Reklama

Reklama

Okna vesmíru dokořán

(pořad)
  • Slovensko Okná vesmíru dokorán
všechny plakáty

Obsahy(1)

Štúdiová relácia s dokrútkami, grafmi, fotografiami v dialógu moderátorky - herečky Jany Plichtovej s českým astronómom Jiřím Grygarom, ved. pracovníkom Astronomického ústavu ČSAV. Prvá časť prvej série publicisticko-dokumentárneho cyklu o tajomstvách a zaujímavostiach vesmíru. Relácia je venovaná Zemi, katastrofám prichádzajúcim z vesmíru - možným príčinám vyhynutia dinosaurov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Jiří Grygar a jeho "Okna" mě v dětství inspirovaly k tomu abych se vydal studovat přírodní vědy a také u nich zůstat. Za to co dnes dělám vděčím z velké části panu Grygarovi. Dokonalá legenda. Vzhledem k pokroku v oboru je samozřejmě diskutabilní jak by dnes působila na někoho, kdo pořad nikdy neviděl ale pro nás pamětníky se jedná o něco víc, než jen obyčejný dokument. Kdyby šlo dát z pěti hvězd šest, neváhal bych... ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Poruším pravidlo, ktoré som si sama vymyslela, že nebudem spätne hodnotiť diela, ktoré som videla dosť dávno na to, aby zostal po nich len pocit, ale ich obsah vyšumel. Musia počkať, kým si ich pozriem znova, dokonca pravdepodobne zmením aj intuitívne hodnotenie, často ovplyvnené len veľkou dávkou nostalgie. Prečo teda výnimka? Lebo p. Jiří Grygar ovplyvnil moje detstvo, objasnil mi správanie vesmíru tak, že sa na večernú oblohu odvtedy pozerám inými očami. Navyše dokázal rozprávať pútavou formou a ja som ani netušila, že študujem fyzikálne zákony, ktorým som na bežných hodinách fyziky buď nerozumela alebo ma vlastne nezaujímali. Zároveň ma oslovil ako človek, svojimi životnými postojmi a názormi a neskôr som začala sledovať Sisyfos - Český klub skeptikov a ich udeľovanie anticien za šírenie hoaxov našej doby s názvom „Bludný balvan“. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Náučná relácia "Okná vesmíru dokorán" sa začala objavovať na televíznych obrazovkách v osemdesiatých rokoch minulého storočia. V dobách socialistickej šedi a cenzúry to bol jeden z mála zaujímavých titulov, ktorý diváka mal čím obohatiť. Prebudilo to vo mne záujem spoznávať tajomstvá vesmíru a preniknúť hlbšie do tejto tématiky. Nebolo to plné dramatických digitálnych animácií, ani bombastických dramatizácii, ale obsahovalo to množstvo faktov a zrozumyteľných informácií. *** ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Děti mají svoje pořady typu "Byl jednou jeden-vynálezce-život ap".Předchůdce těchto pořadů by byl určitě tento cyklus,který perfektně,hlavně úplným laikům,dokázal přiblížit vesmír tak,jak si jej neumíme vůbec představit.Pravda je,že po tolika letech ,jsou už mnohé věci jinak a jsme určitě ve vědění o vesmíru o hodně dál.Nicméně, tehdy to byl skutečně jedinečný počin.Kresby pana Saudka vše perfektně dolňovaly-jeho stvárnění třesku je jedinečné.Ó jak jsem zavzpomínala na jeho kresleného "Lips Tuliana" a mnoho dalších. ()

John Dunbar 

všechny recenze uživatele

Pana Grygara jsem si vždy velmi vážil až do doby, kdy se on a jeho Sisyfovská parta namočila do skoncování s pořadem Detektor. Nicméně jsem jako dítě sledoval jeho pořady vždy jedním dechem. I když jsou již "Okná" po vědecké stránce překonané, měly v jeho pojetí vždy nezapomenutelnou atmosféru, pomocí které Vás dokázal pan Jiří těmito svými otevřenými okny bez odmlouvání vytáhnout na své vesmírné výlety. ()

Zajímavosti (2)

  • O výtvarnou stránku pořadu se postaral ve své době stále zakazovaný výtvarník Kája Saudek. (sator)
  • Problém vznikol, keď si niekto všimol, že scenáristom relácie je Vladimír Železný, ktorý sa v roku 1968 zúčastnil na ilegálnom vysielaní proti sovietskej okupácii. Jeho meno museli okamžite stiahnuť z titulkov. (krasomama)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno