Reklama

Reklama

Pí a jeho život

  • USA Life of Pi (více)
Trailer 2

Chlapec, tygr a oceán. Strhující dobrodružství nečekaných trosečníků v dojemném příběhu o lidské víře a naději... Působivý vizuální snímek Pí a jeho život byl natočen podle stejnojmenného románu kanadského spisovatele Yanna Martela. Kniha poprvé vyšla v roce 2001 a následujícího roku byla oceněna prestižní britskou literární Man Brookerovu cenou. Děj zachycuje životní vyprávění hlavního hrdiny s jednoduchou přezdívkou Pí, jemuž se podařilo přežít námořní katastrofu na palubě záchranného člunu ve společnosti bengálského tygra. Filmového zpracování se ujal slavný režisér Ang Lee (Ledová bouře, Tygr a drak, Zkrocená hora), jemuž se podařilo jednoduchý příběh převést ve velkolepou vizuální vizi o lidské víře. Za ztvárnění výpravného spirituálního dobrodružství byl Ang Lee nakonec odměněn Oscarem v kategorii za nejlepší režii. Snímek dále získal ocenění za nejlepší kameru (Claudio Miranda), vizuální efekty a filmovou hudbu. (Česká televize)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (1 108)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.1/10] | me: Digitálne efekty, tempo a kameru hodnotím pozitívne ... no film ako celok na mňa nezapôsobil. Snaží sa byť filozofický a hlboký, dať v závere odkaz a zasadiť do hlavy divákov myšlienku, no nemyslím si, že sa to podarilo. Pravdupovediac som (práve aj "vďaka" záveru) ostal emočne chladným. Proste nič. Očakával som, že hĺbka záveru bude korešpondovať s predchádzajúcim zaujímavým priebehom filmu, ale na moje sklamanie sa tak nastalo.Toľko moje subjektívne (veľmi neutrálne) pocity a pravdupovediac (po Oskaroch a všetkom tom humbuku okolo) cítim mierne sklamanie. I suppose in the end, the whole of life becomes an act of letting go, but what always hurts the most is not taking a moment to say goodbye. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Režisérovi Ang Lee se musí nechat, že se nebojí pustit snad do žádného libovolně komplikovaného žánru a co víc, ono to většinou dopadá dobře. Co se libovolné víry týče, zcela mě míjí a to i v případě takovéhoto pokusu o jakýsi mišuňg všeho možného. Příběhu se nedá upřít neotřelost a na druhou stranu je také poměrně nevstřícný co se vysvětlování týče. Bez mučení se přiznám, že jsem pointu nepochopil (jestli vůbec nějaká byla) a kdo ví jestli to nebyl záměr. I tak mě film ani chvíli nenudil a je to skutečně mimořádným vizuálním zážitkem, na který se možná ještě někdy podívám. Ang Lee si rozhodně zaslouží respekt, za to že se nebojí volit komplikované cesty. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé dobrodružství, ovšem někdy trošku nudné a zdlouhavé. Celý příběh se odehrává ve Francouzské Indii, když tedy nepočítám Tichý oceán, což je pro Hollywoodský film poměrně neokoukané. Jde vlastně o to, že japonská loď, na které se hlavní hrdina Piscine Molitor Patél plaví, zasáhne velká bouře, která ji potopí. On přijde o svou rodinu a je nucen sdílet svůj člun s tygrem. Měsíce ubíhají a vy sledujete, jak se π s tygrem skamarádí a navzájem si pomáhají, aby přežili. Co se týče technologie, je to velice pěkně provedené, tygr vypadá opravdu jako pravý tygr a vše je krásně barevné. Pro menší děti to však nejspíš bude i tak nudné. Film se honosil 3D, které má být opravdu k něčemu a nemá zapadnout do tuctových postkonverzí, které se dělají jen pro dolárky. Osobně to tak růžově nevidím, nutno však říct, že vše opravdu vypadá pěkně a u mě je zřejmě problém v tom, že 3D neholduji. Na závěr dodám, že vyvrcholení příběhu přineslo filmu jednu hvězdičku navíc...80%...[28.12.2012_Cinestar_Plzeň] ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Kdyby povinné hodiny náboženství na střední škole vypadaly takhle dokonale, nechodil bych místo nich na cigáro. Trosečník meets Světová náboženství v kostce, to vše jako opulentní vizuální žranice. Poselství jde mimo mě, obrazovým kejklím však tleskám. A na to, že maximum času strávíme v jednom člunu, to šlape obdivuhodně. 75% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Možná jsem neměla tolik očekávat a nebyla bych pak mírně zklamaná. Nečetla jsem ani knižní předlohu a je to zřejmě taky můj nedostatek, který ovlivnil můj dojem z celého filmu. Vizuálně, jak tady každý píše to bylo fakt skvělý, ale asi jsem nebyla zrovna v tom správném rozpoložení na boj přírodních živlů s hlavním hrdinou Pí a tygrem. Prostě já to Oskarové nadšení nesdílím. Ostrov malých surikat byl ale úchvatný. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (32)

  • Pí (Suraj Sharma) nebol nikdy na lodi so skutočným tigrom. Ten bol spracovaný hi-tech CGI technológiou. Skutočný tiger bol použitý iba pri niektorých scénach, ako napríklad v tej, kde pláva vo vode. (ambrosko1)

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Tak o čem bude tajuplný Tomorrowland?

Tak o čem bude tajuplný Tomorrowland?

28.08.2013

Epické sci-fi Tomorrowland, jehož první klapka padla v pondělí ve Vancouveru, je dalším filmem Brada Birda, kterým se pokusí zopakovat famózní úspěch Mission: Impossible – Ghost Protocol, případně… (více)

Reklama

Reklama