Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 3

Recenze (1 606)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Javier Navarrete: 1. Long, Long Time Ago ,2. The Labyrinth ,3. Rose, Dragon ,4. The Fairy and the Labyrinth ,5. Three Trails ,6. The Moribund Tree and the Toad ,7. Guerrilleros ,8. A Book of Blood ,9. Mercedes Lullaby ,10. The Refuge ,11. Not Human ,12. The River ,13. A Tale ,14. Deep Forest ,15. Vals of the Mandrake ,16. The Funeral ,17. Mercedes ,18. Pan and the Full Moon ,19. Ofelia ,20. A Princess ,21. Pan's Labyrinth Lullaby , ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro. Zvláštní to člověk, který z Bladea udělal akčního Boha a z Hellboye hláškujícího ďábla. Jako další svůj film si před pokračováním Hellboye vybral právě Pan´s Labyrinth. Pohádka o dívce, která možná je a možná není dcerou Krále podsvětí. Musí projít třemi důležitými zkouškami, při kterých se zjistí, jestli je smrtelná jako všichni ostatní nebo stále nesmrtelnou dcerou svého otce. Zní to krásně, že? To jste ještě neviděli fauna, který malé hrdince všechno rád vypráví a je úchvatný. Všechno to zní tak krásně a kde je chyba ptáte se? Ta je v tom, že tato pohádková linie je spíš druhá v pořadí. Hlavní a většinu stopáže je věnována příběhu nevlastního otce dívky, který je španělský vojenský kapitán. Tento kapitán má jeden problém a tím jsou povstalci v okolních lesích kolem jeho velkého panství. Ti jsou informování z kapitánova domu a připravují se na úder. Kdyby Del Toro celý film obětoval na příběh dívky, hledající svůj skutečný původ, pravděpodobně by šlo o jednoznačných 5*. Tak kouzelné a půvabné atmosféry nedosáhl nikdo jiný. Budu doufat, že del Toro nalezne podobné téma a využije svůj úžasný cit pro fantasy. Představte si Alenku v říši divů natočenou tímto ďáblem z Mexika... ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Guillermo del Toro .. F a n t a z i e. Doslova a do písmene. Velmi kruté, pohádkově mlhavé a ze všedního života zároveň. Del Toro popustil uzdu své tvůrčí schopností a stvořil překrásný a osobitý příběh, který propojeně probíhá ve dvou světech. První v říši pohádek a druhý na sklonku říše Třetí. Herecky excelentní, formálně poutavé (perfektní kamera a nádherný hudební doprovod), silně atmosferické, zkrátka na výtečnou napsané a zrežírované fantaskní dílo. Nejlepší Del Toro. 90%. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní, temný až depresivní mix pohádkového příběhu a válečného dramatu. Čekal jsem něco na způsob MirrorMask a byl místy zděšen zobrazovanou krutostí a násilím. Pro děti to tedy rozhodně není, ale jinak jde opravdu o originální kousek. Už dlouho jsem u filmu necítil takový smutek. Del Toro je čím dál víc zajímavý režisér. P.S. Podruhé jsem Faunův labyrint viděl v kině a zážitek byl mnohem intenzivnější, temnější a depresivnější. Práce se zvukem je fantastická! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mexický režisér Guillermo del Toro zjevně staví na piedestal synkretický tvůrčí přístup - skloubení dvou racionálním pohledem zcela nesouvisejících příběhových rovin, světa nehostinných reálií Frankova diktátorského Španělska a fantazijního světa pradávného antického či mediterianského mýtu docílil těžko myslitelného - povýšil obě dějové a významové roviny, které by samy o sobě byly jen jedněmi z mnoha variací téhož, na homogenní a komplexní velice osobitou uměleckou vizi... Ona osobitost je jistě na místě - ve Faunově labyrintu najdeme typické propriety del Torových filmů - fascinaci obrazem, fascinaci uniformou, fascinaci dobou druhé světové války a jakousi černou magií a mystikou fašistických elit (vzpomeňme na Hellboye), fascinaci světy pohanských mýtů... Tak právě Faun, Pan, Satyr či Silén, do jehož labyrintu nás mexický režijní mág zavádí (jehož podoba se mimochodem stala předobrazem středoevropského a zvláště německého zpodobení ďábla), toto přírodní božstvo spjaté s lokalitou lesa (,,bylo to v dobách, kdy les byl ještě mladý...") bylo původně v naračním světě mediteriánů chápáno jako bytost pozitivní, křesťanství ho však vytlačilo do sféry démonické, negativní. Už tahle konotace naznačuje, že Guillermo del Toro nechápal svůj fantaskní příměr jako pouhou variaci na surreálný svět Carrollovské Alenky za zrcadlem. Del Torova narace má hluboké kořeny v lidském podvědomí, čerpá a těží z archetypů a předkřesťanských fabulí... Propojení dvou světů, které toho mají na druhý pohled až překvapivě mnoho společného - z tíživé reality jednoho z nich je třeba utíkat do druhého (staroitalský bůh zemské úrody Faun(us) ne náhodou chránil lidi před vlky...), ten druhý zase nabízí symbolické obrazce světa prvního (tvor požírající děti, kořen mandragory coby zárodek lidské bytosti...), společnou styčnou plochou je i lokace lesa či metafyzické finále celého snímku... Zcela samostatnou kapitolou je del Torovo formální zpracování - vizualizace obou světů Faunova labyrintu je natolik originální a svojská, že se jen těžko hledají příměry. Mimo své dřívější tvorby se snad dá jeho imaginace připodobnit k fantaskním hraným i animovaným vizím Tima Burtona, Darrena Aronofsky či, zvláště té nepovedené Grimmovské, Terry Gilliama... Ti všichni točí pohádky pro dospělé, Faunův labyrint chce ale umožnit divákovi okusit ten dávný předracionální pocit z života v mýtickém světě, který se v dnešní pohádce už jen matně a nejasně odráží... Podobné filmy: Hellboy 2: Zlatá armáda, Hellboy, Princ bez království / Devil, Hvězdný prach, Beowulf, Kletba bratří Grimmů ()

Galerie (65)

Zajímavosti (57)

  • Při scéně, ve které postava bílé příšery z labyrintu jí, prý Doug Jones musel rozkousávat kondomy naplněné falešnou krví. (DaViD´82)
  • Zbraň, kterou ve filmu používá kapitán Vidal (Sergi López), je slavná samonabíjecí pistole Luger P.08. (Gypaetus)
  • Poslední film společnosti New Line Cinema, který vyšel na oba formáty nové generace (Blu-ray i HD DVD). Od ledna 2008 totiž NLC podporuje již pouze formát Blu-ray. (DaViD´82)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama