtip a humor násobený nápaditou kamerou se tu snoubí se špičkovou prakticky užitou vědou. Zlatý - ve vzpomínkách - věk zlatých šedesátek. ()

narenta 

všechny recenze uživatele

Mohlo mi být tak 6-8 let, když jsem jednou jedinkrát viděl v 70. letech pár dílů. Dnes jsem si chtěl zpříjemnit Silvestra shlédnutím nějakého čb tradičního méně reprizovaného TV pořadu z archivu České televize, až jsem narazil na Tajemství řeči. Posledních 30 let si občas vzpomenu na tento pořad, který se mi jako děcku strašně líbil, a ze kterého si pamatuju, jak si on a on navzájem říkají "Příteli" - "Pžíteli". Pan Pech i mladý Belčev byli senzační, a s velkým dojetím dnes po více než 40 letech koukám a jsem nadšen. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Karel Pech - fenomén, který nezklame. 4 *  jsem dal jen proto, abych odlišil jeho vynikající práci od jeho jiné tvorby, kterou považuji za úžasnou. ()

Reklama

Reklama