Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Příliš nesourodé a roztěkané. Mám rád Gilliamovi filmy a ty tři hvězdičky jsou možná z lítosti nad jeho smůlou v posledních letech. Rozhodně umí líp. Viz. Brazil nebo Pythoni. S odstupem času si pamatuju snad jen velké množství detailů a celkově propracované kulisy a taky pidiroličku Mirka Táborského. No a to je hooodně málo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film na zaplácnůtí devadesáti minut. Nic extra, ale ani nic špatného. Prostě taková průměrná podívaná... Docela dobrá atmosféra a celkově je to v pohodě. Rozhodně ale nejde o nic nadprůměrného nebo výjimečného, jak si někteří myslí. Vykopnout režiséra se nevyplácí. S Terrym by to mohlo být mnohem lepší. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to taková zábavička, dalo by se říct až klasická hollywoodská polívka se šťastným koncem. Terry si odskočil pro jednou do lehčího žánru a místo světlometu myšlenek tu vypracoval jen relaxační lampičku. Výprava se jistě povedla, dá se říct, že každej záběr je přeplněn tím, co od Terryho všichni milujem. Jenže jak říkám, přeplněn. I záběry na krajinu nebo město vypadají, že jsou do posledního smítka načančané přesně na efekt. Příběh má spád a všechno vlastně odsejpá jak smyslů zbavený. Přirovnal bych to možná k Mizerům a podobnýmu typu filmů, kde nemusíte skoro nebo obvykle spíš vůbec přemýšlet. Docela mě taky bavilo hledat notoricky známý pohádkový motivy. Občas jsem je našel, občas ne. Je zvláštní, že Perníček se u nás nikdy moc neusadil, zatímco třeba vodníka máme z celýho světa jenom my a Slováci. Ale Jeníčka a Mařenku (Hans a Gretchen, Hanzel a Gretchel atp podle jazyka) máme všichni. Oproti jiným Gilliamovým filmům je tu málo humoru. Tedy takové té absurdní nadsázky a satiry. Vlastně je to až příliš vážný, než aby to byl opravdu zábavnej film. Ovšem jedno vím stoprocentně : Kdyby se režisér nejmenoval Terry Gilliam, mělo by to mnohem lepší hodnocení. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Na Gilliama docela slabé a rozhodně bych od něj čekal víc. Celý ten příběh byl docela chabý a herci na tom nebyly o moc líp. Dvojici Damon-Ledger by prospělo kdyby si své role prohodily a Stormare si měl svoji prohodit s Prycem, protože se do této role vůbec nehodí a i když se snaží, tak je mu to při tak blbě napsané postavě prd platný. I tak se na to ale docela příjemně kouká a občas se i dobře zasmějete a ty 2 hodiny vám utečou jako voda. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Bylo pro mě velmi příjemné vidět dva známé hrdiny akčních velkofilmů zahrát si komediální role v této tak trochu hororové pohádce. A ikdyž si myslím, že Grimmové nebyli žádní taškáři či zábavní komici, přesto ztvárnili postavy skutečných bratrů, sběratelů pohádek a mytologických pověstí opravdu mile. Líbí se mi i nápad situovat oba do svých vlastních příběhů, které po celý svůj život sbírali, dokumentovali a v tištěné formě pak předali dalším generacím. S citem a s humorem podané si tohle dobrodružství pozornost zaslouží. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Scénu se živým lesem napsal Terry Gilliam původně pro Zloděje času (1981), kde se ale nakonec neobjevila, podobně jako když ji chtěl uplatnit později v Brazil (1985). (imro)
  • V zakletém lese je každý strom listnatý. Ale když Jacob (Heath Ledger) vyleze na věž ve stejném lese a rozhlédne se, všechny stromy jsou jehličnany! (DivX)
  • Matt Damon (Wilhelm Grimm) se kvůli filmu musel naučit tango. (imro)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama